Τι θα σημάνει το tapering για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές – Τι φοβάται η Fed;
- Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι συνέπειες έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές
Με τις παγκόσμιες αγορές ήδη να μετρούν 7 μήνες αναμονής, σήμερα ο
επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, θα ανακοινώσει μία ακόμη απόφαση για
την έναρξη ή την αναβολή του tapering. Το tapering, όπως έχει
καθιερωθεί να λέγεται η σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών κρατικών
ομολόγων ύψους 85 δισ. δολ. από τη Fed, έχει προαναγγελθεί από το Μάιο,
ωστόσο οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν αναβάλλει την έναρξη του.
Το tapering θα αποτελέσει και τη μεγάλη στροφή της Fed από τη στήριξη της οικονομίας λόγω έκτακτων συνθηκών, στη σταδιακή άρση της παρουσίας της από τα χρηματιστηριακά και οικονομικά δρώμενα.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Fed δεν θα ανακοινώσει σήμερα την έναρξη του αποκαλούμενου tapering και ότι θα περιμένει το νέο έτος, αλλά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ώθησαν κάποιους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε πιθανή μείωση στις αρχές Ιανουαρίου ή ακόμα και αυτήν την εβδομάδα.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές και για τον αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια κίνηση στις αγορές.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το καλοκαίρι, όταν και πάλι οι αναλυτές ανέμεναν να ξεκινήσει το tapering, είχε πραγματικά συμβεί ένας μικρός σεισμός στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να φεύγουν άρον άρον από τα νομίσματα αυτών υπό την προοπτική της ενίσχυσης του δολαρίου.
Μάλιστα, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η ρουπία της Ινδίας και την τουρκική λίρα, όταν τα δύο νομίσματα έχασαν πάνω από το 20% της αξίας τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, τα πρώτα θύματα του tapering θα εντοπιστούν στις αναδυόμενες αγορές.
Εκεί που πολλά αμερικανικά κεφάλαια έχουν βρει καταφύγιο και αποδόσεις.
Υπό την προοπτική της σταδιακής μείωσης της ρευστότητας στην οικονομία, το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί, επομένως τα κεφάλαια που έχουν ήδη «μεταναστεύσει» θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν αυτής της ανόδου.
Μια πρώτη γεύση την πήραμε άλλωστε το καλοκαίρι, αναφέρουν οι αναλυτές. Ισχυρός θα είναι και ο αντίκτυπος του tapering εντός των συνόρων των ΗΠΑ.
Η ρευστότητα που απολάμβαναν την τελευταία 5ετία οι αμερικανικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζεται.
Στην τάση αυτή υπάρχουν και πάλι δύο απόψεις: Η πρώτη που λέει ότι θα ανακοπεί η αναπτυξιακή τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη που θέλει την πορεία της οικονομίας να μην επηρεάζεται αφού ήδη η δυναμική είναι επαρκής για να διατηρηθεί.
Η πρώτη τάση στηρίζεται στην άποψη ότι η αμερικανική ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη, ενώ και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον (πχ Ευρωζώνη) δεν μπορεί να στηρίξει την ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ.
Η δεύτερη τάση στηρίζεται στην άποψη ότι από τη στιγμή που η Fed αποφασίζει να προχωρήσει στο tapering, τότε έχει κρίνει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να σταθεί στα πόδια της.
Πάντως με τις πτυχές που μπορεί να επηρεάσει το tapering να μην εξαντλούνται, οι κορυφαίοι αναλυτές εστιάζουν σε δύο βασικά ζητήματα:
1) Τη συμπεριφορά του δολαρίου έναντι του ευρώ
2) Το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η Fed με τη διόγκωση του ισολογισμού της
Το πώς οι αποφάσεις από την κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α πρόκειται να επιδράσουν στο κοινό νόμισμα είναι ένα αρκετά περίπλοκο θέμα.
Τον Ιούνιο όταν η Fed συνεδρίασε με το ενδεχόμενο εξαγγελίας του tapering να βρίσκεται στο τραπέζι, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διολίσθησε από το 1.4300 στο 1.2800 σε περίπου 4 εβδομάδες. Παράλληλα, το δολάριο- γιεν έκανε ράλι, ενώ το ευρώ - γιεν καταγράφοντας υψηλή μεταβλητότητα σταθεροποιήθηκε υψηλότερα.
Ο ισολογισμός της Fed έχει αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες και όλοι γνωρίζουν πως αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει.
Η νέα πρόεδρος της Fed, Janet Yellen δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την διάρκεια του QE3 και την έναρξη του tapering στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ύψους 85 δισ. ανά μήνα.
Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και συνολικά τα QE1, QE2, και QE3 έχουν προσθέσει συνολικά περί τα 4 τρισ. δολάρια με το 50% από αυτά να ανήκουν αποκλειστικά στο QE3.
Οι πολιτικές πιέσεις θα συνεχιστούν πολύ απλά γιατί κανείς δεν θέλει να εκτοξεύσει το χρέος ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ που αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 100%.
Ακόμη και αν αυτή η απόφαση δεν έρθει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οι μεγαλύτεροι οίκοι και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούν πως η έναρξη του tapering δεν θα μπορούσε να ξεφύγει πολύ μακριά από τον ερχόμενο Μάρτιο του 2014.
Το ζήτημα ωστόσο είναι πως η δυναμική του ράλι θα μειωθεί σε περίπτωση που η αγορά αποτιμήσει ότι η απόφαση αυτή είναι θέμα 1-2 μηνών.
Ενδιάμεσα ωστόσο υπάρχει και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει πάρει την έγκριση της Γερουσίας το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.
www.bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες