8/5/13

Ε.Ε.: Κίνδυνοι από μια «χαμένη δεκαετία»...


 Για τις περισσότερες εταιρείες, εκτιμά η Fitch

Μια δεκαετία με μηδενική ή χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού τομέα της ηπείρου, προειδοποιεί σε έκθεσή του, που δημοσίευσε χθες, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επισημαίνοντας, όμως, ότι η κλίμακα του αντίκτυπου θα παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις.


Σε μια ανάλυση σεναρίων για τους πιθανούς κερδισμένους και χαμένους από μια «χαμένη δεκαετία», η οποία θυμίζει πολύ την Ιαπωνία, θα βρίσκαμε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις τηλεπικοινωνίες ανάμεσα σε εκείνες τις εταιρείες με την υψηλότερη έκθεση σε κινδύνους, ενώ ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών θα επωφελούταν από την κρατική απελευθέρωση της αγοράς, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδά τους από φόρους. 


Στην ειδική έκθεση της Fitch, με τίτλο «Scenario: Effects of a European Lost Decade on Corporates», εξετάζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στις τρέχουσες συνθήκες στην Ευρώπη, καθώς επίσης και το πώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες μηδενικής ανάπτυξης στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2018. 


Πάντως, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Fitch επισημαίνει ότι το σενάριο της χαμένης ευρωπαϊκής δεκαετίας δεν αποτελεί τη βασική υπόθεση του οίκου αξιολόγησης. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεσή του, ο οίκος αναμένει ότι μια ανάκαμψη αναμένεται να έρθει γρήγορα, με την Ευρωζώνη να επιστρέφει σε μέτρια ανάπτυξη το 2014.


Όπως και στον συγκεκριμένο τομέα στον οποίο λειτουργεί μια εταιρεία, οι πρωτογενείς παράγοντες που καθορίζουν την επίδραση μιας χαμένης δεκαετίας θα αφορούσαν στο πόσο εξαρτημένη είναι από τις πωλήσεις στις πιο αργά αναπτυσσόμενες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και στη θέση των μεγάλων βάσεων κόστους της.


Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με την έκθεσή τους σε μεγάλες, ανεπτυγμένες αγορές και την αναγκαστικά τοπική βάση κόστους τους, βρίσκονται, σύμφωνα με τη Fitch, ψηλά στη λίστα των κλάδων που «υποφέρουν» όταν επιβραδύνεται η ανάπτυξη, υποχωρεί η ζήτηση και εξασθενούν οι τιμές της ενέργειας. 


Συν τοις άλλοις, θα μπορούσαν να έρθουν επίσης αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πρόσθετων φόρων και περαιτέρω ρυθμιστικών παρεμβάσεων, εάν οι κυβερνήσεις λάμβαναν μέτρα και δράσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι λογαριασμοί θα παραμείνουν σε προσιτά για τους καταναλωτές επίπεδα. 

  • Οι πέντε μεγαλύτερες αξιολογημένες από τη Fitch εταιρείες κοινής ωφελείας - Electricite de France, Enel, E.ON, Iberdrola και RWE – παρουσιάζουν όλες πεισματικά υψηλό καθαρό χρέος, κάτι που τις αφήνει με περιορισμένα περιθώρια αξιολόγησης, σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω.
Ανάλογες πιέσεις θα μπορούσαν να δεχτούν και οι τηλεπικοινωνίες, λόγω της τοποθεσίας των πελατών τους και των βάσεων κόστους τους, αν και αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί από την ανάπτυξη σε διεθνή assets για ορισμένους ομίλους. Μια παρατεταμένη ύφεση θα μπορούσε επίσης να επιτείνει την υφιστάμενη πρόκληση των υψηλών απαιτήσεων για επενδύσεις, η οποία καθοδηγείται από την αγορά ραδιοφάσματος και την ανάγκη αναβάθμισης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Παράλληλα, στην ανάλυση της Fitch επισημαίνεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επωφελούνται από την κρατική απορρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς θα αντιμετωπίζονταν ως μια πιθανή πηγή επιπρόσθετων φορολογικών εσόδων. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε αυτές τις εταιρείες να επεκταθούν σε νέες δραστηριότητες και αγορές, περισσότερο από το να αντισταθμίζουν μια πιο αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me