8/7/14

ΕΛΠΕ: Από την Αίγυπτο, στις big business των κοιτασμάτων

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Ήταν 2008, πριν ακόμη εκδηλωθούν τα βίαια ξεσπάσματα στη χώρα, όταν ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων μεταβίβασε τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που κατείχε στη Λιβύη στον γάλλο–βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF Suez. - Πηγή:www.capital.gr
 


Τα ΕΛΠΕ μέσω κοινοπραξίας (ΕΛΠΕ 20%, Woodside 45% και Repsol 35%) είχαν αποκτήσει από την κρατική λιβυκή εταιρεία NOC δικαιώματα σε έξι περιοχές και δικαίωμα περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη και παραγωγή μιας ακόμη περιοχής στο Murzuq. H συμφωνία με την GDF Suez έκλεισε συνολικά στα 175 εκατ. δολάρια και αποδείχθηκε επικερδής για τα ΕΛΠΕ που είχαν επενδύσει στο project 100 εκατ. δολάρια.
Το ενδιαφέρον του ομίλου για νέες έρευνες παρέμεινε, όμως, στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, μέσω συμμετοχής σε διεθνείς κοινοπραξίες. Τα ΕΛΠΕ μετά τη Λιβύη δραστηριοποιήθηκαν ερευνητικά στις περιοχές West Obayed (Δ. Έρημος) και Mesaha (Άνω Αίγυπτος). Στα τέλη του 2010 o όμιλος μεταβίβασε ποσοστό 70% των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής της περιοχής W. Obayed στην Vegas West Obayed Limited, η οποία ανέλαβε και τη διαχείριση της κοινοπραξίας.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Κωστόπουλος στη πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, αν και οι μέχρι στιγμής προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν, την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται εκ νέου γεωτρήσεις στις περιοχές όπου η κοινοπραξία στην οποία μετέχουν τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τα σχετικά δικαιώματα. Ο κ. Κωστόπουλος μιλώντας στους μετόχους ανέφερε πως εάν και αυτές οι γεωτρήσεις δεν είναι επιτυχείς, τότε ο όμιλος θα αποχωρήσει και από την Αίγυπτο για να επικεντρωθεί στις έρευνες για κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.

Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί πως τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια αυτή, καθώς γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς της ελληνικής αγοράς και διαθέτουν σημαντική εμπειρία που προέρχεται από την αξιοποίηση παλαιών στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ). 


Σημειώνεται πως ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (μια «ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη» περιοχή όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κωστόπουλος) από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (διαχειριστής), Edison International και Petroceltic Resources.
Η Edison συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Πάντως, η διοίκηση των ΕΛΠΕ μιλώντας για το project του Πατραϊκού έκανε λόγο για μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, τα ουσιαστικά αποτελέσματα της οποίας δεν θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το τέλος του 2016 – αρχές του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση του ομίλου σε έρευνες στον ελλαδικό χώρο αναμένεται να επεκταθεί, μέσω κοινοπραξιών, και στον γύρο παραχωρήσεων που αφορούν στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη (αναμένεται να είναι περισσότερα από 10-12 που είχε αρχικά σχεδιαστεί) και ο οποίος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me