15/9/13

11 τρόποι να χαρίσεις χρόνια στην καρδιά σου


11 τρόποι να χαρίσεις χρόνια στην καρδιά σου

Το καλύτερο είναι να έχει κάνεις τη σωστή αγωγή για την καρδιά του από παιδί», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας. 

«Αν δεν έχει γίνει αυτό, ας διορθώσει τουλάχιστον τη ζωή του “καθ΄ οδόν”. Ας δει πρώτα τι γίνεται στην οικογένειά του και μετά τι γίνεται με τον εαυτό του».

Για να το κάνετε αυτό, ο κ. Τούτουζας προτείνει τα εξής έντεκα βήματα:


1. Γνωρίστε καλά τα καρδιαγγειακά νοσήματα των προγόνων σας. 

«Πρέπει να γνωρίζουμε εάν η μητέρα μας, ο πατέρας μας, η αδελφή ή ο αδελφός μας πέρασαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν στηθάγχη ή ανεύρυσμα αορτής ή άλλη καρδιοπάθεια», τονίζει ο κ. Τούτουζας. 

«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε εάν αυτά τα επεισόδια έχουν συμβεί σε ηλικία
κάτω των 60 χρόνων, ή και κάτω των 70». Εάν έχουμε επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να συμβουλευθούμε έγκαιρα τον καρδιολόγο και να τηρούμε με μεγαλύτερη συνέπεια όσα ακολουθούν.


2. Πάρτε τη μεζούρα και μετρήστε τη μέση σας. 

«Αν είσθε άνδρας και η περίμετρος της μέσης σας είναι πάνω από 94 εκ. - ακόμα χειρότερα, πάνω από 102 εκ.- ή αν είσθε γυναίκα και η περίμετρος της μέσης σας είναι πάνω από 80 εκ.- και πολύ χειρότερα, πάνω από 88 εκ.- τότε χτυπάει κόκκινο!», προειδοποιεί ο κ. Τούτουζας. 

«Η κοιλιακή παχυσαρκία είναι σημαντικότερη για την καρδιά σας από το να έχετε μερικά κιλά παραπάνω». Αν δεν βρείτε τη μέση σας κομψή, βάλτε άμεσο στόχο να τη φέρετε σε... υγιεινές διαστάσεις, με διατροφή και άσκηση. «Να ζυγίζεστε συχνά και να πορεύεσθε ανάλογα», συμβουλεύει ο καθηγητής.


3. Αρχίστε ζωηρό περπάτημα. 

 «Αναρωτηθείτε τι γίνεται με τον εαυτό σας», λέει ο κ. Τούτουζας. «Αν περνάτε όλη την ημέρα σας καθιστός, δεν αγαπάτε την καρδιά σας. Αν δεν ασκείσθε στο γήπεδο ή το γυμναστήριο, αρχίστε να περπατάτε κάθε μέρα με ζωηρό βήμα. 

Αν κάποιος είναι παχύς και δυσκολεύεται στο περπάτημα, ας ξεκινήσει με 10 λεπτά την ημέρα, για να φθάσει τα 30 λεπτά τον πρώτο μήνα και τα 60 λεπτά τον δεύτερο. Το βάδισμα δεν πρέπει να είναι κατ΄ ανάγκην συνεχόμενο. Μπορεί να μοιράζεται σε δύο μισάωρα ή τέσσερα τέταρτα της ώρας κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Να προσπαθείτε, λοιπόν, να κάνετε τις δουλειές της ημέρας με τα πόδια. Η ταχύτητα του βαδίσματος πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία, ώστε να μην αισθάνεται κανείς δύσπνοια. 

«Το βάδισμα ασκεί τις αρτηρίες, τα πόδια, το μυϊκό σύστημα και όλα τα όργανα του σώματός σας», υπερθεματίζει ο κ. Τούτουζας. «Είναι πρόληψη και θεραπεία μαζί για τη χοληστερίνη, ενώ ρυθμίζει το σάκχαρο και την πίεση».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me