25/12/13

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι νεκρές ψυχές του Facebook

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Μέχρι το 2050 το Facebook θα έχει 500 εκατομμύρια σελίδες νεκρών χρηστών. Μετά το θάνατο του ανθρώπου το e-mail και οι λογαριασμοί του στα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθούν να ζουν τη ζωή τους επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Προς το παρόν, μετά το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου μόνο οι δαπανηρές αντιδικίες μπορεί να βοηθήσουν τους συγγενείς να προστατεύσουν τη μνήμη του νεκρού από τη βεβήλωση ή απλώς να τους δώσουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την εικονική του περιουσία. Ακόμα το 2004, οι γονείς του Αμερικανού στρατιώτη Τζάστιν ΄Ελσγουορθ, που σκοτώθηκε στο Ιράκ, απαίτησαν από την Yahoo να τους παραχωρήσει πρόσβαση στο e-mail του. Η εταιρεία αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο λογαριασμός είναι ιδιοκτησία της και επικαλέστηκε το απόρρητο της ιδιωτικής αλληλογραφίας. Οι γονείς κέρδισαν τη δίκη, αλλά το προηγούμενο αυτό δεν οδήγησε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη νομοθεσία.
Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, καταλαβαίνοντας ότι παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των χρηστών θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων μεταξύ τους, δημιουργούν τα λεγόμενα Διαδικτυακά Γραφεία Κηδειών». Στην Ελβετία υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες για τη φύλαξη όλων των δεδομένων του χρήστη στο δικό του server. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται εφεδρικό αντίγραφο όλων των λογαριασμών του. Ο χρήστης υποδείχνει εκ των προτέρων τι θα κάνει η εταιρεία με αυτούς μετά το θάνατό τους.
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και σε νομοθετικό επίπεδο, - θεωρεί ο Ούρβαν Παρφέντιεφ, ειδικός στον τομέα της Διαδικτυακής Τεχνολογίας.
« Οι κανόνες που διέπουν την κληρονομικότητα, είχαν διαμορφωθεί πριν από πολύ καιρό και ισχύουν από τους καιρούς του ρωμαϊκού δικαίου. Το Αστικό Δίκαιό μας ρυθμίζει ξεκάθαρα αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το νομικό καθεστώς του διαδικτυακού περιουσιακού στοιχείου του πολίτη».
Οι ιδιοκτήτες των κοινωνικών δικτύων δεν αναλαμβάνουν προς το παρόν τέτοια πρωτοβουλία. Δεν τους εμποδίζουν οι νεκροί λογαριασμοί. Μάλλον, το αντίθετο. Στρεβλώνουν τα στατιστικά στοιχεία προς την αύξηση του αριθμού των χρηστών. Ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή τους δεν είναι δυνατό να καθοριστεί αν είναι νεκρός ή ζωντανός κάποιος κάτοχος του λογαριασμού. Η επικεφαλής του σχεδίου «Ο κόσμος του Ίντερνετ» Σβετλάνα Μπορίσοβα θεωρεί ότι απαιτούνται εδώ νέες τεχνολογίες.
« Μπορεί να είναι κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες, που θα καθορίσουν τον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων στο κοινωνικό δίκτυο: αν είναι πραγματικά δυνατό να θεωρηθεί ότι ο δοσμένος λογαριασμός είναι νεκρός και πάνω στη βάση αυτή αντί να αφαιρεθεί αμέσως, να καταβληθεί .π.χ., προσπάθεια σύνδεσης με όποιον είχε εγγραφεί».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me