10/12/13

Είναι να μην πάρουμε φόρα...

Τρία δισ ευρώ συγκεντρώνει η διοίκηση Μεγάλου, εάν χρειαστούν, για την Eurobank


"Μπορεί η Eurobank να προχωρήσει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υψηλότερη των 2 δισ. ευρώ και να προσεγγίσει την περιοχή των 2,5 ή ακόμα και των 3 δισ. ευρώ; "

 

Το ερώτημα αυτό φαίνεται ότι απασχολεί τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αφορμή τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι δεν αποκλείεται η Τράπεζα της Ελλάδος εξαιτίας του πορίσματος της ΒlackRock να ζητήσει από την τράπεζα να εγγράψει επιπλέον προβλέψεις από όσες είχαν υπολογισθεί για τα προβληματικά δάνεια που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό της.

 

"Ακόμα η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσες επιπλέον προβλέψεις η διαγραφές πρέπει να κάνει η τράπεζα", λένε πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαδικασίες της ΤτΕ.

 

"Αυτό που περιμένουμε να ξεκαθαριστεί είναι το τελικό ύψος των οριστικών προβλέψεων. Ελπίζουμε να μην χρειαστούν επιπλέον χρήματα και η αύξηση να κινηθεί πέριξ των 2 δισ. ευρώ " εξηγούν οι ίδιες πηγές. 

 

Από την άλλη πλευρά, όμως, στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός κατά πόσο μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει σε μια αύξηση άνω των 2 - 2,5 δισ. ευρώ. 

 

Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί από το 98 % που είναι σήμερα, στο 55 %. Με μια αύξηση έως 3 δισ. ευρώ το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί πέριξ του 40%. 

 

Άρα η προσωρινή ζημιά το ΤΧΣ (απομείωση της αξίας των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο) θα είναι πολύ μεγαλύτερη, επισημαίνουν ανεξάρτητες πηγές της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Eurobank. 

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την στιγμή, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές διενεργούν οικονομικό έλεγχο στην τράπεζα, ενώ η διοίκησή της προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς, συμμετέχοντας σε road shows διεθνών οίκων σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, σε μια προσπάθεια να 'κλειδώσουν' τη συμμετοχή ορισμένων και να προσελκύσουν και άλλα κεφάλαια.

 

Προ ημερών, στελέχη της βρέθηκαν στο Λονδίνο, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στη Νέα Υόρκη για το road show που διοργανώνει η Citi.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me