5/11/13

ΤΧΣ: Πρώιμη η συζήτηση για αλλαγές στα warrants

Του Χρ. Κίτσιου
Πρώιμη χαρακτηρίζουν στελέχη του ΤΧΣ τη συζήτηση για αλλαγές στη δομή ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών, και ειδικότερα στο καθεστώς των warrants, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η οριστικοποίηση των όρων για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει επιτροπή , με τη συμμετοχή εκπροσώπου του καθώς και εκπροσώπων της ΤτΕ και του ΤΧΣ, έργο της οποίας είναι να εισηγηθεί τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διενεργηθεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο θεσμικό πλαίσιο (σ.σ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση).
 
Η επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις, ούτε για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της Eurobank, ούτε για ευρύτερες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναφέρουν κύκλοι του ΤΧΣ.
 
Οι εισηγήσεις, δε, της Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση διαβούλευσης τόσο με τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές για την Eurobank όσο και με την Τρόικα.
 
«Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο πριν από το άλογο» σημειώνει στο Euro2day στέλεχος της αγοράς, που είναι σε θέση να γνωρίζει, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση ενδιαφέροντος στρατηγικού επενδυτή για την Eurobank και μετά να γίνει η τελική διαβούλευση για να αποφασισθεί ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της Eurobank και οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα απαιτηθούν στο θεσμικό πλαίσιο.
 
Αλλαγές που σύμφωνα με τον ίδιο εφόσον προωθηθούν θα στοχεύουν περισσότερο στην άρση αγκυλώσεων του υφιστάμενου πλαισίου. Υπό το παραπάνω πρίσμα ίσως είναι λογικό να εξετασθεί να επισπευσθεί η δυνατότητα άτακτης εξάσκησης των warrants.
 
Όπως έχει γράψει το Euro2day η ιδιωτικοποίηση της Eurobank ανοίγει παράθυρο για αλλαγές στα warrants καθώς άλλες συστημικές τράπεζες ζητούν, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ό,τι ισχύσει για την Eurobank να ισχύσει και για τις ίδιες.
 
Αν δηλαδή η Eurobank ιδιωτικοποιηθεί, χωρίς έκδοση warrants και με τιμή διάθεσης χαμηλότερη από τη τιμή κτήσης του ΤΧΣ (1,26 ευρώ ανά μετοχή) τότε το αποτέλεσμα της πράξης να ισχύσει και για τους μετόχους των υπολοίπων τραπεζών.
 
Στο παραπάνω πλαίσιο, μέρος της αγοράς πιέζει για την απελευθέρωση του χρόνου εξάσκησης των warrants. Να επέλθει, δηλαδή, άμεσα και όχι σε 30 μήνες, η δυνατότητα «άτακτης» εξάσκησης.
 
Στόχος της πρότασης είναι να καταστεί περισσότερο ευέλικτο το αυστηρά προκαθορισμένο, σήμερα, πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών προσομοιάζοντας με αυτό που ενδεχομένως να ισχύει για την Eurobank.
 
Παράπλευρος στόχος είναι η προσέλευση όσο το δυνατόν νωρίτερα long only funds τα οποία όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων έχουν στείλει σε κυβέρνηση και τράπεζες το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένα να κυνηγήσουν τιμές παίζοντας το παιχνίδι των χετζφαντάδων.

Πως λειτουργεί η άτακτη άσκηση των warrants

Η πράξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants για 3 χρόνια (36 μήνες) από την έκδοσή τους.
 
Μετά την λήξη της παραπάνω περιόδου και έως την τελική ημερομηνία άσκησης των warrants (54 μήνες από την ημέρα έκδοσής τους) το Ταμείο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να μεταβιβάζει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants που δεν έχουν εξασκηθεί.
 
Πρόκειται για την επονομαζόμενη « άτακτη» άσκηση δικαιωμάτων ή τον κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου», όπως τον αποκαλούσαν τραπεζίτες, όταν βρισκόταν σε διαπραγμάτευση το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Τώρα μέρος της αγοράς ζητά να δοθεί άμεσα η δυνατότητα «άτακτης» άσκησης των warrants και όχι μετά από 30 μήνες.
 
Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση, η άτακτη άσκηση των warrants δουλεύει ως εξής:
 
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας προφανώς ενδείξεις αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, γνωστοποιεί στους κατόχους warrants , την πρόθεση του να πωλήσει τις συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικών μετοχών. Και τους καλεί, ως έχοντες πρώτο δικαίωμα προτίμησης, να εξασκήσουν τα warrants.
 
Η ειδοποίηση πρέπει να γίνεται 30 ημερολογιακές ημέρες πριν την πώληση και οι κάτοχοι των warrants έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ανά μετοχή ίση με την κατώτερη μεταξύ α) της τιμής εξάσκησης και β) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 συνεδριάσεων που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης.
 
Οι κάτοχοι των warrants έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς για τις τυχόν λοιπές μετοχές που δικαιούνται κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών και έτσι να ολοκληρωθεί ταχύτερα η
ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
 
Το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες έχουν προτείνει την τροποποίηση του νόμου ώστε να έρθει νωρίτερα η δυνατότητα άτακτης άσκησης, μεταφράζεται ως πρόθεση εξαγοράς και ακύρωσης των warrants! Η δε διαδικασία άτακτης εξάσκησης ως δημόσια προσφορά από το ΤΧΣ στους κατόχους warrants.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me