OIKONOMIA
Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014 - 08:21
του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την επιτάχυνση του μεγαλύτερου σχεδίου επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης που έγινε ποτέ στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφορικά με τον χρόνο και... τον τρόπο υλοποίησης ενός project με εξαιρετικά σημαντικές προεκτάσεις αλλά και αυξημένο βαθμό δυσκολίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για μία σειρά πρωτοβουλιών μέσω των οποίων θα “κλειδώσουν” οι πρώτες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών κλάδων, πριν την τελική συμφωνία που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο με στόχο την υιοθέτηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα από το 2015.
Σαφές ήταν, άλλωστε, το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα του 3ου επενδυτικού φόρουμ της Eurobank. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δάνεια πλέον πρέπει να χορηγούνται σε δυναμικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια, συνέχισε, οι τράπεζες πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις προς πραγματικά βιώσιμες εταιρείες, είτε πρόκειται για υφιστάμενες είτε νέες, να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που ευνοούν την τολμηρή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων. «Με αυτόν τον τρόπο, θα μεγιστοποιήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.
Την ανάγκη αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων υποστήριζε εδώ και πολλούς μήνες ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος, ωστόσο παρά τις παροτρύνσεις του οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα ακολούθησαν μία πολύ αργή ρότα. Σήμερα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την επιτάχυνση των διαδικασιών και η παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα δεν αποκλείεται να «ξεκλειδώσει» τις πρώτες ουσιαστικές ενέργειες.
Εκτός, όμως, από τις ενέργειες που ενδέχεται να πυροδοτήσει η παρουσία της Τρόικας, οι τράπεζες ίσως “αναγκαστούν” να προχωρήσουν σε εκτεταμένο “ξεκαθάρισμα”, με αφορμή την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού τους (Asset Quality Review – AQR), την οποία ολοκληρώνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), τα πανευρωπαϊκά stress tests του Οκτωβρίου και “φόντο” την πρώτη πράξη χορήγησης φθηνών τετραετών δανείων TLTRO από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 18 Σεπτεμβρίου.
Κοινοτικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις καθυστερούν και ότι γενικότερα η τάση θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε μέχρι τον Νοέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των ελληνικών “συστημικών” τραπεζών, να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι σε κάθε κλάδο.
Σε ανάλογο μοτίβο, τα ίδια τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ενισχυθεί η ορατότητα για τον “οδικό χάρτη” της διαδικασίας, με τους κλάδους που θα εισέλθουν σε τροχιά αναδιάρθρωσης αλλά και με τα πρώτα παραδείγματα... τολμηρής αντιμετώπισης των μη βιώσιμων επιχειρήσεων.
Οι πρώτες κινήσεις ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σε Ιχθυοκαλλιέργειες και Ακτοπλοΐα, καθώς όπως αποκάλυψε το “Κεφάλαιο” στο φύλλο του Σαββάτου, οι ανακοινώσεις, τουλάχιστον στον πρώτο κλάδο, είναι θέμα ημερών.
Συνολικά στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα μετοχοποιήσουν 110-120 εκατ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσουν τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας πλήρως τον έλεγχο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Σκοπός είναι σε δεύτερη φάση είτε να τις συγχωνεύσουν, όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο, είτε να τις πουλήσουν ξεχωριστά σε ενδιαφερόμενα private equity funds.
Τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια των 42 δισ. ευρώ αποτελούν μία μόνιμη “απειλή” για το σύστημα, αναγκάζοντας τις τράπεζες να κρατούν κλειστές τις κάνουλες του δανεισμού ακόμη και για τις υγιείς επιχειρήσεις, ενόψει και των πανευρωπαϊκών stress tests. Γιατί πολύ απλά, η κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ομίλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των επισφαλών απαιτήσεων.
Και μόνο το γεγονός ότι τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ξεπερνούν το 50% του συνόλου των “κόκκινων” δανείων, δείχνει ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας περιορισμού των επισφαλειών που προέρχονται από επιχειρήσεις θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες