Θανάσης Σταυρόπουλος
(ΣΣ: Επιστροφή του Μεγάλου Πυροβολικού, που τόσο έλλειψε)
Δεν μπόρεσε ο Αύγουστος να διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων μηνών, συμπληρώνοντας «πενταρέ» της πτώσης, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 0,62%, παρά τη σημαντική ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε μετά τα πρόσφατα χαμηλά της 8ης Αυγούστου (κλείσιμο στις 1.047,71 μονάδες), με αθροιστικά κέρδη 10,94%.
Αντίθετα, ο Τραπεζικός Δείκτης ολοκλήρωσε τον όγδοο μήνα του έτους με μηνιαία κέρδη 2,39%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,07% και ο Τραπεζικός Δείκτης απώλειες 11,69%, παρά τις συνεχείς κεφαλαιακές ενισχύσεις των συστημικών Τραπεζών(!).
Από τις μετοχές του FTSE 25, η Alpha Bank με τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη (+11%) και ο Τιτάνας με τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες (-11,7%). Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE Midcap, τα μεγαλύτερα μηναία κέρδη για την MLS (+5,9%) που κινείται σε υψηλά 11ετίας και πλέον και οι μεγαλύτερες απώλειες για τη ΧΑΛΚΟΡ (-14%).
Μετοχή του μήνα η ΝΕΛ (+70,4%) και οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες για την Πήγασος (-54,2%), που κινείται κοντά στα ιστορικά της χαμηλά. Μετοχή του 8μηνου η Spider με κέρδη 283,33%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκαν και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, που δεν εμπεριείχαν εντυπωσιακές θετικές εκπλήξεις, όμως δημιούργησαν σχετικά συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια, με «άγνωστο μπαλαντέρ» τον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Απομένουν τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί το τρέχον χρηματιστηριακό έτος και κατά γενική ομολογία ο μήνας που ξεκινάει αναμένεται να «δράσει» καταλυτικά, στις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την ώρα που οι περισσότερες εστίες γεωπολιτικών ανησυχιών παραμένουν ανοιχτές παγκοσμίως(!).
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά για τις αγορές, σύμφωνα με την Citigroup. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μίας περικοπής των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μάλλον απίθανο. Παρ' όλα αυτά εκτιμούν ότι η αγορά υποτιμά τη πιθανότητα ενός QE, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη και να φέρει τον Ντράγκι και την ΕΚΤ «μπροστά από τις εξελίξεις».
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο της Τράπεζας είναι η ανακοίνωση ενός προγράμματος QE από την ΕΚΤ στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ασιατικές αγορές ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Φθινοπώρου με θετικό πρόσημο, καθώς οι αγοραστές «πήραν τα πάνω τους» από το νέο ρεκόρ του S&P 500 και από τις εκτιμήσεις για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση του αδύναμου PMI για τον μήνα Αύγουστο (σήμερα αργία στην Wall Street).
Ερχόμενοι στα δικά μας, ο μήνας που ξεκίνησε αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας, καθώς η αγορά θα κινηθεί ανάλογα με τους ρυθμούς που θα δώσει η πλούσια ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου αναμένονται τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Στις 2 του μηνός, αναμένεται να ξεκινήσουν στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες θα καθορίσουν τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις των επόμενων μηνών, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ.
Εδώ ίσως αξίζει προσοχής η εκτίμηση των περισσότερο «υποψιασμένων» σύμφωνα με την οποία η συνάντηση του Παρισιού θα είναι προπαρασκευαστική και για την δημιουργία εντυπώσεων και η «σοβαρή» αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει στην Αθήνα, το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι στις 12/9 είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο S&P.
Επίσης μέσα στον τρέχοντα μήνα η αγορά θα περιμένει την απόφαση του διεθνούς οίκου FTSE που θα αποφανθεί αν θα παραμείνει το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων. Οι «γνωρίζοντες», πάντως, δεν ανησυχούν για «αρνητικές εκπλήξεις».
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου, με την «ευγενική χορηγία» των «εισαγόμενων» εκθέσεων που αλλάζουν άποψη για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο πριν ακόμα «στεγνώσει το μελάνι» από τις αμέσως προηγούμενες εκθέσεις(!).
Παρά ταύτα οι περισσότεροι από τους διαχειριστές δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, τα επίσημα αποτελέσματα των «stress tests» και τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και στις επιπτώσεις που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από τα αντίποινα της Μόσχας προς την Δύση, την ώρα που η εσωτερική ζήτηση παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, αν όχι μειούμενη.
Κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α. θα παίξει και το επικείμενο roadshow των ελληνικών εισηγμένων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, για 9η συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις του Bloomberg, στο Λονδίνο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε παρουσία περισσότερων από 300 funds από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ «one to one meetings».
Η «προθέρμανση» για το roadshow θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Της διοργάνωσης του Χ.Α. θα προηγηθούν δύο άλλα roadshows που ετοιμάζουν η Deutsche Bank (3-5/9) και η Βarclays (8-10/9), αμφότερα στη Μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Σε αυτά τα roadshow αποδίδεται και η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το αμέσως προηγούμενο roadshow που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ (11 και 12 Ιουνίου), ο Γενικός Δείκτης είχε ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό ντεμαράζ 13 ανοδικών και μόλις 2 πτωτικών συνεδριάσεων, που τον είχε φέρει από τις 1.066,54 μονάδες (κλείσιμο 19/5) στις 1.322,9 μονάδες (κλείσιμο 10/6), με αθροιστικά κέρδη 24,04%(!). Ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τα χαμηλά του Αυγούστου.
Η διαφορά στην παρούσα φάση είναι ότι έχει προκύψει ο αστάθμητος παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων, με κύριο σημείο αναφοράς την Ουκρανία και αυτό παίζει σοβαρότατο ρόλο στις κινήσεις των ενεργών παικτών που δεν φημίζονται για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα βάσει του οποίου κινούνται.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει όλα τα κέρδη του 2014 και σημειώνει οριακές απώλειες, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης κινείται με διψήφιο αριθμό απωλειών(!).
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης (και όχι το σύνολο της αγοράς, αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι παραμένει σε συναλλακτική απαξίωση) να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, χρειάζεται νέες, ουσιαστικότερες θετικές εξελίξεις και εξάλειψη των ρίσκων που συνθέτουν τα πανευρωπαϊκά, αυτήν τη φορά, «stress tests» των τραπεζών και η πολιτική αβεβαιότητα για την επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Βεβαίως υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται 42,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2015, έναντι 12 για τις αναδυόμενες αγορές και 15,1 φορών για τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό Stoxx 600.
Τον καθοριστικότερο, όμως ρόλο για το γύρισμα σελίδας σε Χρηματιστήριο και οικονομία θα τον έχουν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ερχόμενοι στα επιμέρους και σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με τη Γενική Τράπεζα. Το αντίτιμο που θα καταβληθεί στους μετόχους της Γενικής Τράπεζας φτάνει τα 6,86 ευρώ ανά μετοχή. Η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δυο τραπεζών και τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.
Από σήμερα 1η/9/2014, παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 25.000.000 μετοχών της εταιρίας Alco και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 5.000.000 μετοχές (reverse split). Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 5.000.000 νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 0,760 ευρώ ορίζεται η 5η/9/2014.
Επίσης, από 1η/9/2014 και κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών της 29ης/8/2014 και κατ' εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α., οι μετοχές της εταιρείας Cyclon μεταφέρονται στην Κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς».
Γενικά η περιοχή αυτή των 1.150-1.165 μονάδων α κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς, συνάδει και με σημαντικές διαγραμματικές αντιστάσεις.
Όσο όμως εύκολο κρίνεται το ανοδικό βήμα του Γενικού Δείκτη από τις 1.120 έως τις 1.165 μονάδες, τόσο δύσκολη είναι η μετέπειτα κίνηση υπέρβασης και κίνησης προς τις 1.180 μονάδες. Μάλιστα η πράξη αυτή για να μπορέσει να «εγκριθεί» θα χρειαστεί οπωσδήποτε έναν ισχυρό καταλύτη και καθαρό τζίρο συναλλαγών άνω των 120 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης «αναπνέει» πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 370-365 μονάδων παρουσιάζοντας όμως μέχρι τώρα μειωμένο τζίρο συναλλαγών προώθησης από τις 355 έως τις 375 μονάδες. Πιθανή επιβεβαίωση ανοδικής διαπέρασης της περιοχής των 375 μονάδων θα οδηγήσει το δείκτη σε άμεση αντιπαράθεση με την ισχύ της ελκτικότητας του «Uni-Channel» απλού κινητού μέσου των 55 ημερών, στις 380 με 384 μονάδες.
Δημοσιεύθηκε: 01 Σεπτεμβρίου 2014
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκινούν αύριο, η ΔΕΘ, τα
roadshows και οι αποφάσεις του FTSE σε συνδυασμό με την πολιτική και
γεωπολιτική αβεβαιότητα συνθέτουν σκηνικό μεταβλητότητας στην αγορά το
Σεπτέμβριο. Οι επόμενοι στόχοι για τον ΓΔ.
Δεν μπόρεσε ο Αύγουστος να διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων μηνών, συμπληρώνοντας «πενταρέ» της πτώσης, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 0,62%, παρά τη σημαντική ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε μετά τα πρόσφατα χαμηλά της 8ης Αυγούστου (κλείσιμο στις 1.047,71 μονάδες), με αθροιστικά κέρδη 10,94%.
Αντίθετα, ο Τραπεζικός Δείκτης ολοκλήρωσε τον όγδοο μήνα του έτους με μηνιαία κέρδη 2,39%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,07% και ο Τραπεζικός Δείκτης απώλειες 11,69%, παρά τις συνεχείς κεφαλαιακές ενισχύσεις των συστημικών Τραπεζών(!).
Από τις μετοχές του FTSE 25, η Alpha Bank με τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη (+11%) και ο Τιτάνας με τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες (-11,7%). Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE Midcap, τα μεγαλύτερα μηναία κέρδη για την MLS (+5,9%) που κινείται σε υψηλά 11ετίας και πλέον και οι μεγαλύτερες απώλειες για τη ΧΑΛΚΟΡ (-14%).
Μετοχή του μήνα η ΝΕΛ (+70,4%) και οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες για την Πήγασος (-54,2%), που κινείται κοντά στα ιστορικά της χαμηλά. Μετοχή του 8μηνου η Spider με κέρδη 283,33%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκαν και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, που δεν εμπεριείχαν εντυπωσιακές θετικές εκπλήξεις, όμως δημιούργησαν σχετικά συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια, με «άγνωστο μπαλαντέρ» τον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Απομένουν τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί το τρέχον χρηματιστηριακό έτος και κατά γενική ομολογία ο μήνας που ξεκινάει αναμένεται να «δράσει» καταλυτικά, στις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την ώρα που οι περισσότερες εστίες γεωπολιτικών ανησυχιών παραμένουν ανοιχτές παγκοσμίως(!).
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά για τις αγορές, σύμφωνα με την Citigroup. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μίας περικοπής των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μάλλον απίθανο. Παρ' όλα αυτά εκτιμούν ότι η αγορά υποτιμά τη πιθανότητα ενός QE, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη και να φέρει τον Ντράγκι και την ΕΚΤ «μπροστά από τις εξελίξεις».
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο της Τράπεζας είναι η ανακοίνωση ενός προγράμματος QE από την ΕΚΤ στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ασιατικές αγορές ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Φθινοπώρου με θετικό πρόσημο, καθώς οι αγοραστές «πήραν τα πάνω τους» από το νέο ρεκόρ του S&P 500 και από τις εκτιμήσεις για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση του αδύναμου PMI για τον μήνα Αύγουστο (σήμερα αργία στην Wall Street).
Ερχόμενοι στα δικά μας, ο μήνας που ξεκίνησε αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας, καθώς η αγορά θα κινηθεί ανάλογα με τους ρυθμούς που θα δώσει η πλούσια ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου αναμένονται τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Στις 2 του μηνός, αναμένεται να ξεκινήσουν στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες θα καθορίσουν τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις των επόμενων μηνών, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ.
Εδώ ίσως αξίζει προσοχής η εκτίμηση των περισσότερο «υποψιασμένων» σύμφωνα με την οποία η συνάντηση του Παρισιού θα είναι προπαρασκευαστική και για την δημιουργία εντυπώσεων και η «σοβαρή» αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει στην Αθήνα, το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι στις 12/9 είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο S&P.
Επίσης μέσα στον τρέχοντα μήνα η αγορά θα περιμένει την απόφαση του διεθνούς οίκου FTSE που θα αποφανθεί αν θα παραμείνει το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων. Οι «γνωρίζοντες», πάντως, δεν ανησυχούν για «αρνητικές εκπλήξεις».
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου, με την «ευγενική χορηγία» των «εισαγόμενων» εκθέσεων που αλλάζουν άποψη για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο πριν ακόμα «στεγνώσει το μελάνι» από τις αμέσως προηγούμενες εκθέσεις(!).
Παρά ταύτα οι περισσότεροι από τους διαχειριστές δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, τα επίσημα αποτελέσματα των «stress tests» και τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και στις επιπτώσεις που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από τα αντίποινα της Μόσχας προς την Δύση, την ώρα που η εσωτερική ζήτηση παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, αν όχι μειούμενη.
Κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α. θα παίξει και το επικείμενο roadshow των ελληνικών εισηγμένων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, για 9η συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις του Bloomberg, στο Λονδίνο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε παρουσία περισσότερων από 300 funds από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ «one to one meetings».
Η «προθέρμανση» για το roadshow θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Της διοργάνωσης του Χ.Α. θα προηγηθούν δύο άλλα roadshows που ετοιμάζουν η Deutsche Bank (3-5/9) και η Βarclays (8-10/9), αμφότερα στη Μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Σε αυτά τα roadshow αποδίδεται και η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το αμέσως προηγούμενο roadshow που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ (11 και 12 Ιουνίου), ο Γενικός Δείκτης είχε ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό ντεμαράζ 13 ανοδικών και μόλις 2 πτωτικών συνεδριάσεων, που τον είχε φέρει από τις 1.066,54 μονάδες (κλείσιμο 19/5) στις 1.322,9 μονάδες (κλείσιμο 10/6), με αθροιστικά κέρδη 24,04%(!). Ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τα χαμηλά του Αυγούστου.
H εικόνα του Γενικού Δείκτη
Η διαφορά στην παρούσα φάση είναι ότι έχει προκύψει ο αστάθμητος παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων, με κύριο σημείο αναφοράς την Ουκρανία και αυτό παίζει σοβαρότατο ρόλο στις κινήσεις των ενεργών παικτών που δεν φημίζονται για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα βάσει του οποίου κινούνται.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει όλα τα κέρδη του 2014 και σημειώνει οριακές απώλειες, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης κινείται με διψήφιο αριθμό απωλειών(!).
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης (και όχι το σύνολο της αγοράς, αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι παραμένει σε συναλλακτική απαξίωση) να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, χρειάζεται νέες, ουσιαστικότερες θετικές εξελίξεις και εξάλειψη των ρίσκων που συνθέτουν τα πανευρωπαϊκά, αυτήν τη φορά, «stress tests» των τραπεζών και η πολιτική αβεβαιότητα για την επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Βεβαίως υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται 42,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2015, έναντι 12 για τις αναδυόμενες αγορές και 15,1 φορών για τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό Stoxx 600.
Τον καθοριστικότερο, όμως ρόλο για το γύρισμα σελίδας σε Χρηματιστήριο και οικονομία θα τον έχουν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ερχόμενοι στα επιμέρους και σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με τη Γενική Τράπεζα. Το αντίτιμο που θα καταβληθεί στους μετόχους της Γενικής Τράπεζας φτάνει τα 6,86 ευρώ ανά μετοχή. Η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δυο τραπεζών και τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.
Από σήμερα 1η/9/2014, παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 25.000.000 μετοχών της εταιρίας Alco και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 5.000.000 μετοχές (reverse split). Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 5.000.000 νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 0,760 ευρώ ορίζεται η 5η/9/2014.
Επίσης, από 1η/9/2014 και κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών της 29ης/8/2014 και κατ' εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α., οι μετοχές της εταιρείας Cyclon μεταφέρονται στην Κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς».
Τι βλέπουν οι αναλυτές
Η «άνετη» μετακίνηση, χωρίς ιδιαίτερο τζίρο, του Γενικού Δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1.080-1.165 μονάδων επιτείνει το «ομιχλώδες» διαγραμματικό τοπίο, καθώς πιο πολύ μοιάζει σαν σταθεροποιητική κίνηση στρατηγικής των μεγάλων χαρτοφυλακίων εν όψει των «stress tests» της ΕΚΤ και της European Banking Authority παρά για απαρχή κινητήριας τάσης με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των 1.220 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του Απόστολου Μάνθου.Γενικά η περιοχή αυτή των 1.150-1.165 μονάδων α κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς, συνάδει και με σημαντικές διαγραμματικές αντιστάσεις.
Όσο όμως εύκολο κρίνεται το ανοδικό βήμα του Γενικού Δείκτη από τις 1.120 έως τις 1.165 μονάδες, τόσο δύσκολη είναι η μετέπειτα κίνηση υπέρβασης και κίνησης προς τις 1.180 μονάδες. Μάλιστα η πράξη αυτή για να μπορέσει να «εγκριθεί» θα χρειαστεί οπωσδήποτε έναν ισχυρό καταλύτη και καθαρό τζίρο συναλλαγών άνω των 120 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης «αναπνέει» πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 370-365 μονάδων παρουσιάζοντας όμως μέχρι τώρα μειωμένο τζίρο συναλλαγών προώθησης από τις 355 έως τις 375 μονάδες. Πιθανή επιβεβαίωση ανοδικής διαπέρασης της περιοχής των 375 μονάδων θα οδηγήσει το δείκτη σε άμεση αντιπαράθεση με την ισχύ της ελκτικότητας του «Uni-Channel» απλού κινητού μέσου των 55 ημερών, στις 380 με 384 μονάδες.
Πάνω όμως από
τις 384 μονάδες τα διαγραμματικά δρώμενα θα γίνουν απαιτητικά, καθώς οι
επόμενες 20 μονάδες ανόδου από τις 385 έως τις 405 μονάδες θα χρειαστούν
διπλάσια «ενέργεια κίνησης» από εκείνη που χρησιμοποίησε ο FTSE 25 για
να «ανηφορίσει» από τις 340 έως τις 375 μονάδες.
«Εδώ, οποιαδήποτε αίσθηση ανοδικής 'βραδυφλεγίας' θα 'φωτίσει το διάδρομο' για το βραχυχρόνιο διαγραμματικό σημείο κλειδί στις 360 μονάδες περίπου», αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ. Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών
«Εδώ, οποιαδήποτε αίσθηση ανοδικής 'βραδυφλεγίας' θα 'φωτίσει το διάδρομο' για το βραχυχρόνιο διαγραμματικό σημείο κλειδί στις 360 μονάδες περίπου», αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ. Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες