19/12/13

Η… νύφη που έμεινε στο ράφι

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

«Βουλιάζει» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ...

Όλα της ΔΕΠΑ δύσκολα μετά την πρώτη προσπάθεια αποκρατικοποίησής της, όταν ο ρωσικός κολοσσός Gazprom εγκατέλειψε λίγο πριν πέσουν οι τελευταίες υπογραφές. Έκτοτε κάθε προσπάθεια κατεδαφίζεται σας χάρτινος πύργος.

Οι πιέσεις της Τρόικα να σπάσει το μονοπώλιο των ΕΠΑ και να ανοίξει στον ανταγωνισμό η Αγορά λιανικής του φυσικού αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία δημιουργούν ένα νέο τοπίο και παγώνουν κάθε νέα προσπάθεια αποκρατικοποίησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το «Μαξίμου», σε μία ευρεία κυβερνητική σύσκεψη –με τη συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλο, Χατζιδάκη, Μανιάτη, Παπαγεωργίου, Μανιατόπουλο- αποφάσισε και επισήμως να ανασταλεί κάθε διαδικασία για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη έπειτα από την απαίτηση της τρόικας να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγοράς και να καταργηθεί το μονοπώλιο που έχουν μέχρι και το 2030 στην Αγορά λιανικής του φυσικού αερίου οι ΕΠΑ, στις οποίες μέτοχοι είναι με 51% η ΔΕΠΑ και με 49% η Shell (Αττική) και η Eni (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία).

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα επηρεάζουν άμεσα τη ΔΕΠΑ και άρα θα πρέπει να ανασταλεί η ιδιωτικοποίηση της μέχρι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνήσουν για το πώς θα ανοίξει η Αγορά λιανικής και θα βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.

Έτσι ο νέος διαγωνισμός ενώ αναμενόταν για τα μέσα του 2014, μετατίθεται στην καλύτερη των περιπτώσεων για τις αρχές του 2015 και... βλέπουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me