10/12/13

Αντε για intraday μέσα στο ΄13..

Φόρο υπεραξίας 15% και στα warrants θέλει η τρόικα

Φόρο υπεραξίας 15% και στα δικαιώματα αγοράς (warrants) φέρεται να ζητεί η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας νέες αντιδράσεις στη χρηματιστηριακή κοινότητα. 
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Καθημερινή, επικαλούμενη πληροφορίες, νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου αναφορικά με τον φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει για όλα τα χαρτοφυλάκια των εγχωρίων επενδυτών από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2014. 

Ειδικότερα η τρόικα έχει ζητήσει τόσο από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη όσο και από τον καθηγητή κ. Απ. Ρεφενέ, πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας και στα warrants και μάλιστα από μηδενική τιμή κτήσης, αφού δεν υπάρχουν παραστατικά αγοράς, καθώς δόθηκαν δωρεάν στους επενδυτές και αρχίζουν από σήμερα να εξασκούν το δικαίωμά τους στα warrants της Alpha Bank.

Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η τρόικα ζητεί φόρο υπεραξίας και για τις μετοχές που αποκτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα για τις δημόσιες εγγραφές (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) όπου και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η τιμή κτήσης είναι μηδενική και φορολογείται από το πρώτο ευρώ αφού και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν παραστατικά αγορών για να αποδεικνύεται η τιμή κτήσης.

Επιπλέον, η Καθημερινή σημειώνει ότι η τρόικα ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν δέχεται το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ που είχαν προτείνει οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ), ώστε μέχρι αυτό το ποσό να μην υπάρχει φόρος υπεραξίας. Επίσης απέρριψαν την πρόταση του ΣΜΕΧΑ να φορολογούνται συνολικά οι επενδύσεις σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα και ζητεί να φορολογούνται ξεχωριστά η κάθε επένδυση. 
 
Ετσι εάν δεν αλλάξει η διάταξη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι εγχώριοι επενδυτές θα φορολογούνται με 0 τιμή κτήσης για μετοχές που αγόρασαν πριν από 20 και 30 και 40 χρόνια και δεν διαθέτουν παραστατικά αγοράς που θα αποδεικνύουν την τιμή κτήσης. 
 
Ηδη, ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς την τρόικα την Παρασκευή, ζητεί συνάντηση για να εξηγήσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που δημιουργούνται για τους Ελληνες επενδυτές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me