Συναγερμός έχει σημάνει στις κρατικές υπηρεσίες για την αιθαλομίχλη, η οποία αποτελεί σοβαρότατη απειλή για την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων. Οι τελευταίες μετρήσεις, ενεργοποίησαν το πρώτο επίπεδο συναγερμού, με αποτέλεσμα να ζητείται να περιοριστεί η «άσκοπη χρήση του τζακιού». 
Με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε την σπουδαιότητα του περιορισμού της χρήσης των τζακιών και σχολίασε:
«Δε μπορώ να πιστέψω ότι στα Βόρεια Προάστια δεν έχουν χρήματα για να ανάψουν το καλοριφέρ ή να κάψουν ρεύμα μια – δυο φορές το μήνα, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή».
Για τις υπόλοιπα νοικοκυριά, των χαμηλότερων εισοδημάτων, ο υπουργός αναφέρθηκε στην δυνατότητα ένταξής τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με χαμηλότερες χρεώσεις έως και 42%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στον σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι το Σάββατο τα αιωρούμενα σωματίδια μετρήθηκαν στα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος συναγερμός ενεργοποιείται όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν τα 100 μικρογραμμάρια και ο κόκκινος συναγερμός «χτυπά» όταν τα μικροσωματίδια υπερβούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Στην Αριστοτέλους τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 101 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στη Λυκόβρυση μετρήθηκαν λίγο πάνω από τα 90.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι τιμές ήταν πολύ μεγαλύτερες τις βραδινές ώρες, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας δίνει ειδικές οδηγίες για προστασία των παιδιών, όλων των πολιτών άνω των 65 ετών, των καρδιοπαθών, όσων εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα και υποφέρουν από άσθμα.
Έτσι, το Υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
«Η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.