26/12/13

Πατρινό ενδιαφέρον και κρίσιμα ερωτήματα στην υπόθεση Τομπούλογλου

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου συνελήφθη γιατί σύμφωνα με... το κατηγορητήριο απαίτησε μίζα 30.000 ευρώ προκειμένου να υπογράψει σύμβαση με εταιρία που είχε κερδίσει διαγωνισμό για διαφημιστικές δράσεις. Ψάχνοντας την υπόθεση το postin.gr έπεσε πάνω σε Πατρινό ο οποίος είχε εναντιωθεί στην υλοποίηση του επίμαχου προγράμματος. Ο Πατρινός είναι ο διαπρεπής παιδοενδοκρινολόγος Γιώργος Χρούσος, ο οποίος σήμερα θεωρείται ο υπ'αριθμόν 1 κλινικός ερευνητής, στον κόσμο.

Ας πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή:
Προ διετίας, μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν προγράμματα που αφορούν θέματα υγείας. Η κλινική του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» της οποίας προΐσταται ο γιατρός κ. Στέφανος Μιχαλάκος, υπέβαλλε πρόταση για υλοποίηση του έργου με τίτλο «Εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία: Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας - Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή».

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ (τα 190.000 ευρώ που αναφέρθηκαν στον Τύπο, αφορούν την υλοποίηση μιας μόνον επιμέρους δράσης, που αφορά σε ενέργειες προβολής. Υπάρχουν, όμως, δεκάδες άλλες επιμέρους δράσεις και ενέργειες, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στο 1 εκατομμύριο ευρώ). Επί του συγκεκριμένου προγράμματος, ο γιατρός κ. Χρούσος προέβαλλε σοβαρές ενστάσεις.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το postin.gr, τόσο ο κ. Χρούσος, όσο και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία, είχαν στείλει ακόμα και εξώδικο προς τις αρμόδιες Αρχές, εκφράζοντας ζωηρές αντιρρήσεις. Παρά ταύτα, το πρόγραμμα εγκρίθηκε και άρχισε η υλοποίησή του. Αν ανατρέξει κανείς στη διαύγεια θα διαβάσει διαδοχικές αποφάσεις της Διοίκησης του «Αγλαΐα Κυριακού» για αναθέσεις υποέργων του συγκεκριμένου προγράμματος.

Χριστουγεννιάτικα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε: ο πρόεδρος του Νοσοκομείου συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι ζήτησε μίζα.

Είναι προφανές ότι η όλη υπόθεση απαιτεί σοβαρή έρευνα, καθώς στο πρόγραμμα εμπλέκονται αρκετές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και όχι μόνον η εν λόγω διαφημιστική που κατήγγειλε τον Τομπούλογλου. Άραγε, στις υπόλοιπες αναθέσεις, όλα έγιναν καλώς; Και άραγε, είναι μόνον ο Τομπούλογλου που διεκδίκησε καποιες ποσότητες ...λίπους, από το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, ή υπάχουν κι άλλοι βάδισαν στα χνάρια του Τομπούλογλου; Γιατί είπαμε, τα λεφτά είναι πολλά, δεν είναι μόνον οι 190.000 ευρώ.

Και επειδή το θέμα της διαφάνειας ανοίγει, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να απαντηθούν και οι ενστάσεις που είχαν υποβάλλει ο κ. Χρούσος και η Ελληνική Ενδροκρινολογική Εταιρία, συνολικά για το εν λόγω πρόγραμμα;

Ποιος είναι ο Γιώργος Χρούσος

Ο Γ. Χρούσος με καταγωγή από το Λιβάρτζι Καλαβρύτων, μεγάλωσε καί τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές με άριστα στην Πάτρα, εισήχθη στην Ιατρική με εισαγωγικές εξετάσεις από τους πρώτους το 1969, αρίστευσε σε όλα τα χρόνια των σπουδών του και απεφοίτησε πρώτος του έτους το 1975.

Αμέσως ξεκίνησε ως αριστεύσας την ειδικότητα στην Παθολογία, και κατά τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε την διδακτορική του διατριβή (Διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1977). Εν συνεχεία ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νέα Υόρκη, και στην Ενδοκρινολογία, Μεταβολισμό και Διαβήτη στό Κλινικό Κέντρο του NIH, Βηθεσδά, Maryland. Είναι κάτοχος των αντιστοίχων αμερικανικών (Specialty Boards) και ελληνικών ειδικοτήτων απο το 1981.

Από το 1981 έως το 1989, πού ανέλαβε την διεύθυνση της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και του εγκεκριμμένου (ACGME-certified) κλινικού εκπαιδευτικού της προγράμματος, ο κ. Χρούσος ήταν Senior Investigator και υπεύθυνος διεθνούς φήμης ανεξάρτητης ερευνητικής Κλινικής και Εργαστηριακής Μονάδας. Η μονάδα αυτή συνέχισε να αναπτύσσεται και να παράγει νέα γνώση στο ΝΙΗ.

Από το 1981 έως το 1985 ο κ. Χρούσος ανήλθε αστραπιαία τις κλίμακες της Ακαδημαϊκής ιεραρχίας από επίκουρος σε αναπληρωτή και σε τακτικό καθηγητή της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, της Ουάσινγκτον. To 1990 ο Γ. Χρούσος εξελέγη και τακτικός καθηγητής της Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1999 τακτικός καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me