Με σύμμαχο τα μακροοικονομικά νέα και κόντρα στην τάση των ξένων αγορών άλλη μια χρηματιστηριακή εβδομάδα έκλεισε θετική οδηγώντας τις εγχώριες αποτιμήσεις σε νέα υψηλά έτους.
Αν και το υψηλό της χρονιάς του Γενικού δείκτη βρίσκεται αισθητά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν ήδη καταγράψει μεγαλύτερη αξία λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.
Μετά από αρκετό καιρό η χρηματιστηριακή αγορά δημιουργεί σημαντικό πλούτο, αυτονομούμενη θετικά από το εξωτερικό έχοντας την βοήθεια αναλύσεων αλλά και θετικών επίσημων δηλώσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος οι οποίες πλέον εκπονούνται σε συστηματική βάση.
Ακόμα και συντηρητικότεροι ή επιφυλακτικότεροι επενδυτικοί οίκοι έχουν «ξαναγράψει» για Ελλάδα η οποία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της επενδυτικής κοινότητας. Όλα βέβαια τα παραπάνω μένει να αποτυπωθούν στα νούμερα.
Η αγορά δεν είναι φθηνή στα τρέχοντα επίπεδα και οι αποτιμήσεις περιέχουν πολύ «μέλλον» επιβάλλοντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση αφού η ταχύτητα ενδεχομένως που προεξοφλούνται κάποιες βελτιώσεις να μην συμβαδίσει με την γρήγορη αποτύπωση τους στους ισολογισμούς.
Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας και ακριβά επιτόκια τα οποία αποκλιμακώνονται μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
Όπως και να έχει η «μαρκέτα» έχει πάντα δίκιο όπως είχε και πέρυσι το Μάιο στις 470 μονάδες αφού το ρίσκο έχει δυναμική τιμολόγηση ειδικά σε μεταβατικές περιόδους.
Η μετάβαση από την απόλυτη ανυποληψία στην μερική επενδυτική αξιοπιστία τιμολογείται μέσω των φημολογούμενων αναβαθμίσεων και αποτελεί την βασική αιτία αυτής της ανόδου. Τα υπόλοιπα είναι θέμα ρευστότητας.
Η διαφορά χρονισμού που παρατηρείται τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας 70 εκ. ευρώ αρκεί για να συντηρηθεί ένα ράλι τιμών που στην διαδρομή βρίσκει νέους πρωταγωνιστές.
Ζητούμενο παραμένει η διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον στο ποιοτικό της κομμάτι, γεγονός το οποίο θα έδινε εναύσματα δραστηριοποίησης περισσότερων εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων.
Τεχνικά ο Γενικός είκτης υπερέβη και τις 1050 μονάδες διασπώντας με δύναμη την συσσώρευση του Σεπτεμβρίου.
Η διόρθωση της περασμένης Τρίτης φαίνεται να πεισμάτωσε τους αγοραστές οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους αποκτώντας απόσταση ασφαλείας από τις 980 μονάδες.
Σε ημερήσια διαγράμματα η διόρθωση αποφόρτισε την υπεραγορασμένη εικόνα και ενώ πλέον η ταλαντωτές έχουν διευρύνει τις καθοδικές τους αποκλίσεις φαινόμενο αρκετά σύνηθες σε ανοδικές αγορές.
Οι τζίροι παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση στις ανοδικές συνεδριάσεις ενώ όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν σε αγοραστική φάση.
Επόμενη ζώνη αντίστασης εντοπίζεται στις 1.150 μονάδες η οποία αποτελεί και το αριθμητικό υψηλό του Γενικού δείκτη για φέτος.
Tην ερχόμενη Τρίτη το ελληνικό δημόσιο έχει προγραμματίσει την τακτική δημοπρασία εντόκων ομολόγων εξάμηνης διάρκειας.
Τέλος στις 11/10 ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή του ΟΠΑΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕ και Emma Delta μετά την πετυχημένη κάλυψη των δύο ομολόγων που εξέδωσε το fund.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες