ΔΕΗ: Η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης δεν χωρά αμφιβολία ότι θα είναι η πιο σύνθετη και πιο πολύπλοκη διαδικασία πώλησης κρατικού ομίλου. Και να μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ δεν είναι μόνον ο μεγαλύτερος ενεργειακός παραγωγός και πάροχος δικτύου της χώρας,αλλά αυτή η ίδια ενέργειας της χώρας.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ η όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πώλησή της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τις υπάρχουσες εμπειρίες από άλλες κρατικές επιχειρήσεις που πουλήθηκαν 100% ή μερικώς σε ιδιώτες...
ΑΛΛΑ μόνον με βάση την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την εξάλειψη πιθανόν στρεβλώσεων ή καταχρηστικών πρακτικών.
ΕΙΝΑΙ πασιφανές ότι λόγω των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών σε πάγια και εργοστάσια δεν είναι εφικτό να υπάρξουν παράλληλες εταιρίες ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα...
ΟΠΩΣ π.χ. συνέβη στην περίπτωση του ΟΤΕ με τους εναλλακτικούς παρόχους. Ενώ από την άλλη πλευρά δεν είναι εφικτή η δημιουργία παράλληλων δικτύων που θα γέμιζαν την χώρα καλώδια.
ΚΑΙ ΔΕΝ θα μπορούσε να πληρώσει η ΔΕΗ κάποιο ειδικό φόρο προκειμένου να εξασφαλίσει το μονοπώλιο της παροχής ενέργειας, όπως στον ΟΠΑΠ, καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μετακυλιστεί στην κατανάλωση ή να το επωμιστεί η ίδια σαν κόστος.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ γιατί η ενέργεια είναι είδος πρώτης ανάγκης, απαιτεί συνεχείς επενδύσεις και θα πρέπει να υπόκειται σε νόμους προσφοράς και ζήτησης για την επίτευξη βέλτιστων σημείων ισορροπίας...
ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ τζόγο, όπου ο προαιρετικός χαρακτήρας του προϊόντος θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιάφορος για την κοινωνία.
ΑΠΟΤΙ μπορεί να αντιληφθεί κανείς και να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα - λαμβάνοντας υπόψη του όσα έχουν διατυπωθεί από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων - η πώληση της ΔΕΗ θα διεξαχθεί σε τρία στάδια...
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ένα στάδιο θα εξυπηρετεί και ένα ειδικό σκοπό που συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς.
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Πώληση του ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εταιρική οντότητα που διαχειρίζεται, να συντηρεί και να αναπτύσσει το δίκτυο υψηλής τάσης στην Ελληνική επικράτεια.
Ο ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100% στην ΔΕΗ και βάση του προγράμματος η πώληση του θα έχει ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2014. Ο ΑΔΜΗΕ δεν θα βγει σε πώληση ως υπηρεσία, αλλά θα ενσωματώσει πάγια και δανεισμό στον φάκελο πώλησης.
Η αξιολόγηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένεται να βασιστεί πάνω σε μια ανεξάρτητη μελέτη αποτίμησης η οποία θα λάβει υπόψη της ποια είναι η «δίκαιη» απόδοση των απασχολούμενων παγίων λαμβάνοντας υπόψη κόστος ευκαιρίας, άλλες αποτιμήσεις εταιριών με αντίστοιχου τύπου παγιοποιήσεις κλπ.
Η αξία των παγίων (ρυθμιζόμενης κεφαλαιακής βάσης) εκτιμάται ότι θα είναι 1,4 δις ευρώ, το μέγεθος του δανεισμού 500 εκ. ευρώ και η προ φόρων απόδοση θα διαμορφωθεί κοντά στο 8% επίπεδο στο οποίο βρίσκεται στην παρούσα φάση.
Το 2012 το σύνολο του Ενεργητικού του ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκε σε 2,27 δις ευρώ και η προ φόρων κερδοφορία σε 35,7 εκ. ευρώ.
Ωστόσο πριν από την πώληση θα μεσολαβήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από την οποία ο επενδυτής θα αποκτήσει μαζί με το ποσοστό που θα προέρχεται από την ΔΕΗ το 66% με παραίτηση δικαιώματος προτίμησης από την ΔΕΗ.
Το υπόλοιπο 34% θα κατέχεται από το κράτος με πολύ πιθανή την αγορά του από την ΔΕΗ με κάποια κίνηση συμψηφισμού οφειλών ή υποχρέωσης καταβολής τέλους λιγνίτη.
Από την πώληση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ αναμένεται να μειώσει άμεσα το δανεισμό της κατά 500 εκ. ευρώ και έμμεσα από την πώληση κατά το τίμημα που θα δοθεί για το 100% της εταιρίας.
Επιπλέον η ΔΕΗ δεν θα αντιμετωπίζει πια σύγκρουση συμφερόντων ως διαχειριστής και παραγωγός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τα άλλα δύο στάδια είναι αρκετά πρόωρο να κάνει κανείς αναφορές και εκτιμήσεις. Να δούμε πρώτα πως θα εξελιχθεί το πρώτο στάδιο και βλέπουμε...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες