Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η ιστορία θα μπορούσε να είναι και σενάριο επιθεώρησης, είναι όμως η πραγματικότητα όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες στην Πάτρα.
Ψιθυριστά ένας πολίτης ενημέρωσε ένα στέλεχος της δημοτικής αρχής ότι κάπου, κάποιοι, κάπως... «σας κλέβουν και ψάχτε το».
Το στέλεχος ενημέρωσε, λένε οι πληροφορίες, το δήμαρχο της Πάτρας για την περίεργη αυτή συζήτηση και ο δήμαρχος με τη σειρά του, για να ανακαλύψει που, ποιοι και πως, έστειλε έγγραφο σε όλους τους οργανισμους του δήμου ζητώντας αναλυτική κατάσταση των οικονομικών πεπραγμένων και κλείσιμο ταμείου.
Όλοι οι οργανισμοί του δήμου ανταποκρίθηκαν.

«Ξέρετε κύριε δήμαρχε, έχουμε έλλειμμα και τα λεφτά τα... κρύψαμε»

Εκ μέρους του Οργανισμού Καρναβαλιού, η απάντηση ήρθε με επιστολή του προέδρου Χάρη Καρκούλια προς τον δήμαρχο Γιάννη Δημαρά στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του έλεγε... «έχουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 41.000 ευρώ, δεν είμαστε και εντελώς νόμιμοι στη διαχείριση των οικονομικών», ενώ του αποκάλυπτε ότι «φυγάδευσαν» τα χρήματα από τα ταμεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού και τα μετέφεραν σε χρηματοκιβώτιο στο παλιό κτίριο του πρώην Δήμου Μεσσάτιδος, «για να μην μπορούν να τα κατασχέσουν οφειλέτες του δήμου», όπως ισχυρίζεται.
Μάλιστα στην επιστολή του εμπλέκει και υπαλλήλους του δήμου, ένας εκ των οποίων ήδη έχει καταθέσει μήνυση εις βάρος του: «Όπως καταλαβαίνεται μπήκαμε όλοι μας σε ένα αγώνα δρόμου για να προστατεύσουμε τα χρήματα και την λειτουργία της επιχείρησης και διαχειριστήκαμε από κοινού τα χρήματα εγώ ως πρόεδρος η υπεύθυνη και Προισταμένη του Λογιστηρίου κυρία Τσούμα, ο κλητήρας κύριος Κατσιφάρας που εισέπρατε, ο Εξωτερικός Λογιστής κύριος Σπυρόπουλος αλλά και η Ταμίας η κυρία Κορκονέα».
Αποκαλύπτει μάλιστα πώς και γιατί «έφυγαν» τα χρήματα από τα ταμεία και τους λογαριασμούς του δήμου:
«Η απειλή να μην έχουμε χρήματα προς διαχείριση θα είχε ως αποτέλεσμα:
1) να μην γίνει το Καρναβάλι του 2013,
2) να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις οφειλές προς το ΙΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς,
3) να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και
4) να μην μπορούμε πλέον να διεκδικούμε από το κράτος τις παλιές οφειλές 2.500.000 ευρώ σε 1000 Πατρινούς.
Όλα τα παραπάνω μετά και τις συμβουλές των συνεργατών μου, τον εξωτερικό Λογιστή τον κύριο Σπυρόπουλο, την υπεύθυνη του Λογιστηρίου κυρία Τσούμα και τον κύριο Σκαλτσά και κάτω από την απειλή των κατασχέσεων, μας οδήγησαν να πάρουμε την απόφαση να έχουμε τα χρήματα εκτός Γραφείων της Επιχείρησης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς το δήμαρχο ο Χάρης Καρκούλιας με την οποία και υποβάλλει την παραίτησή του.

Μιλώντας στο newpost ο Χαράλαμπος Στανίτσας, αντιδήμαρχος επικοινωνίας, αναφέρει: «Προέκυψε ζήτημα με τα ταμεία του Καρναβαλικού Οργανισμού, υπήρξε φημολογία για έλλειμμα, ο δήμαρχος έστειλε επιστολή σε όλα τα οικονομικά πρόσωπα να του στείλουν αναλυτικά τα οικονομικά τους στοιχεία.
Ο κ. Καρκούλιας, ενημέρωσε το δήμαρχο ότι παρουσιάζεται έλλειμμα στα ταμεία, το ίδιο διαπιστώθηκε και κατά δήλωση των στελεχών του δήμου. Μονόδρομος για το δήμαρχο να διατάξει αν πρόκειται για έλλειμμα, τι είδους έλλειμμα και περί τίνος πρόκειται. Ο ίδιος μας λέει είναι 40.000 ευρώ. Μπορεί να είναι και περισσότερα, μπορεί να είναι και λιγότερα. Ο κ. Καρκούλιας, πάντως, δεσμεύτηκε ότι παραιτείται προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα».

