17/9/13

Το φιστίκι Αιγίνης γιορτάζει


Από τις 19 ως τις 22 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το 5ο Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα. Από τον περασμένο Ιούλιο, όμως, πραγματοποιούνται προφεστιβαλικές εκδηλώσεις "προετοιμάζοντας" το έδαφος, ενώ μετά την λήξη της διοργάνωσης, ακολουθούν δύο μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 25/9 η "11η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία" και δυο μέρες αργότερα, στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου η εκδήλωση με τίτλο "Μια ζωή σε ασπρόμαυρο καρέ". Στο πλαίσιό της, η Αίγινα των διακοπών του '60 αναβιώνει σε μια επιθεώρηση από την νεανική θεατρική ομάδα του νησιού.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την διοργάνωση, ανοίγει τις πύλες της το πρωί της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου στην παλιά προβλήτα του λιμανιου της Αίγινας με την ανάσυρση από τον βυθό των ζωγραφισμένων από αιγινήτες καλλιτέχνες κανατιών τα οποία βυθίστηκαν πέρυσι, με την λήξη του 4ου Φεστιβάλ. Το απόγευμα (18.00) εγκαινιάζεται η εμπορική έκθεση με ο επίσημο άνοιγμα των περιπτέρων κατά μήκος του λιμανιού.

Στους σκοπούς της εφετινής διοργάνωσης εντάσσεται η ανάδειξη της αιγινίτικης παράδοσης στην τέχνη της πέτρας, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα μυστικά της πέτρας» με έργα μαθητών Ε΄και Στ΄Δημοτικού θα εγκαινιαστεί επίσης στις 19/9, στις 18.30. Την ίδια ώρα αρχίζει στον Πύργο του Μάρκελλου ο κύκλος παιδικής ψυχαγωγίας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στον Πύργο Μάρκελλου με την "Γαρουφιάδα", μια παράσταση από την θεατρική ομάδα του Α΄Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και ολοκληρώνεται στις 21.00 στην Αυλή Λαογραφικού Μουσείου με το ρεσιτάλ για τσέλο και πιάνο με τίτλο "Από την Ρωσία με αγάπη".

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Γκρόζα, θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 της Παρασκευής, στο λιμάνι της Αίγινας. Από το πρωί της ίδιας ημέρας, θα διεξάγονται παιδικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού κι εκπαιδευτικού χαρακτήρα και στις 18.00 θα ξεκινήσει από την Μητρόπολη της Αίγινας ξενάγηση στα καποδιστριακά κτίρια. Η ημέρα θα κλείσει με γαστρονομικό αντάμωμα.

Το βράδυ του Σαββάτου 21/9 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο ενώ από το πρωί θα διεξάγονται ποικίλες εκδηλώσεις για παιδιά και στις 20.00 ο αναπληρωτής πρόεδρος αρχιμαγείρων Κρήτης Μιχάλης Παναγιωτάκης θα μας οδηγήσει σε ένα «Γαστρονομικό ταξίδι με πλοηγό το φιστίκι Αιγίνης». Την λήξη του Φεστιβάλ το βράδυ της Κυριακής θα σηματοδοτήσει παραδοσιακό γλέντι στην Παραλία της Αίγινας στο πλαίσιο του οποίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χορευτές σ΄έναν άγνωστο αιγινίτικο χορό, τον Ντρείο (από το ανδρείος).Την ίδια μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, εγκαίνια εκθέσεων, εκδηλώσεις για παιδιά κ.ά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me