21/9/13

Χ.Α.: Σχόλια, εκτιμήσεις και παρατηρήσεις από τον Μάνο Χατζηδάκη...

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ολοκλήρωσε λοιπόν με επιτυχία την πρόσκληση εθελούσιας εξόδου συγκεντρώνοντας ένα πλήθος 2.182 αιτήσεων ή το 12% του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα.

Το κόστος θα ανέλθει σε 100 – 110 εκ. ευρώ το οποίο πιθανότατα θα περαστεί στο β’ εξάμηνο ενώ δεν θα επιβαρύνει πλέον την τράπεζα από το 2014 και μετά.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει προϋπολογίσει 161 εκ. ευρώ ως κόστος ενοποίησης των έξι τραπεζικών δικτύων που εντάχθηκαν στο δυναμικό της.

Οι επόμενες κινήσεις στον κλάδο αναμένονται από Eurobank και Εθνική Τράπεζα οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε ανάλογα ποσοστά μείωσης προσωπικού.

Η Coca Cola αναμένεται να ανεβάσει στροφές από την ένταξη στον FTSE-100 (με το κλείσιμο της 20/9) καθώς ο κλάδος τροφίμων στον δείκτη αντιπροσωπεύει το 7% της αξίας του (1,5 τρις λίρες).

ΕΧΑΕ: Για την ΕΧΑΕ μπορεί το Λονδίνο να μην έβγαλε δυνατές εντολές αγορών, έβγαλε όμως κέρδη αφού η εκτίναξη του τζίρου θα γραφτεί στο γ΄τρίμηνο.

Το τρίτο τρίμηνο τρέχει με 31% αύξηση στο τζίρο και ήδη η τρίτη εβδομάδα του μήνα έχει ξεπεράσει την δυναμική των συναλλαγών.

Στα υπόψην και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από την μετάταξη της αγοράς σε αναδυόμενη, που όσο να ‘ναι θα εντείνει την κινητικότητα κάποιων επενδυτικών κεφαλαίων έως τις 30 Νοεμβρίου.
  • Εν τω μεταξύ στις 24/9 αναμένεται η απόφαση του FTSE για την κατηγοριοποίηση της ελληνικής αγοράς από ώριμη σε αναδυόμενη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: ο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής είθισται να αδικεί τις εταιρίες που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης ή χαμηλώνουν το κόστος λειτουργίας...

Αυτό συμβαίνει διότι το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης απαιτεί χρόνο και ενδεχομένως σε μια χρήση να χάνεται η προσπάθεια που γίνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Επιπλέον η γενική εικόνα των εταιριών αδικεί τις επιμέρους περιπτώσεις λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχουν κλάδοι με σημαντικό ειδικό βάρος στο συνολικό τζίρο (διυλιστήρια, κατασκευές)
  • ή λόγω ειδικών εγγραφών που αφορούν έκτακτες εγγραφές στην γραμμή των άλλων εσόδων εκμετάλλευσης.

Για την ιστορία 113 εμποροβιομηχανικές εταιρίες στο β’ τρίμηνο παρουσίασαν βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου έναντι 78 που σημείωσαν μείωση.

Από τις 113 εξαιρούνται λόγω εκτάκτων από απομείωση αξίας ακινήτων οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο real estate και τις κατασκευές, οι εταιρίες συμμετοχών...
  • η ΕΧΑΕ λόγω των υψηλών μη επαναλαμβανόμενων εσόδων από τις αυξήσεις των τραπεζών, το ΙΑΣΩ και ο Ηρακλής λόγω μη οργανικών εσόδων ή κλεισίματος δραστηριοτήτων.

Από το λειτουργικό περιθώριο και ανάλογα με τον κλάδο της οικονομίας που δραστηριοποιείται μια εταιρία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το πόσο ισχυρά θα είναι τα κέρδη της τελικής γραμμής.

Ένα οριακό λειτουργικό περιθώριο γίνεται εύκολα αρνητικό μετά την προσθήκη των αποσβέσεων και των τόκων.

