17/9/13

Reuters: «Αρκετά πιο κάτω από 2% του ΑΕΠ» το δημοσιονομικό κενό για 2015-16


«Αρκετά πιο κάτω από το 2% του ΑΕΠ», χαμηλότερο δηλαδή από την τελευταία εκτίμηση της τρόικας, υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό για το 2015-16, στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Όπως επισημαίνει ο αξιωματούχος, η οικονομία άντλησε οφέλη από την αυξημένη τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν και η ύφεση αναμένεται μικρότερη.

Η «τρύπα» στα δημοσιονομικά θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης όταν η τρόικα ξεκινήσει την αξιολόγηση των επιδόσεων της χώρας στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης.
Σε έκθεσή της, τον περασμένο Ιούλιο, η Κομισιόν εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κενό θα κυμανθεί στο 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2015-2016, θα φθάσει δηλαδή περίπου στα 4 δισ. ευρώ.
Στο μεσοπρόθεσμο του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση είχε κάνει πρόβλεψη για κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 3,8% του ΑΕΠ για φέτος και ανάπτυξη 0,6% του χρόνου, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για- μικρότερο του αναμενόμενου- δημοσιονομικό κενό την επόμενη διετία.
«H Ελλάδα ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και το όποιο χρηματοδοτικό κενό το 2015 και 2016 δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

πηγή: www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me