5/12/13

Σε νέα ΕΤΕΒΑ μετατρέπεται η Γενική Τράπεζα


Οι στόχοι πρόσβασης στις διεθνείς αγορές


Σε νέο γύρο περνάει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς ενώ δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στον όμιλο Πειραιώς έχει ληφθεί η απόφαση να μετασχηματιστεί η τράπεζα της Γενικής σε νέα ΕΤΕΒΑ.
 
 
Όπως είναι γνωστό η ΕΤΕΒΑ ως τράπεζα του ευρύτερου κρατικού τομέα και θυγατρική της Εθνικής αποτέλεσε το επενδυτικό εργαλείο κατά τη δεκαετία 80-90, πριν απορροφηθεί. Γνωστά στελέχη του τραπεζικού χώρου που πέρασαν από τη διοίκησή της είναι οι Αλέξης Πιλάβιος και Βύρων Μπαλλής.
 
 
Σήμερα, η διοίκηση της Πειραιώς, σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Καραμούζη και από χθες με τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, έχει λάβει την απόφαση να μετασχηματίσει τη Γενική Τράπεζα σε έναν επενδυτικό τομέα, ο οποίος θα έρθει να καλύψει τι; ανάγκες της επενδυτικής τραπεζικής και να παίξει έναν νέο ρόλο στο τραπεζικό σύστημα. 
 
Όπως έχει αξιολογήσει η διοίκηση, η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες θα αυξηθεί κατά την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα και θα απαιτηθεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Η Γενική θα προχωρήσει σε αυτόνομη αύξηση κεφαλαίου κατά 200 – 250 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή διεθνών οίκων που ήδη οριστικοποιείται, με μείωση αντίστοιχα του ποσοστού της Πειραιώς. 
 
 
Πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει και ο Ν. Καραμούζης που, σε κάθε περίπτωση,είχε αναπτύξει τις δύο τελευταίες δεκαετίες στενή σχέση με τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και κατόρθωσε, ακόμα και στη φάση που ο όμιλος Eurobank βρέθηκε εκτός αγορών, να βρει τρόπους χρηματοδότησης, διαμέσου της ορθόδοξης χρηματοοικονομικής πρακτικής.
 
 
Η φυσιογνωμία της διοίκησης όμως, “έδεσε” χθες οριστικά με την έλευση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στη θέση του αναπληρωτή  διευθύνοντος συμβούλου και αυτό διότι η διοίκηση της Γενικής καθίσταται υπερπλήρης όσον αφορά τη στόχευση άντλησης πόρων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. 
 
Δηλαδή τη δημιουργία σύγχρονων προϊόντων που θα επιτρέψουν χρηματοδοτήσεις στην ελληνική οικονομία, από τη στιγμή του 10ετούς ομολόγου έρθει στα επίπεδα του 6%. Η σχέση Καραμούζη – Παπακωνσταντίνου ξεκινά από το 1998, όταν ο δεύτερος ενεργών ως σύμβουλος, είχε απευθύνει στον πρώτο πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση της Δωρικής του εφοπλιστή κ. Μαυρακάκη. 
 
Ο Ν. Καραμούζης προτίμησε από Νο2 στην Εθνική της διοίκησης Καρατζά να περάσει στη Eurobank, όπου σε συνεργασία με τον Νίκο Νανόπουλο ανέπτυξαν στον όμιλο μέχρι την κατάρρευση του ελληνικού Δημοσίου. 
 
Στην πορεία όμως και κατά το 1999 – 2000, όταν η χρηματιστηριακή Π&Κ του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου μεσουρανούσε με υπερκέρδη, ο Νίκος Καραμούζης ως επικεφαλής της Eurobank απηύθυνε στον Λάμπρο Παπaκωνσταντίνου  πρόταση εξαγοράς μαμούθ για τα δεδομένα των χρηματιστηριακών που ο τελευταίος απέρριψε. Κακώς όπως εξετίμησε αργότερα, αν και με επωφελές deal με την Εθνική  πούλησε τελικά την Π&Κ στην Εθνική του Τάκη Αράπογλου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
 
 
Η σχέση όμως Καραμούζη – Παπακωνσταντίνου συνεχίζεται, καθώς σε όλη την προηγούμενη δεκαετία η Π&Κ μεσουρανεί ως χρηματιστηριακή και είναι αυτή που για λογαριασμό ξένων κεφαλαίων διενεργεί τεράστιες συναλλαγές σε πακέτα ελληνικών τραπεζών, όπως της Eurobank στην Ελλάδα. 
 
 Μετά τη χρηματιστηριακή άνθιση έρχεται μια νέα περίοδος κατά την οποία ο Παπακωνσταντίνου ασχολείται με τον χώρο του investment banking ως σύμβουλος, αναζητεί λύσεις για την επιδείνωση των τραπεζικών δανείων με τον Νίκο Καραμούζη ο οποίος από τη θέση της διοίκησης της Τράπεζας αντιμετωπίζει τη λαίλαπα της κατάρρευσης της ρευστότητας, μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου το 2010. 
 
Η σχέση των δύο ανδρών ενισχύεται καθώς τους συνδέουν κοινές απόψεις για τη φιλοσοφία της αντιμετώπισης της κρίσης σε μια οικονομία που συνεχώς χάνει έδαφος και καταρρέει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. 
 
Το αποτέλεσμα είναι μια  συνεργασία που ξεκινά με πολύ μεγάλες προσδοκίες από την αγορά σε τομείς όπως οι χρηματοδοτήσεις, οι επενδύσεις, αλλά και νέα προϊόντα. Κατά την αύξηση της Γενικής αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ένα σύνθετο προϊόν, το οποίο θα είναι στη συνέχεια μετατρέψιμο σε μετοχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me