ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ανοίγουν... σαμπάνιες για την έξοδο Κουβέλη
Ο επικείμενος ανασχηματισμός «με πιο ενεργό συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ» και
ισχυροποίηση της δικομματικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσει την
αποφασιστική στροφή στη βελτίωση του κυβερνητικού έργου, διαμηνύει η
Ευρωζώνη.
Με ανακούφιση υποδέχθηκε η ηγεσία της ΕΕ τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Σε πρώτη φάση, η Επιτροπή πιέζει προκειμένου στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, οπότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα να έχει ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς η επεξεργασία ορισμένων κρίσιμων τεχνικών θεμάτων για να υπάρξει εντός του Ιουλίου ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πολιτική συμφωνία επί της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Στην έδρα της Κομισιόν θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός θα συμβάλει στην ταχεία προώθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων και θα περιορίσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες συνιστούν αγκάθι στην υλοποίηση του Μνημονίου.
Κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν επίσης ότι το θρίλερ των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών για κάθε απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς δημιουργεί συνεχή προσκόμματα στην ταχεία και αποτελεσματική προώθηση του έργου της κυβέρνησης, η οποία, κατά κοινή παραδοχή, δεν έχει την πολυτέλεια της κωλυσιεργίας και της αναβλητικότητας.
Κυβερνητικές πηγές που συνομιλούν με Ευρωπαίους αξιωματούχους διέγνωσαν θετικό κλίμα για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι μετά την εξάλειψη των ενστάσεων της ΔΗΜΑΡ οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Spiegel, που απηχεί τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει σχετικά με τους φόβους που προκαλεί η διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης ότι «ίσως να αποδειχθεί και το αντίθετο από ό,τι φαίνεται» και παραθέτει δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ σύμφωνα με τις οποίες η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποδειχθεί ευλογία.
Νέα σελίδα
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν δυσλειτουργίες και αρρυθμίες. Και αυτό ιδίως τώρα που η τρικομματική κυβέρνηση μετατράπηκε σε δικομματική με ρήγματα όμως και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Πρόκειται, όπως τονίζουν, για καίριες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την ουσία των κυβερνητικών αποφάσεων.
Με αυτά τα δεδομένα, πηγές της Κομισιόν επιμένουν στην άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να εκτονωθεί τάχιστα το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο δεκαήμερο, ώστε να υπάρξει προσήλωση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των εταίρων.
Οπως σημειώνουν, θα πρέπει να τερματιστεί η «πρόσφατη κυριαρχία της μικροπολιτικής», η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες για μεταρρύθμιση του υπερτροφικού δημόσιου τομέα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης που κερδήθηκε με κόπο από την Αθήνα και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση για εφαρμογή του μνημονίου, δεν θα πρέπει επ' ουδενί να τεθούν εν αμφιβόλω λόγω της ΕΡΤ.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες