23/7/15

Η κρίση έχει γονατίσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο

Κώστας Καίσαρης

 

 Η κρίση έχει γονατίσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την αναχώρηση της αποστολής για την προετοιμασία. Συγκέντρωση στο προπονητήριο της ομάδας στις 4 π.μ. Στη συνέχεια με το πούλμαν για το αεροδρόμιο και την πτήση να είναι προγραμματισμένη για τις 6 π.μ. Αφιξη στον προορισμό, ύστερα από μια στάση σε χρόνο που υπολογίζεται στις πέντε ώρες, με δεκάλεπτο ενδεχόμενο αβάντζο.
Αν δεν έχει προκύψει καθυστέρηση. Μισή ώρα τουλάχιστον να βγουν τα πράματα, να τα φορτώσουν στο πούλμαν και να ξεκινήσουν για τον τελικό προορισμό που είναι σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων. Στα δωμάτιά τους δηλαδή οι ποδοσφαιριστές να είναι γύρω στη μία το μεσημέρι. Για να είσαι βέβαια στις τέσσερις μετά τα μεσάνυχτα στο προπονητικό κέντρο, τι ώρα θα πρέπει να έχεις ξυπνήσει; Και τι ώρα να έχεις κοιμηθεί; Αν έχεις κοιμηθεί.
Οταν πρόκειται για πιτσιρικάδες που ξέρανε ότι το προηγούμενο βράδυ ήταν το τελευταίο ελεύθερο. Μιλάμε για σχεδόν δέκα ώρες στο πόδι. Με ολίγον ύπνο κατά τη διάρκεια της πτήσης για όσους τον έχουν εύκολο και τους παίρνει αμέσως. Θα μου πείτε τώρα, αυτή ήταν η μοναδική πτήση; Σαφώς και όχι. Με αλλαγή αεροπλάνου επίσης, υπάρχουν πτήσεις και στις 8:35 το πρωί αλλά και στις 7 το απόγευμα. Δώδεκα και κάτι να έχεις φτάσει στον προορισμό σου και να σου απομένουν τα 35 χιλιόμετρα με το πούλμαν.
Αυτές οι πτήσεις βέβαια είναι σαφώς πιο ακριβές. Το γερμανικό νούμερο, αντίθετα, στις 6 το πρωί είναι φτηνό. Και δεν μιλάμε για ένα ή δύο εισιτήρια, αλλά καμιά πενηνταριά. Συν μία ακόμα διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο, αν έφευγες τ' απόγευμα ώστε να ξεκίναγες κανονικά την άλλη μέρα το πρωί. Μνημόνιο Νο 3 είναι όμως αυτό.
Φτώχεια καταραμένη που έχει χτυπήσει και το ποδόσφαιρο. Κι επειδή την σήμερον ημέραν τα λεφτά δεν βρίσκονται στον δρόμο, κόβουμε από όπου μπορούμε. Κι ήρθε πλέον η ώρα να φτάσουμε στο προκείμενο: Για ποια ομάδα πρόκειται και σε ποια χώρα έγινε το ταξίδι; Για τον πτωχό αλλά τίμιο Πλατανιά; Για τον ιστορικό και σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρέη Πανιώνιο; Ή για την Κέρκυρα με το Ποντικονήσι; Χάσατε κύριοι. Για την ΑΕΚ πρόκειται. Κι όχι για το ταξίδι στα Κύθηρα, αλλά για το ταξίδι στο Πόζναν.
Την όμορφη και γραφική Πολωνία. Ιδού, λοιπόν, ότι η κρίση έχει γονατίσει και γίγαντες. Και κολοσσούς. Τι να έλεγε ο Δέλλας δηλαδή; Οτι αυτή η ταλαιπωρία είναι απαράδεκτη; Τι να έλεγε ο πρίγκιπας του Νερέτβα, που είχε καλομάθει στα Ζέεφελντ; Σ' αυτές τις περιπτώσεις ισχύει αυτό που έχει πει ο Γουλιέλμος Τέλλος: «Οχι όπως ήξερες, αλλά όπως βρήκες».
Οταν ακόμα υπήρχαν λεφτά, μέχρι κι ο Αδαμίδης έστελνε την ΑΕΚ για προετοιμασία στην Ολλανδία. Τώρα με το μνημόνιο το μπάτζετ φτάνει μέχρι την Πολωνία και την Οπαλένιτσα. Ξέρετε ποια άλλη ομάδα προετοιμάζεται στο ίδιο αθλητικό κέντρο με την ΑΕΚ; Η Φορμάτσια Πορτ 2000. Επίσης πρωταθλήτρια. Στην τέταρτη κατηγορία της Πολωνίας πέρυσι κι από εφέτος αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία.
Κάτι σαν τον Κανάρη Χίου δηλαδή, τη Φαρκαδόνα και τον Αχέροντα Καναλακίου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Που επίσης από την επόμενη περίοδο θα παίζουν στη Γ' Εθνική. Σ' αυτά τα επίπεδα είναι η προετοιμασία της ΑΕΚ. Αυτά.
  • Τι να έλεγε ο Δέλλας δηλαδή; Οτι αυτή η ταλαιπωρία είναι απαράδεκτη; Τι να έλεγε ο πρίγκιπας του Νερέτβα, που είχε καλομάθει στα Ζέεφελντ;  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me