20/5/15

“Δωράκι” 420.000.000 ευρώ του Κουρουμπλή, σε Έλληνες φαρμακοβιομήχανους

ImageHandler
Τελειωμό δεν έχουν τα «δώρα» της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους.
Η αρχή έγινε με μια «φωτογραφική» διάταξη, που υπέγραψε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την οποία δόθηκε στους γιατρούς εκ νέου το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα με την εμπορική ονομασία τους, εφόσον πρόκειται για γενόσημα σκευάσματα.
Τώρα, το… πάρτι συνεχίζεται με την επέκταση της εγκυκλίου και για συνταγογραφήσεις που αφορούν χρόνιες παθήσεις!
Με τη νέα αυτή εξέλιξη, υπάρχει (και γι’ αυτό το λέγο έγινε, άλλωστε) αναδιανομή της φαρμακευτικής «πίτας», με την εξυπηρέτηση επωνύμων «εκλεκτών», απ’ ότι φαίνεται, της σημερινής κυβέρνησης!
Τα γενόσημα αποτελούν το 24,5% από πλευράς όγκου και το 21% από πλευράς αξίας επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνουν και στο 60% – αυτός είναι ο στόχος και του υπουργείου Υγείας.
Επειδή η φαρμακευτική δαπάνη για το τρέχον έτος έχει οριστεί στα 2 δις ευρώ, το μερίδιο που αναλογεί σήμερα στα γενόσημα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: 420 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό πιστεύεται ότι μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα με την απελευθέρωση της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία τόσο στα γενόσημα όσο και στις χρόνιες θεραπείες, οι οποίες μετατρέπονται στον κρυμμένο άσο των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς έχουν δυνατά σκευάσματα για καρδιολογικά, αναπνευστικά, μεταβολικά και χρόνια νοσήματα.
Οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν θέμα έντονης συζήτησης και στα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών που έχουν ζητήσει εξηγήσεις επί του ζητήματος..
Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία εφαρμόστηκε πριν από τρία χρόνια και ήταν ένα μέτρο, μεταξύ άλλων, που κρίθηκε αναγκαίο από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να προωθηθούν τα φθηνότερα αντίγραφα φάρμακα (γενόσημα) σε μια προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας – από 3,92 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 έπρεπε να μειωθεί σε 2,88 δισ. ευρώ το 2012. Ωστόσο, το θέμα των τιμών των φαρμάκων εκτός πατέντας και των γενοσήμων παραμένει προς συζήτηση: παρότι μειώθηκαν, εξακολουθούν να είναι υψηλές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έκανε δεκτή μόνο την αναγραφή δραστικής ουσίας, π.χ. ομεπραζόλης, παρακεταμόλης κ.ο.κ., όπως όριζε ο νόμος. Ετσι, η επιλογή του φαρμάκου -και συνεπώς ο έλεγχος της συνταγογράφησης- μετατοπίστηκε από τον νομοθέτη στους φαρμακοποιούς.
Κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί ήταν υποχρεωμένοι να προτείνουν στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο της επιλογής τους ή σε κάθε περίπτωση να τον ενημερώνουν για τα διαθέσιμα φάρμακα με τη δραστική ουσία που αναγράφονταν στη συνταγή.
Το βασικό επίσημο επιχείρημα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία ήταν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και στους φαρμακοποιούς, όπως και σε άλλους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας, για την προώθηση φθηνότερων φαρμάκων, ωστόσο ανεπίσημα αυτό που λεγόταν με ένταση ήταν ότι πρέπει να κοπεί η σχέση συναλλαγής γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών και ό,τι απέρρεε από αυτήν, ιδίως η συνταγογράφηση «με το κομμάτι» και τα «δώρα» στους γιατρούς.
Πλέον όμως, μετά και τη διπλή παρέμβαση Κουρουμπλή, το σύστημα επανήλθε στην προτεραία κατάσταση…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me