26/12/13


Ριζικό ανασχηματισμό με δέκα νέους υπουργούς ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Δέκα νέους υπουργούς, τοποθέτησε στην τουρκική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος την Τετάρτη. Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν.

ZAMAN, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αλλαγές σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.
Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν χωρίς να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.
Οι παραιτήσεις που έφεραν την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα
Την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ παραιτήθηκε λόγω της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς σήμερα κι έγινε το τρίτο μέλος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που το έπραξε, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.
Ο γιος του Μπαϊρακτάρ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.
«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο, καλώντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει το ίδιο.
Εξάλλου, υποστήριξε ότι «τα πολεοδομικά σχέδια,που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού». Η παραίτηση του Μπαϊρακτάρ ήταν πιο ηχηρή από την πρωινή παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, αφού εμπλέκει άμεσα τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει», πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».
Την παραίτησή του από το αξίωμά του υπέβαλε επίσης ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, σύμφωνα με πηγή του γραφείου του.
Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.
Νωρίτερα σήμερα παραιτήθηκαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, οι γιοι των οποίων είχαν επίσης συλληφθεί όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, την 17η Δεκεμβρίου.
Ο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου είναι ένα βρώμικο σχέδιο εναντίον της κυβέρνησης, του κόμματος και της χώρας μας. Παραιτούμαι από το αξίωμα του υπουργού Οικονομίας για να ανατρέψω το σχέδιο στο οποίο έχουν περιλάβει στενούς συνεργάτες μου και τον γιο μου και για να συμβάλω στην αποκάλυψη της αλήθειας».
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ χαρακτήρισε και αυτός την εισαγγελική έρευνα «βρώμικο σχέδιο εναντίον της κυβέρνησης του κόμματος και της χώρας μας».
Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς
Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.
Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού», ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.
Παρέμβαση του Γκιουλ
Σημαντική παρέμβαση στο σκάνδαλο των δωροδοκιών που συγκλονίζει την Τουρκία πραγματοποίησε την Τρίτη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Λύνοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και ότι η αλήθεια θα λάμψει, όποιοι και αν είναι οι υπαίτιοι.
«Σε μια χώρα όπου πάρα πολλά έχουν αλλάξει, δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, δεν μπορεί να υπάρξει συγκάλυψη οποιασδήποτε εσφαλμένης συμπεριφοράς ή διαφθοράς», τόνισε ο κ. Γκιουλ, στο περιθώριο επίσημης τελετής για την απονομή καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών βραβείων. «Πρέπει όλοι να περιμένουμε την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μη παραλείποντας να πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης Ερντογάν για τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.
Οι δηλώσεις Γκιουλ αποτελούσαν και απάντηση στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο της Δικαιοσύνης.
Με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ενωσης, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφορικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
«Οι τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων της αποπομπής αστυνομικών διευθυντών και της εντολής στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τις πολιτικές αρχές για τις δικαστικές έρευνες, θέτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την αμεροληψία των ερευνών, καθώς και τη διάκριση των εξουσιών. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί αστυνομικό σώμα για το ανακριτικό έργο, όπως έχει ήδη προτείνει η Ενωση», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σε πείσμα των υποδείξεων από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο αστυνομικό σώμα, στους κόλπους του οποίου είναι ισχυρή η επιρροή του θρησκευτικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το προηγούμενο 24ωρο απομακρύνθηκαν άλλοι δύο αστυνομικοί διευθυντές στην Αγκυρα και 15 στην Αττάλεια. Η προσκείμενη στο Κίνημα Γκιουλέν εφημερίδα Zaman κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών του ΑΚΡ, για να αποφευχθούν περαιτέρω έρευνες στο σκάνδαλο των δωροδοκιών, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν το κυβερνών κόμμα». Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «το κυνήγι μαγισσών διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο γιος του οποίου κατηγορείται για ανάμειξη σε υποθέσεις διαφθοράς».
Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι ενδείξεις περί αναταραχής στο εσωτερικό του ΑΚΡ, δύο βουλευτές του οποίου έχουν ήδη παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια του Ερντογάν να κλείσει ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν στο Κίνημα Γκιουλέν. Το τελευταίο 48ωρο, οι βουλευτές του ΑΚΡ, Χαλούκ Οζντάλγκα και Ερντάλ Καλκάν, αποδοκίμασαν την αναθεώρηση του κανονισμού της Αστυνομίας που προώθησε η κυβέρνηση Ερντογάν, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους για όλες τις έρευνες που διεξάγουν κατ’ εντολήν των εισαγγελικών αρχών. Οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και παρεμποδίζει την αμερόληπτη διεξαγωγή των ερευνών. Αίτηση ακύρωσης της επίμαχης αναθεώρησης υπέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας. Πάντως, με την ίδια αναθεώρηση, η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε περιορισμούς στη δυνατότητα των κατά τόπους δικαστών να εξουσιοδοτούν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, καθιστώντας υποχρεωτική τη σχετική εντολή από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me