1/3/14

''ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΙΠΗ''...

Εναν σημαντικό «σύμμαχο» απέκτησε η γρίπη φέτος κατά τη θανατηφόρα επέλασή της στη χώρα, που έχει αφήσει μέχρι τώρα πίσω της 67 νεκρούς: την έλλειψη εμβολίων και αντιϊικών φαρμάκων...

Η μειωμένη, έως και 40%, εισαγωγή αντιγριπικών εμβολίων τον περασμένο Οκτώβριο δεν επέτρεψε τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων απέναντι στους ιούς της γρίπης. Αοπλος όμως αποδείχτηκε και ο πληθυσμός απέναντι στη νόσο, καθώς με προβλήματα γίνεται η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, των μοναδικών με τα οποία αντιμετωπίζεται η γρίπη.

«Για τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας, ακόμη και χωρίς να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ο ιός που έχει εισβάλει στον οργανισμό, μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές από τη γρίπη και αποτρέπει τη βαριά έκβαση του περιστατικού», επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Το κύμα της γρίπης που έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην κοινότητα με αποτέλεσμα να οδηγηθούν δεκάδες ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκάλεσε και κύμα παραγγελιών για αντιιικά στα φαρμακεία. Ωστόσο, οι Ελληνες ασθενείς που χρειάστηκαν φέτος τα μοναδικά αντιιικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, τα χάπια οσελταμιβίρης (έγιναν γνωστά ευρέως την πανδημική περίοδο που έφτασαν να διακινούνται και στη μαύρη αγορά), βρίσκονταν αίφνης εγκλωβισμένοι σε εγκυκλίους και φαρμακοποιούς, ιδιώτες και του ΕΣΥ, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες.

Το σύστημα τροφοδοσίας αντιϊικών δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, με ό,τι επιπτώσεις είχε -και έχει- αυτό στους ασθενείς. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών με αντιιικά φάρμακα, πετώντας το μπαλάκι στους άλλους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες μειώνουν τις ποσότητες φαρμάκων, αντιιικών και άλλων που στέλνουν στην Ελλάδα, διότι θέλουν να μειώσουν το ρίσκο τους στη χώρα», λέει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) κ. Γιάννης Δαγρές.

Επιπλέον αποτρεπτικός λόγος τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς φαίνεται πως είναι και η χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τιμή πώλησης κάποιων φαρμάκων στην Ελλάδα. Τα αντιιικά χάπια είναι ενδεικτικό παράδειγμα: η συσκευασία των δέκα χαπιών κοστίζει 18,40 ευρώ στην Ελλάδα, αλλά η τιμή διάθεσή τους διπλασιάζεται στη Γερμανία όπου κοστίζει 37,59 ευρώ. Στη Βρετανία το ίδιο σκεύασμα, σύμφωνα με στοιχεία από δίκτυο πιστοποιημένων φαρμακείων, κοστίζει 35 ευρώ, ενώ στη Γαλλία η τιμή του ξεφεύγει καθώς διατίθεται αντί 167 ευρώ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me