21/9/13

Τέμπλιν: Γιατί «μαραζώνει» η πόλη που μεγάλωσε η Μέρκελ


Την πόλη όπου μεγάλωσε η γερμανίδα καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ  επισκέφθηκε το βρετανικό BBC. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, το Τέμπλιν στο Ούκερμαρκ στα ανατολικά της χώρας είναι ακόμη μία γραφική πόλη της Γερμανίας. Περιβάλλεται από πυκνά δάση και βαθιές λίμνες, ξύλινα πολύχρωμα σπιτάκια και όμορφα διακοσμημένα καφέ που περιβάλλονται από μεσαιωνικά τείχη.

Ωστόσο, το «zeite Wirschaftswunder», το νέο οικονομικό θαύμα που πολλοί ειδικοί βλέπουν στη Γερμανία της Μέρκελ, δείχνει να μην έχει φθάσει σε αυτό το μέρος. Η ανεργία αγγίζει το 16%, δηλαδή τρεις φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Οι νέοι εγκαταλείπουν την πόλη και πηγαίνουν στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της να αυξάνεται ραγδαία.  


«Το πρόβλημα είναι ότι όταν κατέρρευσε η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, το ίδιο συνέβη και με τη βιομηχανία της. Δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στον φανταχτερό νέο κόσμο των δυνάμεων των αγορών, και μέχρι σήμερα η βιομηχανία δεν έχει αντικατασταθεί» γράφει το BBC.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Ντέτλεφ Τάπερτ, στο βρετανικό δίκτυο, πιθανώς η πόλη να μην ανακάμψει ποτέ. «Πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε περιορισμένοι από το κακό οδικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ποτέ κάποια μεγάλη βιομηχανία στην περιοχή. 


Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τις μικρότερες επιχειρήσεις στην περιφέρεια» είπε ο δήμαρχος στο BBC. «Ωστόσο, μία βιομηχανία στο Τέμπλιν ανθεί. Στην άκρη του δάσους λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα τείχη της πόλης βρίσκεται το "Holzindustrie Templin", ένα εργοστάσιο ξυλείας και εμπορίας ξύλου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ξυλείας στην Ευρώπη, στο οποίο εργάζονται 90 άνθρωποι. Για τα δεδομένα του Τέμπλιν αυτή είναι μία μεγάλη επιχείρηση» εξηγεί το δημοσίευμα.

Κάποτε το εργοστάσιο ανήκε στην κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1992 αγοράστηκε από δύο δυτικογερμανούς επιχειρηματίες και έκτοτε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για τον εκσυγχρονισμό του. «Για να επιτύχεις εδώ πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σε αυτή την περιοχή» σχολίασε η Κριστίν Βούρφελ, της οποίας ο πατέρας ήταν από τους πρώτους επενδυτές στο εργοστάσιο και τώρα συμμετέχει στη διαχείρισή του. «Πρέπει να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα, δεκαετίες μπροστά. Πρέπει να εκπαιδεύεις τους εργαζομένους σου» προσέθεσε.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισημαίνει, είναι η αλλαγή της κρατικής πολιτικής προς την υλοτομία, καθώς κινείται περισσότερο προς την προστασία του περιβάλλοντος και λιγότερο προς την ενίσχυση της βιομηχανίας. Οι κάτοικοι, ωστόσο, του Τέμπλιν είναι υπερήφανοι που η γερμανίδα καγκελάριος μεγάλωσε στην πόλη τους. Η Μέρκελ έφθασε στο Τέμπλιν, τη δεκαετία του 1950 και πήγε εκεί σχολείο και παρέμεινε μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια.


 «Είναι σπουδαία πολιτικός» ανάφερε ο Βόλκιν, κάτοικος της πόλης. «Δεν έρχεται πια στο Τέμπλιν, αλλά όταν έρχεται δεν το καταλαβαίνεις. Δεν γίνεται φασαρία. Πηγαίνει ακόμη και στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Όμως δεν πιστεύω ότι το Τέμπλιν έχει επωφεληθεί πολύ από τη σχέση μαζί της» συμπλήρωσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me