Οργισμένος ο δήμαρχος ζητά διαχειριστικό έλεγχο

«Αυτά που γίνονταν επί χρόνια, εγώ δεν ήρθα για να τα συνεχίσω αλλά για να τα αλλάξω. Φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης δεν θα συγκαλυφθούν επί δικής μου θητείας, όποιο και αν είναι το κόστος.
Σε τέτοια θέματα, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο δήμαρχος Πάτρας Γιάννης Δημαράς, ο οποίος ήδη ζήτησε με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, -το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Εισαγγελέα Πατρών- τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος.

Ο λογιστής μηνύει και κάνει λόγο για... περίσσευμα

Πάντως, ένας από τους ανθρώπους που εμπλέκει με την επιστολή ο πρόεδρος του Οργανισμού, ο κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Χάρη Καρκούλια.
Πρόκειται για το λογιστή Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος, επιπλέον, την ώρα που ο πρόεδρος ισχυρίζεται πως υπάρχει έλλειμμα, ο λογιστής λέει: «Εγώ έβλεπα να μεγαλώνει ένα αδιάθετο υπόλοιπο την ώρα που οι οφειλέτες πίεζαν να πάρουν τα χρήματά τους και δεν τα έπαιρναν».
Μάλιστα προσδιορίζει το... περίσσευμα στις 80.000 ευρώ!
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη μήνυσή του, ο ίδιος δεν διαχειριζόταν μετρητά, αλλά ενημέρωνε τα βιβλία βάσει των παραστατικών που του παρουσιάζονταν.
«Από τα μέσα Φλεβάρη 2013 διαπίστωσα ότι στο Ταμείο παρέμενε αδιάθετο υπόλοιπο μετρητών, το οποίο μεγάλωνε αδικαιολότητα ενώ από την άλλη πλευρά η Επιχείρηση είχε σωρεία ληξιπρόθεσμων χρεών, μεταξύ των οποίων και ιδιαίτερα σοβαρών και πιεστικών όπως προς την Δ.Ο.Υ.. Στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου συμβούλεψα τους υπαλλήλους της Επιχείρησης που ασχολούντο με το λογιστήριο να ζητήσουν καταμέτρηση Ταμείου από τον υπόλογο Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Καρκούλια και σε περίπτωση που ο έλεγχος αποβεί καθαρός, να προχωρήσουν άμεσα σε επείγουσες πληρωμές, από την καθυστέρηση των οποίων υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα στην Επιχείρηση.
Η απάντηση που λάμβανα από τους υπαλλήλους είναι ότι το μετέφεραν στον υπόλογο Πρόεδρο κο Καρκούλια και τους απαντούσε ότι όλα είναι εντάξει και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παράλληλα από τον Ιούλιο και μετά ο κος Καρκούλιας κάθε φορά που αναλάμβανε από το Ταμείο μετρητά για πληρωμή υποχρεώσεων υπέγραφε έγγραφη απόδειξη για το ποσό των μετρητών που αναλάμβανε και παρέδιδε, στην οποία απόδειξη επιβεβαίωνε και το υπόλοιπο μετρητών που παρέμενε στο Ταμείο υπό την φύλαξή του. Υπάρχουν από τον Αύγουστο μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον εννέα τέτοιες αποδείξεις στα χέρια των υπαλλήλων του λογιστηρίου της Επιχείρησης, αντίγραφα των οποίως σας προσκομίζω συνημμένα στην παρούσα».
Ο λογιστής, μάλιστα, στη μήνυσή του ισχυρίζεται ότι ενημέρωσε τους συνεργάτες του δημάρχου για το υψηλό αδιάθετο και μία μέρα αργότερα κλήθηκε από τον Χάρη Καρκούλια στο γραφείο του και εκεί ο πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι υπάρχει λογιστικό λάθος και το περίσσευμα είναι, στην πραγματικότητα έλλειμμα.