Σάπια η Apple: Μυρίζει αίμα και απάτη
Αυτοκτονίες εργαζομένων για το iPhone στην Κίνα και φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ http://www.sofokleousin.gr
Δυσοδεία αναδύεται από την προσκεκτική εξέταση των μεθόδων και πρακτικών της Apple σε όλα τα επίπεδα, καθώς ενώ η εταιρία έχει τεράστια ρευστότητα και υπεκέρδη η απασχόληση ανθρώπων σε συνθήκες δουλείας που προκάλεσε αυτοκτονίες στην Κίνα και οι κατηγορίες για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.
Η εταιρία με το αγγελικό πρόσωπο κρύβει αναντριχιαστικά για τη ροή του χρήματος και την εκμετάλλευση ανθρώπων. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έκθεση της Γερουσίας πυο κατατάσει την εταιρία στους μεγαλύτερους φοροφυγάδες των ΗΠΑ.
Στην έκθεση περιγράφεται ένα άκρως εξελιγμένο σύστημα απόκρυψης εσόδων και "ξεπλύματος" χρήματος μέσω τραπεζών, off-shore εταιριών και εικονιοκών τιμολογήσεων, ένα σύστημα τόσο δαιδαλώδες που η πανίσχυρη αμερικανική εφορία IRS αδυνατεί να παρακολουθήσει και να αποκαλύψει στο σύνολό του. Εκτός όμως από την αμερικανική γερουσία η εταιρία έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για τις συνθήκες εργασίας στην Foxconn εταιρία που κατασκευάζει το iphone, στην Κίνα.
Εκεί καταγράφηκαν αυτοκτονίες εργαζομένων λόγω εξανλτητικής πίεσης και υπερεργασίας καθώς η απασχόληση σε εξουθενωτικά ωράρια με μισθούς πείνας ανηλίκων.
Ο επικεφαλής της εταιρίας Τιμ Κουκ, που καταθέτει σήμερα στο Κονγκρέσο, επισημαίνει ότι η εταιρία δεν χρησιμοποιιεί κόλπα για να φοροδιαφεύγει και ότι είναι απολύτως σύννομη. Παράλληλα θα πιέσει τους γερουσιαστές στην κατεύθυνση της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ.
Η επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρει, επίσης, ότι η Apple διαθέτει τα 102 δισ. από τα συνολικά 145 δισ. δολάρια του ενεργητικού της στις offshore, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη για παράνομη δραστηριότητα ή εμπορική πράξη εκ μέρους, παρά μόνον η υπόνοια ότι αποκρύβονται τα κέρδη των offshore.Η μόνιμη επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε μία έκθεση 40 σελίδων σχετικά με την διεθνή φορολογική διάρθρωση της Apple εν όψει της σημερινής κατάθεσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τιμ Κουκ.
«Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροαποφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες offshore εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά», δήλωσε ο Γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής και θα διευθύνει την εξέταση.
Η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι με τη χρήση «παραθύρων» της νομοθεσίας για τη φορολογία των κερδών της διεθνώς, η Apple εξοικονόμησε την τελευταία 4ετία τον φόρο που θα πλήρωνε στην Αμερική για κέρδη 44 δισ. δολαρίων, τα οποία θα θεωρούνταν διαφορετικά «φορολογητέο εξωχώριο (offshore) εισόδημα».
Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πως η Apple έκανε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της. «Πρόκειται για τον ορισμό ενός φορολογικού «παραθύρου», που τεχνικά μπορεί να είναι συμβατό με το νόμο, αλλά παραβιάζει το πνεύμα του», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.
Μία από αυτές τις θυγατρικές, η Apple Sales International (ASI) δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για πωλήσεις 74 δισ. δολαρίων από το 2009 έως το 2012. Το 2011, η εταιρεία πλήρωσε φόρο 10 εκατ. δολαρίων για κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων, με φορολογικό συντελεστή δηλαδή 0,05%, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Μία άλλη θυγατρική, η Apple Operations International (AOI) που δεν εμφανιζόταν πουθενά ως φορολογικός κάτοικος, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε καμία χώρα την τελευταία πενταετία, παρά τα εισοδήματά της ύψους 30 δισ. δολαρίων που διαπίστωσε η επιτροπή την περίοδο 2009-2012.
Σε ανακοίνωσή της η Apple αναφέρει ότι δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν ούτε χρήματα σε κάποιο νησί της Καραϊβικής. «Δεν καταφεύγει σε φορολογικούς παραδείσους, ούτε μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε offshore για να πουλήσει στη συνέχεια τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τους φόρους» επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση της Apple.
Ωστόσο, πολλοί κατακρίνουν την εταιρεία για την πρόσφατη πώληση ομολόγων ύψους 17δισ. δολαρίων για να τα μοιράσει στους κατόχους μετοχών της ώστε να μην φορολογηθούν.
Από αυτή και μόνον την ενέργειά της πριν από τρεις εβδομάδες η Apple «κέρδισε» περίπου 9,2 δισ. δολάρια σε φόρους που θα ήταν διαφορετικά υποχρεωμένη να πληρώσει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες