Μετοχές του ΧΑ ό,τι πρέπει για… ταπετσαρία!
του Στέφανου Κοτζαμάνη
«Μαύρες μνήμες» ξύπνησε η Sprider. Οι εβδομήντα πέντε μετοχές που… μας
άφησαν χρόνους και οι είκοσι όμιλοι που «παλεύουν» στο καθεστώς των
«εκτός διαπραγμάτευσης» τίτλων. Διεύρυνση της λίστας προβλέπουν οι
αναλυτές.
Η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ένδυσης της εταιρείας SPRIDER από την 1η Οκτωβρίου ζωντάνεψε στο ευρύ επενδυτικό κοινό μνήμες από τις δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει το ταμπλό, αφήνοντας τους κατόχους τους στα… κρύα του λουτρού.
Ορισμένες εξ αυτών ήταν αδύναμες επιχειρήσεις που κανονικά δεν έπρεπε να είχαν εισαχθεί σε… οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου! Αντίθετα, κάποιες άλλες συγκαταλέγονταν κατά το παρελθόν στα «μεγάλα σαλόνια» και βρίσκονταν για πολλά χρόνια στο επίκεντρο της ενδιαφέροντος.
Η αλήθεια είναι ότι δεκάδες εταιρείες του ΧΑ έχουν αποχωρήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια από ταμπλό, προκαλώντας βαρύτατες απώλειες στους μετόχους τους. Άλλες από αυτές έχουν ήδη βάλει «λουκέτο», ενώ ορισμένες άλλες συνεχίζουν να λειτουργούν εκτός χρηματιστηρίου.
Τέλος, υπάρχουν και κάμποσες εισηγμένες που βρίσκονται μεν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται προκειμένου να ανακάμψουν και να επιστρέψουν στους μετόχους τους μέρος τουλάχιστον της επένδυσής τους (και προφανώς να επιστρέψουν στο ταμπλό).
Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, το «κακό» είναι πως με το πέρασμα του χρηματιστηρίου στην ηλεκτρονική εποχή και τους άυλους τίτλους, οι επενδυτές χάνουν τη δυνατότητα που είχαν στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν τις έγχαρτες μετοχές τους, τουλάχιστον για... ταπετσαρία.
Κλάδος «πρωταθλητής» στα φαλιμέντα είναι αναμφίβολα ο κατασκευαστικός, με τους μετόχους να μην θέλουν να θυμούνται τις τοποθετήσεις τους σε πολλές εισηγμένες του χώρου, όπως στην ΑΤΕΜΚΕ, στην Εργάς, στην Ευρωπαϊκή Τεχνική, στη ΔΙΕΚΑΤ, στην Αφοί Μεσοχωρίτη, στην Μπαλάφας, στη Θεμελιοδομή, στην Έμπεδος (Γνώμων, ΓΕΚΑΤ), στην ΑΛΤΕ, στην Τεχνοδομή, στη ΓΕΝΕΡ και φυσικά στην Betanet της οικογένειας Ζαβλιάρη.
Δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που «αποχαιρέτισαν» το ταμπλό και ανήκαν στον ευρύτερο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, όπως για παράδειγμα η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Κλωνατέξ (Κλωστήρια Ναούσης, Fanco, Γιαννούσης, Δούδος), η Maxim-Περτσινίδης, η Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων, η Αφοί Μαγγρίζου, η Connection, η Μουριάδης, η Λεβεντάκης, η Εριουργία Μπριτάνια, τα Μακεδονικά Κλωστήρια (μετέπειτα Stabilton, αφού προηγουμένως προσπάθησαν να μετατραπούν σε... χρηματοοικονομικό όμιλο και σε εταιρεία real estate), η Sex Form, οι Cosmos και Globe του Δημήτρη Χατζή, ενώ προς τον ίδιο δρόμο φαίνεται να βαδίζει και η Fintexport (εκτός ταμπλό από το Σεπτέμβριο του 2012, έχει αιτηθεί πτώχευση), ενώ την εβδομάδα αυτή ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα της SPRIDER (τόσο οι μετοχές της, όσο και αυτές της μητρικής ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης εδώ και καιρό).
Κανείς δεν θα πίστευε πριν από κάποια χρόνια, πως θα ερχόταν μια μέρα που θα ετίθεντο εκτός διαπραγμάτευσης μετοχές του τραπεζικού και του ασφαλιστικού κλάδου! Έτσι, από τον τραπεζικό χώρο έχασαν τα λεφτά τους οι μέτοχοι της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, της Proton Bank (είχε απορροφήσει και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου), της Λαϊκής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είχε προηγουμένως απορροφήσει και την Aspis Bank. Από τον ασφαλιστικό χώρο, απώλεσαν το σύνολο της περιουσίας τους οι κάτοχοι τίτλων της Ασπίς Πρόνοιας (είχε απορροφήσει και τις επίσης εισηγμένες Ασπίς Επενδυτική και Ήλιος).
Στη λίστα των εταιρειών που «αποχαιρέτισαν» το ταμπλό συγκαταλέγονται και επιχειρήσεις από τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όπως μεταξύ άλλων η Πουλιάδης, η Emphasis, η Ipirotiki Software & Publications, η Informatics, η Despec, η Microland, η Hitech, η Datamedia, η Intersat και η Lannet (είχε απορροφήσει προηγουμένως και την εισηγμένη Lantec).
Ευρύτατη είναι η γκάμα των εταιρειών από διάφορους κλάδους, που άφησαν τους μετόχους τους στα... «κρύα του λουτρού» (πολλές από αυτές μάλιστα είχαν σημαντική παρουσία στους κλάδους, κατέχοντας μεγάλα μερίδια αγοράς και μακρά ιστορία).
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Tη ναυτιλιακή ΔΑΝΕ.
• Τις εμπορικές εταιρείες Ράδιο Κορασίδης (είχαν απορροφήσει προηγουμένως τις εισηγμένες Ράδιο Κορασίδης Telecom), Εικόνα-Ήχος, Atlantic, Κλαουδάτος, Αλυσίδα, Ridenco και την εταιρεία δώρων Promota.
• Εταιρείες λοιπών κλάδων, όπως την συρματουργία Δάρινγκ, τη Θεσσαλική, τις μη κατασκευαστικές εταιρείες του Απόστολου Αλλαμανή Alfa-Alfa Holdings και ΕΣΧΑ, την Econ Βιομηχανίες του επιχειρηματία Δημήτρη Οικονομίδη, τη Δυναμική Ζωής (από τα σκάνδαλα που... έπεσαν στα πολύ μαλακά), τη Χαλυβδοφύλλων της οικογένειας Σωτηρίου, την επιχείρηση τροφίμων Ξιφίας, την καπνοβιομηχανία Κεράνης, το τηλεοπτικό κανάλι Alter, τις Ευρωσυμμετοχές (πρώην Αθηναϊκές Συμμετοχές, που προοριζόταν για... ελληνική Morgan Stanley), την ΑΛΚΑΡ-ΑΕΜΕΤ, τον «πολλά υποσχόμενο» Όμιλο logistics-μεταφορών Imperio, κ.α.
• Έχουν διαγραφεί από το ΧΑ, οι μετοχές των εταιρειών ΕΤΜΑ και Ελλατέξ (συμφερόντων Μάσχα-Λιάμπεη), όπως επίσης και η ΕΛΦΙΚΟ, το σύνολο των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται «εν ζωή».
Διεγράφη επίσης από το ΧΑ και η ΖΑΜΠΑ, παρά την αφθονία ρευστότητας και την κατοχή μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Εκτός ταμπλό, στην... αναμονή
Πέραν όμως των εταιρειών που έχουν διαγραφεί από το ΧΑ, υπάρχουν και πολλές άλλες εισηγμένες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, αλλά παλεύουν προκειμένου να «γυρίσουν το παιχνίδι» και να επιστρέψουν στο ταμπλό.
Στην κατηγορία αυτή λοιπόν συγκαταλέγονται εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, πολλές εκ των οποίων απασχόλησαν κατά καιρούς τα «επενδυτικά σαλόνια». Αναφέρονται λοιπόν εταιρείες όπως η Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο πάλαι ποτέ πολυεθνικός κολοσσός Πετζετάκις, η Τράπεζα Κύπρου, η μέχρι πρότινος leader του real estate Μπάμπης Βωβός, το Νεώριο Σύρου (διαθέτει τα ναυπηγεία σε Σύρο και Ελευσίνα), η Ηλεκτρονική, η ΣΑΝΥΟ (μετονομάστηκε σε Τροπαία), η κατασκευαστική εταιρεία Έδραση, η Avenir, η Κούμπας, η Τεξαπρέτ, η Χ. Κ. Τεγόπουλος, η Cardico, τα Κεραμεία Αλλατίνη, το Πραξιτέλειο, η ΣΑΟΣ Ναυτιλιακή και οι επιχειρήσεις του Φίλιππου Βρυώνη Εμπορικός Δεσμός, Alma-Aτέρμων.
Επίσης, οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν αποφασίσει την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Τεχνικές Εκδόσεις, Μηχανική και Βαλκάν Ακινήτων, με τις δύο τελευταίες –πέραν των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν- να μην έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εκδώσουν αποτελέσματα εξαμήνου.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα μακρύνει κι άλλο η συγκεκριμένη λίστα, καθώς οι προς εισαγωγή εισηγμένες δείχνουν να είναι περισσότερες από αυτές που τελικά θα επιστρέψουν στο ταμπλό.
* Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες