13/1/14

http://freeforumstocks.blogspot.gr


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ,
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...

by MICHELE...

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα του 22 φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση-πρόκληση μας προσφέροντας τις εκτιμήσεις τους για το 2014 ,καθως και 440 ευρω στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για το φιλανθρωπικό του έργο στην πιο φτωχή ήπειρο του πλανήτη μας. Σας ειμαστε ευγνώμονες.


Απο τα χαμηλα της 5/6/2012  εως 31/12/2013 η αποδοση του ΓΔ ειναι 144,08%.

Για το 2013 που ηταν η δευτερη ανοδικη χρονια τα κερδη ηταν 28,06%, ενω η χρονια του 2012 εκλεισε με κερδη 34,76%.

Αισθανομαι χαρουμενος γιατι μεσα απο αυτο το "σπιτι" καταφερα να διακινησω τις σκεψεις και τις ιδεες  μου για την αγορα, εμπλουτισμενη με τις απαραιτητες πολιτικες αναλυσεις και την ανταλλαγη αποψεων πανω σε πολλα θεματα με πολλoυς φιλους.


Αισθανομαι δε μεγαλυτερη χαρα και πιστευω οτι παρακινησα αρκετους φιλους να πιστεψουν στην αγορα απο τα χαμηλα , δεδομενης της δικης μου πιστης οτι πολλα δεινα ειχαν ηδη προεξοφληθει λιγο πριν τις εκλογες του 2012.


Tους 18 μηνες αυτους και παρα το γεγονος οτι η κριση εξακολουθει να υπαρχει,η ανεργια βρισκεται σε υψηλα επιπεδα και οι μεταρρυθμισεις προχωρουν με μεγαλες δυσκολιες ,εγινε σαφες οτι οι αγορες επιθυμουν να ριξουν μια ιδιαιτερη ματια στην Ελλαδα και σταδιακα ενετειναν την προσοχη τους.


Ετσι οι τιμες των ομολογων μετα το psi εφθασαν αρκετα ψηλα,το spread επεσε κοντα στις 6οο μον.αρχισαν να καταφθανουν επενδυτικα κεφαλαια σε εισηγμενες και μη εταιρειες.

Η μεταπηδηση της ελληνικης αγορας στις αναδυομενες με την χωρα μας μελος του ευρω συνιστα παγκοσμια πρωτοτυπια κα δινει στους επενδυτες την ευκαιρια να επενδυσουν σε τιτλους που υποχωρησαν υπερβολικα ,με δυνατοτητα μεγαλων αποδοσεων και με συναλλαγματικη σταθεροτητα.

Το 2014 θα ειναι κατα την αποψη μου μια ακομα εξαιρετικη χρονια χρηματιστηριακα. Οι προβληματισμοι περι της πολιτικης σταθεροτητας ειναι απολυτα δικαιολογημενοι καθως υπαρχει -οπως συχνα συμβαινει- μεγαλη αναντιστοιχια μεταξυ της κοινωνικης πιεσης απο τα μετρα λιτοτητας και του επενδυτικου ενδιαφεροντος .


Ομως ,το χειροτερο σεναριο κατα τη γνωμη μου περιλαμβανει πιθανες αναταραξεις που μπορουν να προελθουν απο τις διπλες εκλογες του Μαιου ( η και τριπλες;)  αλλα δεν υφισταται αλλη πιθανοτητα περαν του σχηματισμου μεγαλου συνασπισμου μεταξυ των δυο κομματων που αποτελουν αυτη τη στιγμη τους πυλωνες του πολιτικου σκηνικου. Προκειται για ενα σεναριο που δεν θα ενοχλουσε καθολου τους ξενους δανειστες Ευρωπαιους και ΔΝΤ .

Απο την αλλη ειναι πολυ πιθανη η λυση του θεματος της "βιωσιμοτητας" του χρεους που ηδη βρισκεται στο τραπεζι και η εξοδος στις αγορες κατα τη διαρκεια του β εξαμηνου του ετους που θα πραγματοποιηθει κατα την αποψη μου σχεδον "προσυμφωνημενη" για να επιτυχει.


Η επιτυχης ψηφιση των "βαρεων" νομοσχεδιων τον Δεκεμβρη οι δικαστικες εξελιξεις πανω σε πολλα θεματα, με σκοπο να "καθαρισει" ενα μερος τουλαχιστον του παλιου βρωμικου συστηματος,η επενδυση γνωστων funds  σε εταιρειες που ανηκουν σε κλαδους σηματωρους, oι κινησεις στις τηλεπικοινωνιες,η επανεκκινηση των μεγαλων εργων, η με μεγαλες πιθανοτητες επιτυχης ιδιωτικοποιηση της ΕΥΡΩΒ μεχρι τελους Φεβρουαριου, η ολοκληρωση των συμφωνιων οσον αφορα τις τιμες φυσικου αεριου με gazprom, η δυναμικη που αποκτα ο τουρισμος, η ιδιωτικοποιηση των λιμανιων, τα logistics, η απορροφηση του ΕΣΠΑ ειναι μονο μερικες απο τις ενδειξεις, οτι το ποταμι δεν γυριζει πισω.


Το κοινωνικο προβλημα βεβαια μετα τα 6 χρονια συνεχους υφεσης ειναι μεγαλο και απαιτει ιδιαιτερα λεπτους χειρισμους, αν και δεν διαφαινεται απο το γενικοτερο πολιτικο προσωπικο η διαθεση για καταρτιση μιας "εθνικης συμφωνιας" σε υψηλο επιπεδο.

Ειναι απο τα πραγματα που πρεπει να μαθουμε να επιδιωκουμε ελαχιστοποιωντας τον απυθμενο λαικισμο που επικρατει και δυσχεραινει τις ζωες των ανθρωπων.


Θα καταλαβουν,αργα η γρηγορα και οι λαικιστες ολων των αποχρωσεων,οτι ολα αλλαζουν. Το παλιο μοντελο κατερρευσε με παταγο.

Και οπως γινεται με τους κυκλους της ιστοριας, θα ξεκινησει ενα καινουργιο που εχει πολλες πιθανοτητες να ειναι πιο επιτυχες απο το προηγουμενο.Το ευχομαστε.


Οι  5 επιλογες μου. 



ΑLPHA BANK



ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 
EΛΒΕ


ΣΕΝΤΡ
 
ΦΡΛΚ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me