2/1/14

Πάνω από τις 1.200 με το «καλημέρα»

02/01/14 | Τελ. Ενημ.: 18:20 - 02/01/14

του Θανάση Σταυρόπουλου


Ισχυρό ξεκίνημα στο νέο έτος για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 3,64% με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους. Περιορισμένος ο τζίρος. Άνοδος 7% για Εθνική στα 4,12 ευρώ. Υπεραπόδοση για Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Frigoglass.





Αν και ο τζίρος της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί με τον πανηγυρικό χαρακτήρα που πήραν σήμερα οι ημερήσιες αποδόσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι αγοραστές φρόντισαν να διατηρήσουν την παράδοση που θέλει, στην συντριπτική τους πλειονότητα οι πρώτες συνεδριάσεις του χρόνου να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια, από τα οποία τα εννέα αποδείχθηκαν θετικά και τα έξι αρνητικά για τον Γενικό Δείκτη, μόλις τέσσερις χρηματιστηριακές εκκινήσεις είχαν αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα στις 3/1/2001 (-0,84%), στις 2/1/2006 (-0,02%) και στις 4/1/2010 (-0,29%) και στις 2/1/2012 (-0,99%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή 16η εκκίνηση του χρηματιστηριακού έτους, έδωσε την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 16ετίας, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 4/1/1999 (+6,71%), στις 3/1/2000 (+4,69%) και στις 2/1/2013 (+3,67%).


Η συνεδρίαση ξεκίνησε σχετικά "φουριόζικα" και η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 14,2 εκατ. όμως στην συνέχεια οι συναλλαγές κατέβασαν ρυθμούς και έτσι η τελική εικόνα του τζίρου έδωσε το δικαίωμα στους συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι η σημερινή αξιοπρόσεκτη άνοδος έγινε περισσότερο ελλείψει πωλητών και λιγότερο λόγω εντυπωσιακού αγοραστικού ενδιαφέροντος.


Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών στα 65,9 εκατ. από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΑΣΤΗΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ). Το 66% του τζίρου σε μόλις οκτώ τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Folli Follie Group.


Απόλυτα αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αλλαγή της Αγοράς, χωρίς ουσιαστική είδηση, πλην ίσως της υπερπουλημένης εικόνας που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες συνεδριάσεις και της τυπικής ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Χώρα.


Ακόμα πιο αιφνιδιαστική η αλλαγή της συμπεριφοράς στο Τραπεζικό ταμπλό, αλλά και στους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους, με τους δεύτερους να παρουσιάζουν κινητικότητα μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις που είχαν υποστεί εν όψει της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας και τις Τραπεζικές μετοχές να ωθούνται από την φήμη σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση μείωσης του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 9 στο 8 για τις Ελληνικές Τράπεζες, κάτι που θα σημαίνει απελευθέρωση κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο είναι αίτημα των τραπεζιτών εδώ και αρκετούς μήνες, όμως κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (μετά τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα), με διαθέσεις διόρθωσης η Ευρώπη και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Στο Τόκιο, το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω εθνικής αργίας.
Σε συνέντευξή του ο διοικητής της BoJ, Kuroda, τόνισε ότι η Ιαπωνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2014. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 είπε ότι το πρόγραμμα έχει ως θεμελιώδες στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.
Μάλιστα, αν πιαστεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% σε ορίζοντα διετίας, τότε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί. Παράλληλα, κάνοντας προβλέψεις για το 2014 ο Kuroda είπε ότι αναμένει μικρή πτώση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη.
Από την άλλη, η JP Morgan προβλέπει ότι ο S&P θα πιάσει τις 2075 μονάδες, μέσα στο 2014.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me