30/12/13

Ο ύποπτος ρόλος της Halkbank και του ιρανικού πετρελαίου στο τουρκικό σκάνδαλο διαφθοράς


30/12/2013 
Η "απίστευτη" σχέση μεταξύ ιρανικού πετρελαίου και τουρκικού χρυσού απειλεί την κυβέρνηση Erdogan... 
 
 
Απίστευτη τροπή φαίνεται ότι παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, με ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν σταδιακά το νήμα των πολιτικών αναταράξεων που πλήττει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες. Μπορεί ο Erdogan να κατηγορεί ξένους δακτύλους για την κρίση της κυβέρνησης τους, ωστόσο η στάση της Τουρκίας απέναντι στους διεθνείς κανόνες φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο... αθώα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας συγκλονίζεται από ένα σαρωτικό σκάνδαλο διαφθοράς. Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια για δωροδοκίες μεγιστάνων του επιχειρηματικού χώρου και γιών κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστοιβάδας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας, T. Erdogan αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ένα ευρύ ανασχηματισμό αντικαθιστώντας συνολικά 10 υπουργούς.

Το δίκτυο των εμπλεκομένων είναι τεράστιο. Όμως ορισμένα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στον Süleyman Aslan, διευθύνων σύμβουλο της κρατική Halkbank, και στον Reza Zarrab, ένας ιρανός επιχειρηματίας που κατά κύριο λόγο ασχολείται με το εμπόριο χρυσού, και ο οποίος φέρεται να "ρύθμισε" συμφωνίες αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων μόνο το περασμένο έτος. Το εμπόριο χρυσού βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των αμφιλεγόμενων οικονομικών δεσμών μεταξύ της Halkbank και του Ιράν.

Η έρευνα ξεκίνησε το Μάιο του 2013, από το αμερικανικό Ίδρυμα "Foundation for Defense of Democracies" και το "Roubini Global Economics", η οποία αποκάλυψε ότι η τράπεζα εκμεταλλεύτηκε ένα "χρυσό παραθυράκι" στο αμερικανικό καθεστώς οικονομικών κυρώσεων για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι εξήγαγαν περίπου 13 δισ. δολάρια χρυσού απ 'ευθείας στην Τεχεράνη, είτε μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είτε μέσω άλλων διόδων, από τον Μάρτιο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013.

Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι έλαβαν ιρανικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αλλά επειδή οι ​​κυρώσεις εμπόδισαν το Ιράν από το να καταβληθεί το αντίτιμο είτε σε δολάρια είτε σε ευρώ, οι Τούρκοι επέτρεψαν την Τεχεράνη να αγοράσει χρυσό... Στην ουσία οι Τούρκοι "ακύρωσαν" στην πράξη συναλλαγές σε δολάρια (ή ευρώ), αγοράζοντας πετρέλαιο με αντάλλαγμα το χρυσό.

Αυτές τις συναλλαγές οι Αμερικανοί τις έχουν κωδικοποιήσει με την ονομασία "gas-for-gold", ενώ επιτρέπουν στους Ιρανούς να αναπληρώσουν τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους, η οποία είχε πληγεί σκληρά από τις διεθνείς κυρώσεις. Η Τουρκία, με άλλα λόγια, επέλεξε να εκμεταλλευτεί ένα κενό που επιτρέπει τεχνικά την μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων χρυσού στις αποκαλούμενες «ιδιωτικές» επιχειρήσεις στο Ιράν. 
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πρέσβης του Ιράν στην Τουρκία Ali Reza Bikdeli εξήρε πρόσφατα την Halkbank για τις "έξυπνες αποφάσεις της διοίκησης της τα τελευταία χρόνια [που] έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ιρανο- τουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά της η Halkbank επιμένει ότι ο ρόλος της σε αυτές τις συναλλαγές ήταν απολύτως νόμιμο. Διαπιστώνοντας τις πρακτικές αυτές, τόσο το Κογκρέσο των ΗΠΑ όσο και ο Πρόεδρος B. Obama έκλεισε αυτό το "χρυσό παραθυράκι" τον Ιανουάριο του 2013.

Αν και εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση Obama θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά των πρακτικών της Halkbank, αντ 'αυτού, η διοίκηση πίεσε για να ισχύσει η νομοθεσία για έξι μήνες ακόμη, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η "ροή" με εντατικούς ρυθμούς μέχρι την 1η Ιουλίου. Αυτό βοήθησε το Ιράν να αποκομίσει ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια σε χρυσό, υπονομεύοντας περαιτέρω το καθεστώς των κυρώσεων.

Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση Obama δεν έχει αδιάσειστα στοιχεία για το ρόλο της ιρανικής κυβέρνησης στο εμπόριο χρυσού. Ή ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος απλά να προσπάθησε να προστατεύσει τη σχέση του με την Άγκυρα και δεν ήθελε να μπει σε μια διπλωματική κόντρα με τον Erdogan. Γιατί αλλιώς επέτρεψαν στην Τουρκία το εμπόριο χρυσού να συνεχιστεί για έξι επιπλέον μήνες, όταν το Κογκρέσο κατέστησε σαφές την πρόθεσή του να σταματήσει;

Αυτό μας φέρνει πίσω στο σκάνδαλο της διαφθοράς στην Τουρκία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υποστηρίζει ότι είναι θύμα μιας τεράστιας συνωμοσίας, κατηγορώντας τους πάντες από την Ουάσινγκτον, το Ισραήλ, τον Fethullah Gulen. Μάλιστα, ο Erdogan έθεσε ακόμη και το ενδεχόμενο αποβολής του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Francis Ricciardone.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, οι ύποπτες συναλλαγές μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας πιθανότατα να υπερβαίνουν τα 119 δισ. δολάρια. Ακόμη και αν το εμπόριο χρυσού μεταξύ Τουρκίας και Ιράν αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της ευρύτερης έρευνας για διαφθορά, η συνεχιζόμενη έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο υλικό και αναταράξεις για τη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης .

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me