20/11/13

ΧΑ: Συνεδρίαση για... δέκα μετοχές

Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Πτώση στο ΧΑ με το τζίρο να επικεντρώνεται σε λίγους τίτλους. Εθνική και Jumbo οι μοναδικοί τίτλοι του FT 25 που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στο υψηλό ημέρας Frigoglass, FF Group, στο χαμηλό Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.


Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης παρατείνει την βασανιστική του συσσώρευση μεταξύ 1.120 και 1.202 μονάδων και όλοι οι παράγοντες της Αγοράς, για πολλοστή φορά, ελπίζουν στην "έξωθεν βοήθεια", έστω και μέσω των "καθυστερημένων" τοποθετήσεων από τα passive funds (αν αυτά δεν μας "στήσουν στο ραντεβού" στις 26/11), όλες ανεξαιρέτως οι συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον συνεχίζει να επικεντρώνεται σε λίγο περισσότερους από 10 τίτλους, οι οποίοι επί καθημερινής βάσεως μονοπωλούν περισσότερο από το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι υπόλοιπες από τις 200 και πλέον εισηγμένες μετοχές, συνεχίζουν να βυθίζονται στην συναλλακτική απαξίωση και παραμένουν στα "αζήτητα" έστω και αν τα θεμελιώδη κάποιων εταιρειών "απαιτούν" καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση (!) Τρανό παράδειγμα η είδηση της Βογιατζόγλου, η οποία "ξεχάστηκε" την αμέσως επόμενη συνεδρίαση (!)


Ακόμα ένας παράγοντας που επιβεβαιώνει τα παραπάνω, είναι μία πιο προσεκτική ματιά στις αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί, κάποιες από τις οποίες μπορεί να επιφέρουν έως και χρηματιστηριακό "ίλιγγο".



Έτσι με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 68,55 δισ ευρώ. Το 78% αυτής αφορούσε τις αποτιμήσεις μόλις 13 εισηγμένων μετοχών που ήταν και οι μόνες που ξεπερνούσαν σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ: ΔΕΗ (2,366 δισ), Εθνική (9,7), Ελ. Πετρέλαια (2,778), ΟΠΑΠ (2,886), ΟΤΕ (4,372), Τρ. Πειραιώς (7,050), Τιτάν (1,679), ΕΕΕ (7,791), Alpha Bank (6,99), ΑΛΦΑΤΠ (1,467), Eurobank (3,210), Folli Follie Group (1,526) και Jumbo (1,366).

Με αυτά τα δεδομένα, έχουν χάσει κάθε νόημα ακόμα και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, πλην ίσως αυτών που λόγω σημαντικής επιδείνωσης οδηγούνται στην κατηγορία της "επιτήρησης", καθώς ουδείς ασχολείται με τα θεμελιώδη, αλλά με την συναλλακτική δραστηριότητα των μετοχών.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και μέχρι την καταλυτική συνεδρίαση της Τρίτης, είναι η τελευταία ευκαιρία του Χ.Α. να επιστρέψει σε αξιοπρεπείς τζίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελευταίο θα αποτελέσει ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου ο Δείκτης να διεκδικήσει νεότερα υψηλά.


Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα μέτρα που δεν έχουν "κλειδώσει" και ο προϋπολογισμός που κατατίθεται τις επόμενες μέρες, είναι λόγοι άξιοι αναφοράς που μπορεί να συντηρούν τη στάση αναμονής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να κινούνται περισσότερο στη λογική της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, παρά για να πάρουν νέες τοποθετήσεις στην Αγορά ενόψει κάποιου γεγονότος.


Συμπερασματικά, η σταθεροποίηση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ επανέφερε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε "επιτόπιο βηματισμό" με ελάχιστους ημερήσιους πρωταγωνιστές. 


Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο σενάριο της πλάγιας - ήπιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης, όμως σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης της ζώνης 1120 - 1100, η "νότια" κίνηση θα ανεβάσει στροφές.


Από εκεί και πέρα και κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1154,13 (+0,79%) και χαμηλό τις 1128,79 μονάδες (-1,42%), κινούμενος μετά τις 12.06 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.


Στις 17.00 βρέθηκε στις 1.136,63 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1136,65 με απώλειες 0,74%.


Περισσότερο ανησυχητική και από τελικό αρνητικό πρόσημο του Δείκτη ήταν η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών βρέθηκε να ξεπερνά το 1 προς 3 (!) για να ολοκληρώσει της συνεδρίαση στο 1 προς 2,25.


Το εντυπωσιακό της ημέρας δεν ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo και η πλαγιοανοδική επιμονή των Τιτάνα, Folli Follie Group και Frigoglass, αλλά το γεγονός ότι της προσπάθειας αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας ηγήθηκε ο τίτλος της Εθνικής ο οποίος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ήταν από τους Δεικτοβαρείς τίτλους που είχαν δημιουργήσει σημαντικούς τεχνικούς προβληματισμούς (!)


Να σημειωθεί εδώ, ότι Εθνική και Jumbo ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25 που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι κινήθηκαν πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με συνεχείς εναλλαγές προσήμων.


Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Frigoglass, Folli Foillie Group και στο χαμηλό οι Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.


Αιφνιδίασε αρνητικά η μετοχή του ΟΠΑΠ που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τα 9,17 ευρώ, όμως μετά τις 15.33 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. 

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πρόκριση της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ θα αυξήσει το παικτικό ενδιαφέρον στο "Πάμε Στοίχημα" με την Eurobank Equities να εκτιμά πως ένα ποσό της τάξης των 70 – 80 εκατ. ευρώ μπορεί να προστεθεί στα μικτά κέρδη του Οργανισμού από την Ελληνική συμμετοχή.


Ο τζίρος, ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με χθες, έφθασε τα 80,7 εκατ. από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ).


Προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρονται στην αρχή του σχολίου, αξίζει να σημειωθεί ότι το 84% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, ΔΕΗ, Εθνικής, ΑΛΦΑΤΠ, Jumbo, Alpha Bank και Folli Follie Group.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me