9/11/13

Ποιοι είναι οι αδύναμοι κρίκοι της ανόδου στο ταμπλό του Χ.Α.


Από τον Βασίλη Γεώργα


Τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες μετοχών συνθέτουν το κάδρο της ανοδικής κίνησης που εκτελεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καταγράφοντας κέρδη 30% μέσα στο 2013, με καταλύτη το δημοσιονομικό recovery story και πηγή ισχύος τις αθρόες τοποθετήσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η φετινή άνοδος δεν έχει τα αγελαία χαρακτηριστικά του περσινού ράλι απομάκρυνσης από τα χαμηλά 20ετίας. Ένα από τα βασικά στοιχεία, που αναδεικνύεται ειδικά το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο, για την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι η εναλλαγή των αξιών, που από τη μια επιταχύνουν ανοδικά και από την άλλη εκτελούν μια διόρθωση.

Έτσι, υπάρχουν μετοχές που διασπούν τη μία μετά την άλλη πολυετείς αντιστάσεις, ανοίγοντας δρόμο για πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών στο μέλλον, και μετοχές που υστερούν, όχι κατ΄ ανάγκη παρουσιάζοντας χαμηλές αποδόσεις, αλλά παραμένοντας σε απόσταση από τα υψηλά έτους που κατέγραψαν τον περασμένο Μάιο ή νωρίτερα μέσα στο 2013. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στην αγορά να παραμένει σταθερά σε ανοδική τροχιά, διανύοντας βήμα-βήμα τα πρώτα στάδια της νέας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, που δείχνει να έχει ξεκινήσει από πέρυσι.

Υστερούν

Οι πιο αδύναμοι κρίκοι της φετινής ανοδικής κίνησης είναι περίπου 15 μετοχές, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, χωρίς να λείπουν και τα blue chips. Ανάμεσά τους η Coca-Cola 3E και η Motor Oil. Η πρώτη παραμένει σε απόσταση 12% από τα υψηλά έτους των 23,80 ευρώ, καθώς αντιμετωπίζει την επιφυλακτικότητα των αναλυτών, με τις τιμές-στόχους να διαμορφώνονται αρκετά χαμηλότερα, προς τα 17-18 ευρώ.

Η Motor Oil έχει μεν υπερδιπλασιάσει την τιμή της από τα χαμηλά, ωστόσο φέτος καταγράφει μηδενική απόδοση, ενώ, σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips, δεν έχει καταφέρει να καταγράψει νεότερα υψηλά έτους μετά τον Φεβρουάριο, παρότι αποτιμάται με μονοψήφιο προσδοκώμενο πολλαπλασιαστή κερδών για το 2014.

Η μετοχή του ΟΛΠ έχει επίσης διαφοροποιηθεί. Καταγράφει μικρά κέρδη 8% από την αρχή της χρονιάς, αλλά συναντά δυσκολίες να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά του περασμένου Μαΐου, από τα οποία απέχει περίπου 20%. Η υψηλή του αποτίμηση, με βάση τους θεμελιώδεις δείκτες, και η πολύχρονη αναμονή για τις αποφάσεις στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης έχουν οδηγήσει τη μετοχή προσωρινά στο περιθώριο.

Με οριακά αρνητική απόδοση για το 2013, η μετοχή της ΕΥΑΘ βρίσκεται σε κρίσιμο τεχνικά σημείο, καθώς, αν υποχωρήσει χαμηλότερα των 6 ευρώ, η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών έτους θα ανακοπεί. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν οι αποφάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση, που θεωρητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για τη μετοχή, η οποία αποτιμάται περίπου 14 φορές τα κέρδη της.

Ο Νηρέας είναι επίσης μια μετοχή που πρωταγωνιστεί αρνητικά φέτος στο ταμπλό, με απώλειες που ξεπερνούν το 35% και αποτίμηση μόλις 28 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πληρώνει την κρίση ρευστότητας και χαμηλών τιμών που μαστίζει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ωστόσο η αδυναμία των ανταγωνιστών της που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποβεί προς όφελός της.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης είναι από εκείνες που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο τον τελευταίο χρόνο, με απόδοση 350% από τα χαμηλά της, ωστόσο από τις αρχές του έτους (+9%) αναλώνεται σε μια πολύμηνη προσπάθεια να λύσει τον σχηματισμό πυθμένα που δημιουργεί και να κινηθεί υψηλότερα.

Στις μετοχές που βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής προς τα υψηλά τους, αλλά απέχουν ακόμη αισθητά, ώστε να συντονιστούν με την υπόλοιπη αγορά, είναι επίσης η Frigoglass, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και το Υγεία, ενώ στην περιοχή των προηγούμενων κορυφών τους βρίσκονται και προσπαθούν να υπερκεράσουν αυτήν την περίοδο η ΓΕΚ Τέρνα, τα ΕΛΠΕ, η ΜΕΤΚΑ, η MIG, η Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Τι συμβαίνει με τις εταιρείες των ομίλων Βιοχάλκο και Intracom

Μεταξύ των μετοχών που συνεχίζουν να κινούνται σε ρηχά νερά φιγουράρουν όλες οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η μετοχή της οποίας, αντίθετα, φιγουράρει ανάμεσα στις πλέον προσοδοφόρες τοποθετήσει για το 2013, με συνολική απόδοση 85% και 360% από τα περσινά χαμηλά της.

Το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιων προτάσεων φρενάρει τις μετοχές του ομίλου. Η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει αρνητική επίδοση φέτος, ενώ θα πρέπει να κερδίσει περίπου 25% για να επανέλθει και να ξεπεράσει τα υψηλά έτους των 2,59 ευρώ. Από τα ιστορικά ελάχιστα, ωστόσο, κερδίζει περίπου 350%. Αντίστοιχα, και η Σιδενόρ, με ανάλογη απόδοση από τα χαμηλά της, φέτος καταγράφει απώλειες 6%, ενώ απέχει αισθητά από τα υψηλά των 2,40 ευρώ. Η ΕΛΒΑΛ κερδίζει φέτος μόλις 5% και απέχει από τα φετινά υψηλά της, ενώ περισσότερο αισθητές είναι οι απώλειες της Ελληνικά Καλώδια (-17% από τις αρχές του έτους) και της Χαλκόρ, που θα πρέπει να ενισχυθούν πάνω από 50% για να ξαναπιάσουν τα φετινά υψηλά τους.

Σε ό,τι αφορά την Intracom, ανήκει στις μετοχές που έχουν υπεραποδώσει της αγοράς, με κέρδη που κάποια στιγμή έφταναν στο 600% από τα ιστορικά ελάχιστα, ενώ σήμερα διαμορφώνονται σε 400%. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορεί να πει κανείς πως η μετοχή «έχασε το ράλι», πολλώ δε μάλλον όταν θεμελιωδώς, στα 74 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, θεωρείται υπερτιμημένη. Ωστόσο, η προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά της είναι εμφανής (+85% από τον Απρίλιο).

Η Intralot επίσης ανήκει στην ίδια κατηγορία. Μετά τη βαθιά διόρθωση τον Μάρτιο-Απρίλιο, επιχειρεί να λύσει τον σχηματισμό πυθμένα και να κινηθεί εκ νέου προς τα 2,4 ευρώ. Φέτος καταγράφει οριακά αρνητική απόδοση, ενώ η απόσταση που τη χωρίζει από τα υψηλά της φτάνει το 30%.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 2ας Νοεμβρίου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me