23/7/14

Δεύτερη προσφυγή εναντίον της Ελλάδας από 162 ομόφυλα ζευγάρια


Η άρνηση της κυβέρνησης να καταργήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, επικαλούμενη επιχειρήματα που...
έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν μέχρι πρότινος η ίδια, οδήγησε σε δεύτερη προσφυγή ομόφυλων ζευγαριών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτή τη φορά ιδιαιτέρως μαζική.

Η προσφυγή (Μπαρμπξίζογλου-Γκορόγια και λοιπών κατά της Ελλάδας), που ταχυδρομήθηκε χθες στο Δικαστήριο, υπογράφεται από 162 ομόφυλα ζευγάρια (166 γυναίκες, 157 άντρες και ένα τρανς άτομο).

Τα άρθρα 8 και 14


Ζητούν να αποζημιωθούν και να καταδικαστεί η Ελλάδα όχι μόνο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και για διακρίσεις (άρθρο 14), λόγοι για τους οποίους είχε καταδικαστεί η Ελλάδα από την ευρεία σύνθεση του Δικαστηρίου τον Νοέμβριο, αλλά και για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την προηγούμενη απόφαση.

Τη νέα προσφυγή ετοίμασε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με τη σημαντική συμβολή της οργάνωσης «Σύνθεση» στη συλλογή των πληρεξουσίων (οι δύο οργανώσεις είχαν υποβάλει χωριστές προσφυγές την προηγούμενη φορά, που συζητήθηκαν από κοινού στο Δικαστήριο).

Στην προσφυγή καταγράφονται αναλυτικά οι παλινωδίες της κυβέρνησης, που αρχικά είχε ταχθεί μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης υπέρ της άρσης της διάκρισης, αλλά υπαναχώρησε στη συνέχεια, ύστερα από πιέσεις της Εκκλησίας και μερίδας βουλευτών της Ν.Δ. Τον Μάιο, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Σακελλαρίου, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ενημέρωνε με επιστολή του την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πως αδυνατεί να υποβάλει σχέδιο δράσης για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου, επικαλούμενος το επιχείρημα πως απαιτούνται… τροποποιήσεις του οικογενειακού δικαίου που «προϋποθέτουν τη σε βάθος μελέτη του εθνικού δικαίου».

Το λυπηρό γεγονός

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ (που πρότεινε επιπλέον τη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης με δικαιώματα παρόμοια με αυτά του γάμου), το μόνο που απαιτούνταν ήταν η απάλειψη της λέξης «ετερόφυλων» από το τωρινό Σύμφωνο Συμβίωσης, κάτι που γίνεται με μια απλή τροπολογία.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», έγγραφο που διακινούνταν εσωτερικά στο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους χαρακτήριζε «ευκαιρία» και «πολύ καλή» την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως και «πολύ λυπηρό» το γεγονός ότι «[δεν] έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την εκτέλεσή της».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me