Του Θανάση Σταυρόπουλου
Εντυπωσιακό το γύρισμα της αγοράς με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για το
Γενικό Δείκτη. Τι φοβούνται οι απαισιόδοξοι, που ποντάρουν οι «ταύροι».
Πώς κινήθηκαν τα blue chips. Στα 105 εκατ. ευρώ ο τζίρος.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης δίνοντας μία πρώτη κίνηση μέχρι τις 1222,51 μονάδες (+0,59%), όμως αρκετά γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έμειναν από δυνάμεις και αργά αλλά σταθερά το κλίμα επιφυλακτικότητας των τελευταίων ημερών έδειχνε να επιστρέφει στο Χ.Α.
Μάλιστα, μετά τις 11.45 ο Δείκτης γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο, ενώ η καθοδική διάσπαση των 1200 μονάδων ενεργοποίησε πλήθος "margin calls" από μεγάλο αριθμό ΑΧΕ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1193,24 μονάδες (-1,82%).
Σε εκείνο το σημείο και ενώ γινόταν ευρύτερα αντιληπτό ότι διακυβεύεται η βραχυπρόθεσμη τάση, ενεργοποιήθηκαν αγοραστές σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους έχοντας σαν επικεφαλής τους ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν Μυτιληναίος, Μέτκα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo.
Ο Γενικός Δείκτης "μάζεψε" τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, για κάποιο διάστημα αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 15.42 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1217,78 μονάδες (+0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1222,88 μονάδες με κέρδη 0,62%.
Πτωτική η "μεγάλη εικόνα" του χρηματιστηριακού ταμπλώ, με τις ανοδικές μετοχές (65) να είναι σαφώς λιγότερες από αυτές με αρνητικό πρόσημο (73), όμως η αναλογία είναι σαφέστατα βελτιωμένη, καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία "πράσινων" - "κόκκινων" τίτλων ξεπερνούσε το ένα προς τρία.
Από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πληθαίνουν οι συνεδριάσεις στις οποίες οι "κόκκινοι" τίτλοι έχουν τον "πρώτο, αλλά και τον τελευταίο λόγο" και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, η "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα "τάρταρα" και από σημαντικά ψυχολογικά και τεχνικά επίπεδα και το κλείσιμό τους πλησιέστατα στο υψηλό ημέρας, αφήνει περιθώρια επέκτασης της ανοδικής αντίδρασης για μία με δύο ακόμα συνεδριάσεις, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί κάποια είδηση προκειμένου η Αγορά να επανατεστάρει τα σχετικά πρόσφατα υψηλά.
Στο συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο συνηγορεί και η τεχνική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία Γενικός Δείκτης και FTSE25 παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν δίνουν κλεισίματα χαμηλότερα των 1203 και 395 μονάδων (και τα δύο επίπεδα παραβιάστηκαν καθοδικά με σχετική ευκολία, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης), όμως ίσως χρειάζεται το "κάτι παραπάνω" προκειμένου ο Δείκτης να πάρει κάποιες "ανάσες" υψηλότερα των 1250 - 1260 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 410 - 415 μονάδων.
"Οι αγοραστές κέρδισαν μία μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο" υποστηρίζουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι και έχουν και αυτοί τα επιχειρήματά τους.
Μία Αγορά που ανεβαίνει από προσδοκίες και δεν "ακουμπάει" σε ειδήσεις και θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να "μείνει από καύσιμα". Πρωτογενές πλεόνασμα, που όλοι όσοι έχουν κάποια επαφή με τα οικονομικά ξέρουν πως έχει προέλθει και ανέξοδες δηλώσεις για "success story" που δεν ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα, δεν μπορούν να πείσουν μία Αγορά που ασφυκτιά από υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας, υποστηρίζει η συντηρητική σχολή σκέψης.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το μόνο που δείχνει βέβαιο στο Χ.Α. είναι η αυξημένη μεταβλητότητα και οι "μάχες" μεταξύ αυτών που μειώνουν θέσεις, κατοχυρώνοντας κέρδη και αυτών που θα προσπαθήσουν να διακρατήσουν τα σχετικά πρόσφατα κεκτημένα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες