E-mails-φωτιά από τα τεχνικά κλιμάκια αποκαλύπτουν μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα
Σε κρίση φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της τρόικας καθώς, όπως αποκαλύπτεται μετά από επίμονες πιέσεις των δανειστών, το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 8-10 δισ. έχει πλέον εξανεμιστεί.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούσαν εξ αρχής ότι τα στοιχεία που τους παρέχουν οι ελληνικές αρχές ήταν "πειραγμένα" και αναζητούσαν την τρύπα, την οποία ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθούσαν επιμελώς να κρύψουν.
Τα τελευταία 24ωρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ενημέρωσαν μέσω e-mails τους επικεφαλής ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο ΤΧΣ. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει φύλο και φτερό το ΤΧΣ και πιστοποίησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος, περί τα 6,5 δισ., του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ έχει διοχετευθεί στις τράπεζες.
Παράλληλα, φαίνεται ότι οδηγούνται και στο συμπέρασμα ότι τελικός αποδέκτης της ρευστότητας αυτής ήταν το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ, που εξέδιδε αθρόα έντοκα γραμμάτια.
Ετσι το ποσό αυτό ανακυκλώνεται, δηλαδή μοχλεύεται, τα κεφάλαια που έχει δανειστεί η Ελλάδα από τον ESM, τα δανείζονται οι τράπεζες, οι οποίες εν συνεχεία τα δανείζουν στο Δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων, τα οποία προσκομίζουν στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση.
Αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία του ΤΧΣ να παίξει το ρόλο του ως πυλώνας σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν διαθέτει τη στοιχειώδη ρευστότητα για να αποσοβήσει κρίσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν την κυβέρνηση για την άρση των πλειστηριασμών.
Στόχος είναι να μπορέσουν οι τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα πουλώντας δανειακά χαρτοφυλάκια των οποίων η αξία ια ανέβει καθώς το collateral θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί.
Η τρόικα βλέπει αυτή τη λύση ως την ύστατη για να αποφευχθεί μια νέα κρίση ρευστότητας, που θα μπορούσε να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Eurobank και η συναίνεση του ΤΧΣ να μην συμμετάσχει εφόσον η αμκ καταστεί εφικτό να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.
Παράλληλα η τρόικα πλέον θέτει σε νέες βάσεις το ζήτημα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού του 2014-15, καθώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να διακοπή η εσωτερική χρηματοδότησή του με έντοκα γραμμάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2014 οι προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων ανέρχονται στα 40 δισ., και το κόστος εξυπηρέτησής τους προσεγγίζει τα 3 δισ. τουλάχιστον.
Σε αυτό τον κυκεώνα οι επικεφαλής της τρόικας και το Euroworking group αναγκάζονται να ζητήσουν τη συνδρομή της Κομισιόν η οποία τελεί εν μετρία συγχύσει, ενώ η ΕΚΤ αρνείται να συμμετάσχει ενεργά σε τέτοιες διεργασίες, καθώς η Ελλάδα έχει παραβεί θεμελιώδεις κανόνες και σύμφωνα.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς, αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, στος συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους κκ Μπαρόζο και Ρεν στις Βρυξέλλες.
Ολα αυτά ενώ η Γερμανία βρίσκεται σε φάση εσωτερικής ανασύνταξης και δεν συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες. Το ΔΝΤ από την πλευρά του αρνείται να συζητήσει με το ετερόκλητο και ποδηγετούμενο Eurogroup και αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και οι λογιστικές και χρηματοδοτικές αλχημείες προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει τις εξελίξεις πλήττουν καίρια την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Τεχνοκράτες επισημαίνουν πως η αποκάλυψη της πραγματικότητας αυτής θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί να παρανομεί και να παραμορφώνει την πραγματικότητα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες