5/11/13

Τράπεζες: Βουτιά στα επιτόκια των προθεσμιακών


Δημοσιεύθηκε: 05 Νοεμβρίου 2013

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση κόστους που δημιουργούν οι υψηλές αποδόσεις αποταμιεύσεων. 

Η αγορά ελπίζει ότι η μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και των χορηγήσεων. 

Ομως κάτι τέτοιο αρχικά δεν θα συμβεί, στην ίδια αναλογία τουλάχιστον, αφού ο στόχος είναι αύξηση των προ-προβλέψεων λειτουργικών τους κερδών. 


Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια στο 3% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η αποκλιμάκωσή τους θα συνεχιστεί με το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών -στις διάρκειες 1 έτους- να μην υπερβαίνει το 2,5%.


Και ενώ πέρυσι τέτοια εποχή τα επιτόκια διατηρούνταν σταθερά πάνω από το 5%, σήμερα ελάχιστες είναι οι προσφορές για αποδόσεις της τάξης του 4%, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και από συνεταιριστικές τράπεζες.
Στον δρόμο της αποκλιμάκωσης και οι μικρές τράπεζες


Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν τις μεγάλες τράπεζες και οι μικρότερες στη μείωση των επιτοκίων είναι:

α) Για να μην υπάρξουν διαρροές καταθέσεων από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες

και β) για να διορθώσουν και εκείνες τους ισολογισμούς τους και να εξορθολογήσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Με το ρυθμό που υποχωρούν τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, το 3% θα αποτελεί σε λίγο καιρό δύσκολο εγχείρημα.

Ακόμη και σήμερα στις συστημικές τράπεζες επιτόκια πάνω από αυτά τα επίπεδα προσφέρονται για υψηλές καταθέσεις και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσει είναι κόστος για τις τράπεζες. Πάνω λοιπόν στο επιτόκιο των καταθέσεων πρέπει να προσθέσουμε ένα συνολικό λειτουργικό περιθώριο της τάξης του 3% που περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις των τραπεζών, το υπόλοιπο του κόστους λειτουργίας τους καθώς και ένα περιθώριο κέρδους.

Αθροίζοντας αυτά φθάνουμε σε ένα δυνητικό επιτόκιο της τάξης του 7% που είναι και το ρεαλιστικό επιτόκιο με το οποίο θα πρέπει να δανείζουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις ώστε οι τελευταίες να παραμένουν βιώσιμες.
Χάσμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων
Παράγοντες της αγοράς αισιοδοξούν ότι η κάμψη των επιτοκίων στις προθεσμιακές θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια των χορηγήσεων, καθώς μεταξύ αυτών των δυο υπάρχει πολύ μεγάλη ψαλίδα.
Μόνο για ποσά άνω των 100.000 ευρώ στις τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια κυμαίνονται στο 3%. Αντίθετα, τα επιτόκια μειώνονται όσο αυξάνεται η χρονική διάρκεια που τα χρήματα θα είναι «κλειστά».
Παράλληλα, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο, ενώ αρκετοί παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέα μείωση, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα ΔΝ, δεν νομίζω να έχεις γράψει εσύ αυτό το άρθρο..... χαχα
    Πάμε στην ουσία.

    Οι 4 συστημικές τράπεζες, έχοντας αποκτήσει ξανα την "μαγκιά" τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση, άρχισαν με τον αρχιμάγειρα Προβόπουλο τις συννενοήσεις, αρχικά από τα επιτόκια και εν συνεχεία σε όλα τα επενδυικά προϊόντα.

    Αν κάποιος πιστεύει ότι το ρίσκος της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί τόσο, ώστε να τους δανείζει με ετήσια επιτόκια 2-3%... ε τότε ακόμα ασφαλέστερο και με μεγαλύτερα περιθώρια απόδοσης είναι το ΧΑΑ. Ας διαλέξει 2-3 σοβαρές εταιρίες και ας δει τις τιμές μετά από 1-3 χρόνια.

    Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε οι 4 συστημικές να μην λειτουργούν μονοπωλιακά. Δεν υπάρχει κανένα επενδυτικό προϊόν που να μην μπορεί να το προσφέρει και μια καλά οργανωμένη μεσαία χρηματιστηριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ξέρω ότι η ΕΥΠΙΚ δίνει 7% επιτόκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me