23/12/13

Σας θυμίζει τίποτα;

"Περί το 1666 στη Γαλλία, η κοινωνία ταλανιζόταν από ένα πρωτόγνωρο ερώτημα: κατά πόσο επιτρεπόταν σε έναν αρχιμάστορα της κλωστοϋφαντουργίας να δοκιμάσει μία καινοτομία στο προϊόν του.


Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο και η ετυμηγορία ήταν: «Αν ένας κλωστοϋφαντουργός προτίθεται να επεξεργαστεί ένα κομμάτι σύμφωνα με κάποια δική του επινόηση, δεν πρέπει να το βάζει στον αργαλειό, αλλά θα πρέπει να παίρνει άδεια από τους δικαστές της πόλης για να χρησιμοποιήσει τον αριθμό και το μήκος των κλωστών που επιθυμεί, αφού εξεταστεί το αίτημά του από τέσσερις από τους παλαιότερους εμπόρους και τέσσερις από τους παλαιότερους υφαντές της συντεχνίας». 

Λίγο μετά το επεισόδιο με τους κλωστοϋφαντουργούς, την έντονη αντίδρασή της εκδήλωσε η συντεχνία των κατασκευαστών κουμπιών. Οι ράφτες άρχισαν να φτιάχνουν κουμπιά από ύφασμα, πράγμα ανήκουστο. Η κυβέρνηση, οργισμένη γιατί αυτός ο νεωτερισμός απειλούσε μία κατεστημένη βιομηχανία, έβαλε πρόστιμο στους κατασκευαστές υφασμάτινων κουμπιών. 

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τη συντεχνία κουμπιών. Απαίτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα να ερευνούν τα σπίτια του κόσμου, να επιβάλλουν πρόστιμο, ακόμα και να συλλαμβάνουν στο δρόμο όσους φορούσαν τα ανατρεπτικά αυτά προϊόντα!


(Robert L. Heilbroner, Οι φιλόσοφοι του οικονομικού κόσμου, Κριτική)
Σας θυμίζει τίποτα?"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me