25/1/14

Τρόικα: «ο νομοθέτης που έγραψε το νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει!!!!!».

H ΧΩΡΑ του παραλόγου και του απόλυτου παραλογισμού, η χώρα των ''ψυχάκηδων'' νομοθετών και τι να πούμε άλλο... 

Λοιπόν με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, για κάθε φορολογική παράβαση θα επιβάλλονται ταυτόχρονα δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα διαφορετικά πρόστιμα και μάλιστα αδιακρίτως

ΧΩΡΙΣ να εξετάζεται η βαρύτητα και η σκοπιμότητα της παράβασης, με συνέπεια να οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει να λειτουργούν στη χώρα μας.

Οι συνέπειες της ενεργοποίησης των νέων προστίμων αποτυπώνονται στα εξής παραδείγματα: - Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία η οποία πρέπει για την περίοδο Μαρτίου 2014 να υποβάλλει έως τις 20 Απριλίου δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ.

Αν η δήλωση αντί για τις 20 υποβληθεί στις 29 Απριλίου μόνο για πρόστιμα- πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή αλλά  και 9.200 ευρώ καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Έτσι η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ, φτάνει στα 20.900 ευρώ.

Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η κάθε μία. Για κάθε μία απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ.

Αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ (αν γίνει λάθος και αντί για παρακράτηση φόρου 100 ευρώ, παρακρατεί και αποδίδει 96 ευρώ λόγω  σφάλματος στο μηχανογραφικό πρόγραμμα μισθοδοσίας) τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ!

Μετά τις αντιδράσεις παραγωγικών φορέων και τα υπομνήματα που έφθασαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τη «σκυτάλη» πήραν οι λογιστές, η Ομοσπονδία των οποίων μελετά να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας.

Υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ξαναδεί το θέμα των προστίμων, παρά το μήνυμα που φρόντισε να στείλει η τρόικα ότι: «ο νομοθέτης που έγραψε το νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει!!!!!».

Ο φόβος για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, η αναταραχή που προκλήθηκε στους κόλπους των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, αλλά και οι επικείμενες διπλές εκλογές, οδηγούν σε διορθώσεις του κώδικα προστίμων, ακόμα και αν διαφωνούν οι δανειστές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me