18/1/14

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Στόχος η γρηγορότερη επιστροφή των κρατικών κεφαλαίων

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μέσω της αλλαγής του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει, μεταξύ όλων, στόχο τη γρηγορότερη επιστροφή των κρατικών κεφαλαίων και ενδεχομένως και να αποκομίσει περισσότερα κεφάλαια από το σύνολο των 23 δισ. ευρώ που έβαλε το κράτος στις τρεις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Στόχος η γρηγορότερη επιστροφή των κρατικών κεφαλαίων

Γι' αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που ρώτησε αν το Δημόσιο θα αλλάξει τους όρους των warrants (δικαιώματα εξαγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών ανά τράπεζα, σε συγκεκριμένη τιμή), τόνισε ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι των warrants και ότι μέσω του νόμου θα δίνεται η δυνατότητα να ενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση το δημόσιο συμφέρον, υπονοώντας ότι αν υπάρχει δυνατότητα να μπουν περισσότερα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία, από όσα βγήκαν, τότε θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τσίπρας είχε ρωτήσει «ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου σε αυτήν την περίπτωση», αλλά δεν τοποθετήθηκε στο αν συμφωνεί με την προοπτική μίας τέτοιας αλλαγής του νόμου και της προοπτικής της.

Το βασικό σενάριο

Αυτό έκανε αίσθηση σε κυβερνητικά στελέχη, αφού πολλάκις έχει κριτικάρει την πολιτική της να χορηγήσει 10δες δισεκατομμύρια στις τράπεζες, ενώ τώρα έχει την ευκαιρία (εφόσον την έχει), όχι μόνο να λάβει τα κεφάλαια αυτά πίσω, αλλά να πάρει και περισσότερα.


Το βασικό σενάριο το οποίο υπάρχει μέχρι αυτήν την ώρα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών -εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο- προβλέπει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να προσκαλέσει το ΤΧΣ τους επενδυτές να ανταλλάξουν εθελοντικά τα warrants που κατέχουν με μετοχές των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, χωρίς να δώσουν χρήματα, έναντι της τιμής που είχε προκαθοριστεί πριν από την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το πόσες μετοχές θα λάβουν οι επενδυτές, για κάθε ένα warrant που θα ανταλλάξουν, θα καθοριστεί από την αποτίμηση της κάθε τράπεζας.
Τις αποτιμήσεις των τραπεζών Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank θα διενεργήσουν ανεξάρτητοι επενδυτικοί οίκοι που θα προσλάβει το Ταμείο. 

Δηλαδή, για κάθε warrant της Εθνικής ο επενδυτής δεν θα παίρνει χωρίς χρήματα 8,3 μετοχές που είχε καθοριστεί πριν την ανακεφαλαιοποίησή της, για κάθε warrant της Πειραιώς δεν θα παίρνει 4,4 μετοχές και για κάθε warrant της Alpha Bank θα λαμβάνει δεν 7,3 μετοχές της τράπεζας. Η σχέση ανταλλαγής warrant με τη μετοχή θα καθοριστεί εκ νέου συνεκτιμώντας πολλές παραμέτρους.

Ετσι το ΤΧΣ θα μείνει με ένα σημαντικό ποσοστό στις τράπεζες, το οποίο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και εφόσον η χώρα συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπάρχει και πολιτικοοικονομική σταθερότητα θα μπορέσει τις μετοχές που έχουν περισσέψει να τις πουλήσει σε ξένους επενδυτές σε αυξημένη τιμή.

Εκτιμάται, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λάβει και περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχε προϋπολογίσει.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me