Ακόμα και αν η εταιρία δεν έχει υψηλές αποσβέσεις ή χρεωστικούς τόκους το οριακό περιθώριο δημιουργεί αδυναμία στην εταιρία να πάρει υψηλότερες προβλέψεις ή να ξεκινήσει νέες επενδύσεις που θα απαιτούσαν κεφαλαιουχικά έξοδα.

Γενικά, τα λειτουργικά περιθώρια μιας χρήσης που κινούνται μεταξύ 0% – 3% θεωρούνται αναιμικά και δεν συγκινούν ιδιαίτερα διαχειριστές χαρτοφυλακίων ή επενδυτικά κεφάλαια εξαγορών (Private equities).

Σε ότι αφορά το χρηματιστήριο οι επαγγελματίες της αγοράς και οι πιο «σοφιστικέ» επενδυτές κοιτάζουν πρώτα την ποιότητα των κερδών (επαναληπτικότητα, ταμειακή συνέπεια, βελτίωση των περιθωρίων) για να προβούν σε αναθεώρηση της στάσης τους.

Μπορεί μια εταιρία να εμφανίσει ζημιές ή να μειώσει το τζίρο της βελτιώνοντας το λειτουργικό της περιθώριο χωρίς να υποστεί κάποια υποβάθμιση από την επενδυτική κοινότητα.

Έτσι εταιρίες όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα μπορεί να έχουν χρονιές με πολύ κακή εικόνα στα καθαρά τους κέρδη -όπως η περυσινή- αλλά με βελτιούμενες επιδόσεις περιθωρίων.

Όταν οι συνθήκες της αγοράς βελτιώθηκαν και η ΔΕΗ δεν είχε άλλες επιβαρύνσεις από έκτακτες προβλέψεις, η βελτίωση των οργανικών περιθωρίων μεταφράστηκε και στα καθαρά κέρδη δημιουργώντας την έκπληξη.

Σε ένα άλλο παράδειγμα στον ΟΤΕ οι συνεχείς μειώσεις προσωπικού ή άλλων οργανικών εξόδων διατηρούν το λειτουργικό περιθώριο στο 35% και μάλιστα με χειρουργική ακρίβεια...
  • αφού παρά την κάμψη των εσόδων από την μείωση των τελών τερματισμού ή την μείωση των συνδέσεων η ταχύτητα μείωσης του κόστους είναι μεγαλύτερη από την φθορά του κύκλου εργασιών.

Ανάλογες τάσεις αποτυπώνονται και σε εταιρίες που έχουν κατά καιρούς ανακοινώσει ότι προχωράνε σε μειώσεις εξόδων όπως ο Μυτιληναίος, η Frigoglass, η ΗOL, ο Φουρλής
  • ή αλλάζουν το μίγμα πωλήσεων σε όφελος προϊόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους (Πλαίσιο, Σαράντης, κλπ).

Προσοχή όμως διότι η περικοπή εξόδων πολλές φορές μπορεί να πειράξει ευαίσθητες ισορροπίες που πιθανόν να μειώσουν ανεπανόρθωτα τζίρο και «ικανότητες»... 






  • με αποτέλεσμα η εταιρία να παρουσιάζει πρόσκαιρες βελτιώσεις στα περιθώρια της και εν συνεχεία να μένει στάσιμη σε χαμηλότερα μεγέθη.

Επίσης για την εξαγωγή πιο ισχυρών συμπερασμάτων απαιτείται και μια κλαδική προσέγγιση καθώς τα υψηλά περιθώρια αν δεν αποτελούν αποτέλεσμα κάποιου πολύ ειδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος...
  • ενδέχεται να δεχθούν την επίθεση του ανταγωνισμού, ειδικά αν πρόκειται για αγορές όπου δεν υπάρχει ισχυρός παίκτης που να καθορίζει την αγορά (Με τις ευχαριστίες της στήλης στον Μάνο Χατζηδάκη).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me