19/12/13

Στα χέρια Στουρνάρα ο φόρος υπεραξίας

της Κασσάνδρας Αντωνίου



Την ανάληψη, έστω την ύστατη στιγμή, των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την οριστική διευθέτηση των γκρίζων σημείων που αφορούν στη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ζητούν με χθεσινή επιστολή τους στο Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.
 
 
Με την επιστολή τους, η οποία κοινοποιείται επίσης στον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι επικεφαλής των τριών κύριων φορέων της Κεφαλαιαγοράς τονίζουν τη σημασία υιοθέτησης των προτάσεών τους ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι αναπόφευκτες αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς.
 
 
Eπαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά πως όλες οι προτάσεις, οι οποίες αποτελούν καθολικό αίτημα του συνόλου των φορέων της κεφαλαιαγοράς, ακολουθούν το πλαίσιο αντίστοιχων ρυθμίσεων που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
 
 
«Υπενθυμίζουν» με τον τρόπο αυτό στον Υπουργό Οικονομικών την μόλις προ ολίγων ημερών δέσμευσή του στη Βουλή πως η βούληση του Υπουργείου είναι να υιοθετηθούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ήδη ισχύουν σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.
 
 
Στους αποδέκτες της επιστολής δεν περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της επιτροπής σχεδιασμού του φόρου υπεραξίας Απόστολος Ρεφενές, εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη δεδομένου ότι όλοι οι φορείς «δείχνουν» εκείνον μιλώντας για απαράδεκτες καθυστερήσεις στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, αναφερόμενοι στην αδικαιολόγητη από πλευράς του στάση όσον αφορά τόσο τις συζητήσεις με αυτούς, όσο και τη μεταφορά αιτημάτων των φορέων στον προϊστάμενό του Γιάννη Στουρνάρα.
 
 
Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τις υπογραφές των προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου, συνοδεύει η αντίστοιχη του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρ. Γκόρτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ρεφενές επιχειρηματολόγησε κατά της θέσπισης αφορολόγητου λέγοντας πως αυτό δε βρίσκει σύμφωνες τις τράπεζες.
 
 
Πρόκειται για μία ακόμα μεταφορά λάθος μηνυμάτων μέσω του κ. Ρεφενέ και εν αγνοία των φορέων της κεφαλαιαγοράς.
 
 
«Το γεγονός πως, παρότι όλα τα αιτήματα έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς και επιπλέον πολλά από αυτά είχαν από την πρώτη στιγμή τη θετική αντίδραση της τρόικας, βρισκόμαστε ακόμα σε φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής επιστολών δείχνει πως κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του τους προηγούμενους μήνες», δηλώνει στο Euro2day.gr εις εκ των βασικών εκπροσώπων που συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις με το κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της τρόικας.
 
 
Τα πέντε σημεία στα οποία εστιάζουν οι κ. Κ. Μποτόπουλος, Χ. Λαζαρίδης και Χ. Γκόρτσος είναι αυτά που έχει επανειλημμένως επισημαίνει το Euro2day και αφορούν σε:
 
 
- Θέσπιση ετήσιου αφορολόγητου ορίου μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ για τους υπόχρεους στο φόρο υπεραξίας από μεταβίβαση τίτλων (κατ' αναλογία με τον τρόπο που ισχύει για τα ακίνητα).
- Απαλλαγή από τον φόρο πωλήσεων (0,2%) για α) τις ενδοημερήσιες χρηματιστηριακές συναλλαγές και β) τις συναλλαγές πώλησης που πραγματοποιούν ειδικοί διαπραγματευτές στο πλαίσιο της Ειδικής Διαπραγμάτευση επί αλλοδαπών τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης παράλληλα και στο ΧΑ.
 
 
Στην επιστολή τονίζεται ότι ο συνδυασμός υιοθέτησης αφορολόγητου και κατάργησης του φόρου συναλλαγών για τις ενδοημερήσιες συναλλαγές θα περιορίσει στο 26% (στοιχεία 30/9/2013) τη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων και εμμέσως θα εστιάζει στα μεγάλα μόνο χαρτοφυλάκια.
 
 
Τα δε έσοδα του Δημοσίου θα αυξάνονται ceteris paribus κατά 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε μία μονάδα περιορισμού της απόστασης του επιπέδου ρευστότητας (κυκλοφοριακή ταχύτητα) της Ελληνικής αγοράς από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με στοιχεία 30/9/2013, η απόσταση μεταξύ της κυκλοφοριακής ταχύτητας της Ελληνικής αγοράς από τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών αγορών είναι 33,5 μονάδες.
 
 
- Υιοθέτηση για παρελθοντικές αγορές τεκμαρτού ανώτερου ποσοστού υπεραξίας (όπως η περίπτωση των φορολογικών αρχών της Σουηδίας που αποδέχεται το 20%).
- Το κριτήριο των τριών συναλλαγών εντός εξαμήνου (άρθρο 21, παρ. 3), ως τεκμήριο «συστηματικής διενέργειας πράξεων» να περιλαμβάνει εκτός από την οργανωμένη αγορά και τους πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης.
 
 
Επισημαίνουν τέλος πως η δυνατότητα συμψηφισμού κερδών - ζημιών αρχικά ανά κατηγορία τίτλων (asset class) και εν συνεχεία μεταξύ κατηγοριών τίτλων (across asset classes) που παρέχεται ήδη από τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 4172/2013 να μην αλλοιωθεί με έτερη εγκύκλιο του Υπουργείου.
 
 
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαρχής προβληματικής συνεργασίας του κ. Ρεφενέ με όλους τους φορείς της κεφαλαιαγοράς είναι το γεγονός ότι παρόλο που η παραπάνω δυνατότητα συμψηφισμού κερδών – ζημιών παρέχεται ήδη από το Ν. 4172/2013, στις τελευταίες επαφές του με εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς, παρουσίαζε το συγκεκριμένο σημείο ως επίτευγμα τωρινών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.
 
 
Προς αποφυγήν νέων προβλημάτων οι τρεις εκπρόσωποι τονίζουν την ανάγκη μη αλλοίωσης των σημερινών διατάξεων με έκδοση νέας εγκυκλίου.
Τα σημεία που επισημαίνει η χθεσινή επιστολή Μποτόπουλου, Λαζαρίδη, Γκόρτσου, είναι ακριβώς αυτά που επίσης έχουν ζητήσει με από κοινού ή ανεξάρτητες επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών και όλοι ανεξαιρέτως οι υπόλοιποι φορείς: Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΔΥΚΑ, ΣΕΔ, Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών.
 
 
Πολλοί από τους επικεφαλής των παραπάνω φορέων ενημέρωσαν αντίστοιχα τις τελευταίες ημέρες και το γραφείο του πρωθυπουργού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me