13/3/15

Πως θα ρυθμίσετε τα κέρδη σας με δόσεις από 20 ευρώ

ΠΩΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ 20 ΕΥΡΩ

To νομοσχέδιο που περιμένουν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. 

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις - ανάσα για τις οφειλές που θα μπορούν να πληρωθούν
από 2 έως 100 δόσεις ενώ θα γίνονται και σημαντικές περικοπές σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.


Τα βασικά σημεία της ρύθμισης είναι:

Υπάγονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015 ανεξάρτητα από το ύψος τους. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ καθώς και οφειλές ΦΠΑ και τα χρέη που λιμνάζουν στα δικαστήρια εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί απο την άσκηση προσφυγής έως 26.5.2015
Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι και 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής. Η μείωση κλιμακώνεται από 30% για αποπληρωμή σε 100 δόσεις μέχρι και 90% για 2-5 μηνιαίες δόσεις
Η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ από 50 ευρώ.
Όσοι μέχρι τις 27 Απριλίου καταβάλλουν το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.
Καταργείται η επιβάρυνση με τόκους για οφειλές εντός ρύθμισης έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερα ποσά ο ετήσιος τόκος περιορίζεται σε 3% ετησίως απο 4,85% που είναι σήμερα.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.
Σε περιπτώσεις που έχουν γίνει ήδη κατασχέσεις στα χέρια τρίτων οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εφόσον καταβάλλουν το 25% της αρχικής οφειλής από 50% που είναι σήμερα.
Η αίτηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων υποβάλλεται μέχρι τις 26 Μαίου και η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται ενός τριών εργάσιμων ημερών.
Ο οφειλέτης χάνει την ρύθμιση εάν δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Καταργούνται τα πρόστιμα του 10%, 20% και 30% για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δημιουργηθούν.
Καταργείται το διαρκές Αυτόφωρο για οφειλές έως 50.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Καταργείται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε περιπτώσεις απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα.
Επανέρχεται και μάλιστα αναδρομικά το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.
Καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος για υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me