Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014
"Μάγεψε" την Τουρκία ο Φραγκούλης - Τι λέει σε συνεντευξή του
εφημερίδας Zaman ο Έλληνας καλλιτέχνης, Μάριος Φραγκούλης στο συνεργάτη της εφημερίδας Σερβέτ Γιανατμά με τον τίτλο «Για να μπορέσετε να ανοιχτείτε στον κόσμο θα πρέπει πρώτα να κερδίσετε την αγάπη των ανθρώπων σας».
Η συνέντευξη του τενόρου Μάριου Φραγκούλη δόθηκε με αφορμή την συναυλία που είχε χθες Σάββατο στην Άγκυρα προς τιμή της Προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ.
Η παρουσία του φημισμένου Έλληνα τενόρου, Μάριου Φραγκούλη, στην Αγκυρα χαιρετίστηκε από τον τυπο ως αφορμή να πνεύσουν στην τουρκική πρωτεύουσα <<άνεμοι Μεσογείου>>.
Στο δημοσίευμα της η Ζαμαν με την συνέντευξή του γράφει :
Ο ΄Ελληνας καλλιτέχνης Μάριος Φραγκούλης έχει ένα δικό του ύφος. Προσθέτει ανέμους Μεσογείου στην όπερα. Πραγματοποιεί μια μίξη του παραδοσιακού με το καινούργιο και φέρνει στην επιφάνεια μια διαφορετική μουσική. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα άτομο, το οποίο είναι μακριά από μας. Η γιαγιά του ήταν Ρωμιά της Πόλης. Και μιλούσε την τουρκική σα να ήταν μητρική γλώσσα. Στην ιστορία της δικής του ζωής υπάρχουν σημάδια διαφορετικών πολιτισμών. Ίσως από αυτό να προέρχεται και ο πλούτος στη μουσική του. Τον «πόνο στη φωνή του» υπάρχουν ορισμένοι που τον αποδίδουν στην εγκατάλειψη της μητέρας του και ο ίδιος δεν κρίνει ότι στη μουσική του υπάρχουν σημάδια του «πόνου της εγκατάλειψης».
Ο Φραγκούλης, ο οποίος είναι 46 ετών, γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε. Μετά από τα παιδικά του χρόνια, που πέρασαν με πόνο, η ζωή του άλλαξε με υποτροφία που κέρδισε το 1988. Τώρα είναι ένας παγκόσμιος αστέρας. Τραγουδάει σε γλώσσες. Αγαπά την Τουρκία και ειδικά την Κωνσταντινούπολη.
Λέγοντας ότι οι άνθρωποι θυσίαζαν πολλά για να αποκτήσουν τα Στενά, τονίζει ότι τα Στενά τώρα ανήκουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Όμως δεν μπορεί να ξεχάσει ότι οι Ρωμιοί εστάλησαν από την Κωνσταντινούπολη. Και τονίζει «Όπως κλαίει ένα μωρό, όταν αποχωρίζεται την οικογένειά του» έτσι αισθάνθηκαν και οι Ρωμιοί όταν έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη.
Ο Φραγκούλης αυτή τη φορά ήρθε για συναυλία στην Άγκυρα με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της από την Ελλάδα. Η συναυλία είναι υπό τη διεύθυνση του Έλληνα μαέστρου Λουκά Καριστινού και σε αυτή παράλληλα με την ορχήστρα της κρατικής όπερας και του μπαλέτου της Άγκυρας,λαμβανουν μέρος η σοπράνο Φεργιάλ Τούργκολου και το γνωστό βιολί Ταΐφούν Μποζόκ.
Ερώτηση: Τι σημασία έχει για σας η Τουρκία;
Φραγκούλης : Η Τουρκία είναι μια κατεύθυνση. Είναι ένας τόπος που θα πας. Στην Τουρκία έχω πολλούς φίλους. Αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας.
Ερώτηση : Τι σκέφτεστε για τη συμβολή της μουσικής στη φιλία και την απόσταση ειρήνης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, πχ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Φραγκούλης : Η μουσική και η τέχνη φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Δίνει δύναμη στους καλλιτέχνες για περάσουν πέρα των συνόρων. Στη σημερινή συναυλία θα συναντηθούν οι καλλιτέχνες των δύο χωρών. Θα τραγουδήσουμε μαζί ελληνικά, ισπανικά, αγγλικά και ορισμένα τουρκικά τραγούδια. Η μουσική κάνει να σμίγουν οι άνθρωποι και τα διαφορετικά έθνη. Όσοι έχουν αμφιβολίες μπορούν να έρθουν και να το δουν επί τόπου.
Ερώτηση : Έχετε ένα τραγούδι με το όνομα Κεμάλ. Ποια είναι η ιστορία του;
Φραγκούλης : Ο Κεμάλ είναι ένας νέος ήρωας, που πίστεψε ότι θα μπορέσει να αλλάξει τον κόσμο. Εμείς αναζητούμε πάντοτε ένα τέτοιο άτομο και για ένα καλύτερο μέρος ελπίζουμε να ακολουθήσουμε την ιστορία του. Το τραγούδι Κεμάλ, το συνέθεσε ο δικός μας εθνικός ήρωας, ο Μάνος Χατζηδάκης που αγαπούσε πολύ την Τουρκία. Ο ίδιος ήταν ταυτόχρονα ακτιβιστής. Ένας άνθρωπος που έδινε αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα και την ελευθερία. Είναι μεγάλη η δική του επιρροή στη μουσική και στην ποίηση. Ένας ήρωας, ο οποίος υποστηρίζει την ειρήνη, που αγαπάει την χώρα του, και που βοηθάει τα παιδιά να εκδηλώσουν τα ταλέντα τους.
Ερώτηση : Τι αισθάνεστε όταν λέτε το τραγούδι ο Βόσπορος; Για σας τι εκφράζουν η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά;
Φραγκούλης : Η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά είναι μια ενέργεια που ενώνει τις δύο Ηπείρους. Είναι μια δύναμη, η οποία λέει «εγώ είμαι διαφορετική, εγώ είμαι ιδιαίτερη». Πολλοί άνθρωποι θυσίασαν πολλά για να εξασφαλίσουν τα Στενά. Τώρα δε, τα Στενά ανήκουν στον πραγματικό και δικαιολογημένο ιδιοκτήτη τους. Η γιαγιά μου δε ζούσε σε ένα σημείο μακριά από τα Στενά. Μοιράστηκε μαζί μου, πολύ ωραίες ιστορίες και φωτογραφίες. Κάθε φορά που έρχομαι στην Κωνσταντινούπολη αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Όταν πρωτάκουσα αυτό το τραγούδι, ήταν σα να έβλεπα όλη την ιστορία μπροστά μου. Όλη η εικόνα και τα βιώματα με έκαναν να δακρύσω.
Ερώτηση : Η γιαγιά σας ήταν Κωνσταντινουπολίτισσα. Θυμάστε τα όσα εξηγούσε;
Φραγκούλης : Το όνομα της γιαγιάς μου ήταν Ευτυχία. Για μας ήταν πολύ συμβολική. Διότι ήταν ένα άτομο το οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και μιλούσε θαυμάσια την τουρκική γλώσσα. Αναφερόταν στους Τούρκους σα να ήταν δική της οικογένεια και φίλοι της. Η γιαγιά μου είχε 14 παιδιά. Μπορώ για εκείνη να γράψω ακόμα και βιβλίο. Εκείνη μας έμαθε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και να υποστηρίζουμε τους φίλους μας, την οικογένειά μας και πριν από όλα να είμαστε δίκαιοι. Μεταβαίνοντας από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα (Κέρκυρα) γνώριζε ότι άφηνε πίσω το σπίτι της, τους φίλους της, την κουζίνα της και την πατρίδα της. Ήταν πολύ πικραμένη, όχι θυμωμένη.
Ερώτηση : Στα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι τουρκικές σειρές είναι πολύ γνωστές. Έχετε παρακολουθήσει καθόλου; Θα σκεφτόσασταν να παίξετε σε μια σειρά, ή ταινία ελληνοτουρκικής παραγωγής;
Φραγκούλης : Δεν βλέπω τηλεόραση. Αλλά γνωρίζω ότι όλοι παρακολουθούν τις τουρκικές σειρές. Αυτό, μας θυμίζει το πόσο μοιάζουμε μεταξύ μας. Έχει μεγάλη σημασία η φιλία των δύο λαών. Όση διαφορά και αν υπάρχει από πολιτιστικής και πολιτικής πλευράς, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Εγώ κατάλαβα ότι εμείς δεν είμαστε διαφορετικοί από τον τουρκικό λαό. Αισθανόμαστε υπερηφάνεια για την κληρονομιά μας από το παρελθόν. Το ίδιο όπως η Τουρκία. Θα πρέπει να αναπτύξουμε αυτές τις ιδιότητες. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για ένα περισσότερο παραγωγικό μέλλον. Η μουσική είναι ο πιο παγκόσμιος τρόπος για να ξεπερνιούνται τα σύνορα. Μια μεγάλη ταινία μπορεί να βοηθήσει σε αυτά κι εγώ οπωσδήποτε θα είμαι εκεί.
Ερώτηση : Η συναυλία σας στην Άγκυρα συμπίπτει με την Προεδρία της Ελλάδος στην ΕΕ. Ποια είναι η γνώμη σας, για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας;
Φραγκούλης : Εγώ είμαι ένας διεθνής καλλιτέχνης, ο οποίος έχει εστιάσει στο πώς θα συμβάλλει διά της οδού της μουσικής στην ανθρωπότητα. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα, με τη μουσική, έτσι ώστε να συναντώνται οι άνθρωποι, να έχουν μεγαλύτερη συμπόνια, αγάπη έρωτα, και εμπάθεια. Αυτό για μένα, δεν είναι πολιτικό είτε οικονομικό. Υποστηρίζω τη συμμετοχή όλων των χωρών. Η δική μου προτίμηση είναι ένας δίκαιος κόσμος και ένα καλύτερο μέρος, στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να εργάζονται μαζί.
Ερώτηση : Στο παρελθόν σας υπάρχουν διαφορετικά πολιτιστικά σημάδια. Γεννηθήκατε στην Αφρική, ζήσατε σε διαφορετικές πόλεις, η γιαγιά σας ήταν από την Τουρκία. Πώς χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας από πλευρά ταυτότητας;
Φραγκούλης : Ένας από τους λόγους που τραγουδάω τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες και σε διαφορετικό είδος είναι ο εξής : Οι άνθρωποι για να μπορέσουν να βρουν μια κοινή βάση, πιστεύω ότι πρέπει να σπάσουν τα σύνορα μεταξύ φιλοσοφιών, χωρών και θρησκειών. Η μουσική αυτό κάνει σύμφωνα με την άποψή μου. Σε πολλές διαφορετικές πόλεις αισθάνομαι σα να είμαι στο σπίτι μου. Υποστηρίζομαι από τους Έλληνες, που είναι ο δικός μου λαός, όπου κι αν πηγαίνω και αυτό με ενθαρρύνει. Ο φίλος και σύμβουλός μου Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μου είχε πει το εξής : «Κερδίζοντας το σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων, μπορείς να περιοδεύσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως μπορείς να κατορθώσεις να αισθανθείς πλήρως την ειρήνη και το άνοιγμα στον κόσμο όταν κερδίσεις την αγάπη των δικών σου ανθρώπων». Στην Άγκυρα θα βγω στην σκηνή ενώπιον ενός διεθνούς κοινού. Θα τραγουδήσω τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσα και θα βρεθώ μαζί με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Όμως προσκλήθηκα από δικούς μου ανθρώπους (την ελληνική Πρεσβεία) και η κατάσταση αυτή καθιστά ιδιαίτερη τη συναυλία.
Ερώτηση : Έχετε κάποιο μήνυμα στον τουρκικό λαό;
Φραγκούλης : Θα αυξηθούν οι πιθανότητές μας, εάν διανύσουμε ένα δρόμο για να εστιαστούμε στα κοινά σημεία που μας ενώνουν, αντί γι αυτά που μας χωρίζουν. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και ενωμένοι έτσι ώστε αυτό να επικρατήσει και μεταξύ των χωρών.
onalert.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες