9/1/14

Που οδηγεί το αγοραστικό ντελίριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Βασίλη Γεώργα
Ξένα κεφάλαια τα οποία επελαύνουν  στο ελληνικό χρηματιστήριο με αφορμή την αναμόχλευση των σεναρίων συμφωνίας για το χρέος και εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014, οδηγούν την εκρηκτική άνοδο της Λεωφόρου Αθηνών σε νέα υψηλά 30 μηνών.
Ο νέος κύκλος τοποθετήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε πριν την αλλαγή του έτους, λαμβάνει πλέον επιθετικά χαρακτηριστικά μετά την διάσπαση των 1.232 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη και ήδη πληθώρα μετοχών (έφτασαν τις 16 χθες) που αποτελούν «σηματωρούς» για τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν αναχαιτίσει τις αντιστάσεις τους και κινούνται σε διαδοχικά νέα πολυετή υψηλά.

Σε ρόλο λοκομοτίβας αναδεικνύονται εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και ισχυρή παρουσία ξένων κυρίως θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχικό τους κεφάλαιο, με εμβληματική την περίπτωση της εταιρείας Jumbo που έχει πλέον προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλά της (!), του ΟΤΕ που ξεπέρασε και τα 11 ευρώ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Φουρλής, του Μυτιληναίου, της Ελλάκτωρ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, της Τέρνα Ενεργειακής, της Eurobank Properties, της ΕΧΑΕ, κα. 
 
Μετά την ισχυρή άνοδο των blue chips, ωστόσο, μετακίνηση κεφαλαίων καταγράφεται πλέον και σε πληθώρα τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων όπως του Υγεία και του Ιασώ, της Intracom, της Ικτίνος και της Autohellas, των θυγατρικών της Βιοχάλκο κ.α Ειδικά στην πρώτη κατηγορία καταγράφονται από την αρχή του έτους αξιόλογες εισροές από αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού που βάζουν φέτος την Ελλάδα στο μικροσκόπιό τους. 
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως ο αριθμός των μετοχών που θα καταγράψουν νέα υψηλά θα αυξηθεί σημαντικά το προσεχές χρονικό διάστημα και «τοποθετούν τον πήχη του εν εξελίξει ανοδικού κύματος κοντά στις 1.400 μονάδες όπου θα μπορούσε να κινηθεί η αγορά τις επόμενες εβδομάδες, μέσα από μικροδιορθώσεις.

Η ζώνη των 1.400-1.450 μονάδων θεωρείται κομβικής σημασίας για το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν κυρίως ως μακροχρόνιο στήριγμα  (1998,2003,2009,2010). Υπό το πρίσμα αυτό αποτελεί μια κρίσιμη περιοχή τιμών όπου η ελληνική αγορά θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την μεσοχρόνια πορεία της. 

Η ταχύτητα ανόδου των τιμών έχει ανατρέψει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και την τεχνική εικόνα της αγοράς, που από την υπερπωλημένη ζώνη σε ότι αφορά τον δείκτη ισχύος (RSI) χθες μπήκε οριακά στη ζώνη που αρχίζει να θεωρείται «αγορασμένη» δίνοντας τιμές πάνω από τις 70 μονάδες. Στο πρόσφατο παρελθόν οι κορυφώσεις των ανοδικών κινήσεων εκδηλώνονταν συνήθως με τον RSΙ πάνω από τις 78-80 μονάδες και η εξάντληση της αγοραστικής δύναμης επιβεβαιώνονταν όταν ο δείκτης υποχωρούσε κάτω από τις 70 μονάδες. 

Ένας άλλος δείκτης που είναι χρήσιμος για να εντοπίζει κανείς τις ενδείξεις υπερθέρμανσης δεικτών ή μετοχών είναι η συμπεριφορά των τιμών ως προς τις ζώνες Bollinger, όπου όταν οι τιμές «ξεφεύγουν» πάνω από τις ζώνες –όπως συμβαίνει σε αρκετές μετοχές τις τελευταίες ημέρες- συνήθως είναι προμήνυμα διορθωτικής κίνησης, ένα αξίωμα το οποίο ωστόσο δεν ισχύει στις κατακόρυφες κινήσεις
Οι μετοχές του Γ.Δ με τις υψηλότερες αποδόσεις το 2014

 

 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me