17/10/13

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Πως ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς την παραίτηση


Ως έναν άμεσο τρόπο να αποφύγει  την υποχρέωση ενημέρωσης των εποπτικών αρχών για τις αγοραπωλησίες μετοχών που ενδεχομένως πραγματοποιεί στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς την εσπευσμένη παραίτηση από τη θέση του εκτελεστικού μέλους της διοίκησης, του Νίκου Στασινόπουλου  (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ) και του Rudolf Wiedenmann (Ελληνικά Καλώδια).

Το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει σε ενημέρωση για κάθε συναλλαγή, παρά μόνο όσους συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια και ασκούν διευθυντικά καθήκοντα, είναι δηλαδή εκτελεστικά μέλη.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3340/2005 τα πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σε εισηγμένες εταιρείες (εκδότης)  και τα πρόσωπα της οικογένειας τους οφείλουν να γνωστοποιούν στην εταιρεία τις συναλλαγές που διενεργούνται για δικό τους λογαριασμοί και αφορούν σε μετοχές, παράγωγα και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα.  Εγκύκλιος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προβλέπει ότι η εταιρεία οφείλει εντός της επόμενης ημέρας να ενημερώνει τόσο το επενδυτικό κοινό, όσο και την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα  η εταιρεία οφείλει να καταρτίζει κατάλογο των υπόχρεων προσώπων της παραγράφου 1 και να τον υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο εκδότης ενημερώνει τον κατάλογο σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων που περιλαμβάνει και τον υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο εκδότης οφείλει να καταρτίζει κατάλογο των υπόχρεων προσώπων της και να τον υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στις συναλλαγές που γνωστοποιούνται υποχρεωτικά περιλαμβάνονται ενδεικτικά και οι εξής:

(α) Η απόκτηση μετοχών λόγω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
(β) Η αγορά ή πώληση δικαιωμάτων συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
(γ) H απόκτηση μετοχών λόγω εξάσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών που παρέχεται στο προσωπικό (stock option plan).
(δ) Η απόκτηση ή διάθεση λόγω δωρεάς.
(ε) Η απόκτηση ή διάθεση μετοχών του εκδότη από νομικό πρόσωπο (της περίπτωσης
(iv) του άρθρου 6 της Απόφασης) λόγω συγχώνευσης ή διάσπασης.
(στ) Η απόκτηση μετατρέψιμων ή ανταλλάξιμων ομολογιών και η απόκτηση μετοχών λόγω μετατροπής ή ανταλλαγής των ομολογιών σε μετοχές.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me