Αντιστέκεται η κυβέρνηση στην απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών; Υπέρ ποιών;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σχετικά με την απροθυμία(!) της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών υπέρ των καταναλωτών.
Το παράδοξο είναι ότι τις αλλαγές αυτές δεν επιβάλει μόνο η Τρόικα αλλά η κοινή εμπειρία καλών πρακτικών σε άλλες χώρες όπως αυτές καταγράφονται και αξιολογούνται από τον ΟΟΣΑ.
Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του ρεπορτάζ του Νίκου Χρυσολωρά και της Ελένης Βαρβιτσιώτης:
Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταγραφή των κανονισμών και των νόμων που ισχύουν σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας - επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο, υλικά οικοδομών και τουρισμό- ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε 329 συστάσεις για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πλήρης κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων όλες τις Κυριακές, καθώς και στις περιόδους εκπτώσεων, η άρση του ορίου διάρκειας 5 ημερών για το φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση του εμπορίου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πολλές άλλες. Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποφέρουν όφελος άνω των 5 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει διαμηνύσει εδώ και μήνες στην τρόικα, ότι προτίθεται να εφαρμόσει «μέρος μόνο» αυτών των εισηγήσεων, ενώ η απάντηση της τρόικας ήταν σταθερά «γιατί κάποιες και όχι όλες». Με αυτά τα δεδομένα το όλο θέμα θα αποτελέσει κύρια αιχμή των διαπραγματεύσεων.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα μπορεί κανείς να διαβάσει και στο χθεσινό ρεπορτάζ του Ηλία Κολώνα στην Ημερησία:
Οι «συγκρούσεις» που έχουν ανάψει... μέσα στην κυβέρνηση είναι ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο λόγος είναι η πρόταση του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση της από τον κ. Χατζηδάκη για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών και άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Μ. Χαρακόπουλος επισημαίνουν πως υπάρχει κίνδυνος αφανισμού της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, μια και θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές.
Το δεύτερο μέτωπο που έχει ο κ. Χατζηδάκης είναι εκείνο με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η «κόντρα» αφορά στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από καταστήματα λιανικής πλην των φαρμακείων. Ο κ. Γεωργιάδης συμμερίζεται τη θέση των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για κινδύνους δημόσιας υγείας. Το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται πως με την πώλησή τους από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα οι τιμές θα πέσουν.
Το τρίτο μέτωπο έχει να κάνει με το ψωμί. Οι προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των σημείων διάθεσής του καθώς και η πώληση του με το βάρος και όχι με προκαθορισμένα γραμμάρια προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των αρτοποιών. Τους στηρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ανάλογο σκηνικό ρήξης υπάρχει και με το θέμα του βιβλίου όπου ο ΟΟΣΑ έχει διαπιστώσει στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης και παροχής εκπτώσεων από τους εκδότες προς τους βιβλιοπώλες. Ο κλάδος του βιβλίου αντιδρά.
Προκύπτουν κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και το χειρότερο από όλα είναι ότι ουδείς στη χώρα δεν μοιάζει διαθέσιμος να τα συζητήσει στα σοβαρά:
1) Γιατί μια «φιλελεύθερη» κυβέρνηση δεν προχωρά στην απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών;
2) Ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει σε ταπεινωτικά για τη χώρα επίπεδα για να γίνουμε πιο «ανταγωνιστικοί». Θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί όταν θέτουμε εμπόδια στις εισαγωγές μειώνοντας τα κίνητρα ανταγωνιστικότητας των εγχώριων παραγωγών;
3) Ποιος και γιατί επιλέγει ποιες αγορές θα προστατευτούν σε μια κατεστραμμένη οικονομία των 1.500.000 ανέργων;
4) Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς τους καταναλωτές; Τι κερδίζουν πληρώνοντας βασικά αγαθά σε υψηλότερες τιμές;
5) Τι διαφορετικό θα έκανε ο «σοβιετικός» ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίον δήθεν μας απάλλαξε η Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας τις εκλογές;
http://www.parapolitiki.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες