23/12/13

ΑΓΟΡΕΣ Δευτέρα, 23 Δεκ "Ντρίπλες" στο ταμπλό για τον φόρο υπεραξίας Πηγή:www.capital.gr

Του Βασίλη Γεώργα 


«Αν κερδίζεις, πούλα όλο το χαρτοφυλάκιό σου και ξαναγόρασε το την επόμενη μέρα». Αυτό τον τρόπο προτείνουν τις τελευταίες ημέρες οι χρηματιστές στους πελάτες τους για να γλιτώσουν εν μέρει το φόρο υπεραξίας. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγουν να φορολογηθούν υπερβολικά για τα κέρδη που καταγράφουν, εφόσον έχουν χαμηλότερες τιμές κτήσης από τις σημερινές, καθώς θα ανέβει σημαντικά η τιμή κτήσης των μετοχών τους, ώστε η φορολόγηση να είναι ηπιότερη μελλοντικά.

Αυτό, λοιπόν, συστήνουν κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, αυτό βλέπουν όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες συστηματικά στο ταμπλό, καθώς μεγάλος αριθμός επενδυτών σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σιγά σιγά και να επαναγοράσουν τις μετοχές τους μετά από μία ή δύο ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι τα «γυρίσματα» δίνουν και παίρνουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις με τις χρηματιστηριακές εταιρείες να πραγματοποιούν συνεχώς «αντικριστές» συναλλαγές, καθώς ουσιαστικά οι πελάτες τους προσπαθούν να κλειδώσουν τώρα τις υπεραξίες τους και να επαναγοράσουν τις μετοχές τους σε όσο το δυνατόν πιο υψηλά επίπεδα τιμών κοντά στις τρέχουσες τιμές, ώστε να ανεβάσουν τις τιμές κτήσης.

Ελάχιστος χρόνος

Για όσους δεν έχουν γίνει κοινωνοί του «κοινού μυστικού» που κυκλοφορεί ευρέως -και επηρεάζει καθοδικά λόγω των συνεχών πωλήσεων την αγορά- υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος μέχρι και την «κουτσή» συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου να σταθμίσουν αν συμφέρει να πουλήσουν τις μετοχές τους και να τις ξαναγοράσουν.

Στις τέσσερις συνεδριάσεις που μεσολαβούν μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας (Δευτέρα 23/12, Παρασκευή 27/12, Δευτέρα 30/12 και η ημιαργία της 31/12)  οι επενδυτές χρειάζεται να ξέρουν, ότι για να «πιάσει» το κόλπο θα πρέπει η επαναγορά των μετοχών να υλοποιηθεί τουλάχιστον μια ημέρα μετά τη ρευστοποίηση και όχι αυθημερόν, ώστε η εκκαθάριση να συνυπολογίσει πλέον την τιμή αγοράς ως νέα τιμή κτήσης.

Πως λειτουργεί

Αν για παράδειγμα ένας επενδυτής έχει αγοράσει 10.000 μετοχές του ΟΤΕ με μέση τιμή κτήσης τα 2 ευρώ (κεφάλαιο 20.000 ευρώ) και τις πουλήσει  πριν αλλάξει ο χρόνος, θα φορολογηθεί μόνο για την αξία της πώλησης με 0,2%. Πρακτικά δηλαδή αν υποτεθεί ότι η μετοχή κοστίζει 10 ευρώ και η συνολική του θέση 100.000 ευρώ (κεφάλαιο συν υπεραξία), θα επιβαρυνθεί με 200 ευρώ συν τα έξοδα προμήθειας.

Αν όμως πουλήσει τις 10.000 μετοχές του μετά την Πρωτοχρονιά, πάλι στα 10 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο υπεραξίας με βάση την τιμή κτήσης των 2 ευρώ ήτοι θα πληρώσει 12.000 ευρώ επί συνολικού κέρδους 80.000 ευρώ, ενώ θα κληθεί επιπλέον να καταβάλει άλλα 200 ευρώ για τον φόρο επί των πωλήσεων.

Αν όμως ο ίδιος επενδυτής πουλήσει λ.χ την ερχόμενη Δευτέρα τις 10.000 μετοχές του και τις ξαναγοράσει μέχρι την Τρίτη 31/12 ή ακόμη και μέσα στη νέα χρονιά θα πετύχει το εξής: Θα εισπράξει συνολικά 100.000 ευρώ εκ των οποίων η υπεραξία του θα είναι 80.000 ευρώ και τα 20.000 ευρώ το κεφάλαιό του, θα αποφύγει τον φόρο υπεραξίας, και με τα ίδια χρήματα (100.000 ευρώ) θα ξαναγοράσει πίσω τις 10.000 μετοχές του αλλά πλέον θα έχει τιμή κτήσης τα 10 ευρώ και όχι τα 2 ευρώ. Έτσι αν θελήσει να τις ξαναπουλήσει μέσα στο 2014 θα φορολογηθεί με 15% επί τις υπεραξίας που θα έχει με βάση την αγορά στα 10 ευρώ και όχι στα 2 ευρώ.

Είναι σαφές πως η λύση αυτή εξυπηρετεί το συμφέρον εκείνων των επενδυτών που μπήκαν από τα χαμηλά στην αγορά και καταγράφουν σήμερα μεγάλες υπεραξίες στη διάρκεια της ανοδικής κίνησης.  Η μέθοδος αυτή είναι σε κάθε περίπτωση «πολυπαραμετρική», καθώς θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει αν θα ρευστοποιήσει όλο του το χαρτοφυλάκιο η μέρος αυτού με βάση τις ζημιές ή τις υπεραξίες που καταγράφει, τις τιμές που διαμορφώνονται σήμερα στο ταμπλό κ.α 
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Δεκεμβρίου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me