26/2/15

Ευκαιρίες στην αγορά του real estate στη Γερμανία – Επιλεκτικές κινήσεις Ελλήνων





26.02.2015 06:36 
 

Μπορεί η Γερμανία να είναι ευρέως γνωστή ως… καταφύγιο για ασφαλείς επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές, όντας η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης, όμως μια άλλη αγορά, αυτή του real estate, ανακαλύπτεται από Έλληνες επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη χώρα.


Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες προβαίνουν σε σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα της Γερμανίας, ποντάροντας ασφαλώς και στη γενικότερη ασφάλεια που προσφέρει η χώρα σε πολλούς τομείς. Όπως τονίζουν Έλληνες επιχειρηματίες που ήδη έχουν κάνει ανοίγματα στο real estate σε διάφορες πόλεις της γερμανικής αγοράς, ισχυρά ατού είναι το νοικοκυρεμένο κράτος, το ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο που δεν μεταβάλλεται διαρκώς και γενικώς η εν γένει σταθερότητα σ’ όλα τα επίπεδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κινήσεις επενδυτών – κυρίως Ελλήνων – αλλά και ομογενών όπου αγοράζουν φτηνά (από 40.000 ευρώ) και προσεκτικά επιλεγμένα διαμερίσματα (μάλιστα με αποδόσεις από 6-9% καθαρές από τα ενοίκια) στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας, στην καρδιά της Ευρώπης, την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

«Αγοράσεις φθηνά και αποκομίζεις υπεραξίες αφορολόγητες»! Αυτό είναι το μότο όσων Ελλήνων «ψάχνουν» την αγορά real estate της Γερμανίας. Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι μια περιοχή που συγκεντρώνει σε ένα παραλληλόγραμμο (120km X 50km) σχεδόν 18.000.000 κατοίκους, ήτοι το 1/4 του πληθυσμού της Γερμανίας, ενώ έχει το 22% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας κι όλα αυτά, κοντά στα σύνορα με Βέλγιο και Ολλανδία.

Ευκαιρίες, δεδομένα και στατιστικά

Αποτέλεσμα εικόνας για real estate germany

Στην περιοχή, εκτός από τα έτοιμα διαμερίσματα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω οικιστικής ανάπτυξης. Τα στατιστικά και οι δημογραφικές προβλέψεις μέχρι το 2025 παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μέχρι το 2025 (συνολικά) στη Γερμανία θα χρειαστούν περίπου 2,5 εκατ. νέες κατοικίες, ήτοι 250.000 κατοικίες ανά έτος.
Αυτό, θα απαιτήσει μετακίνηση προς τη Γερμανία πάνω από έξι εκατ. εργατών, μηχανικών και επιστημόνων, μαζί με τις οικογένειές τους. Οι ανάγκες ποιοτικής στέγασης θα αυξάνεται, όπως και η ζήτηση για ιδανικά σπίτια των 100 τ.μ. Άλλωστε, το Focus έχει επισημάνει ότι καλύτερη επένδυση είναι τα διαμερίσματα στην περιοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για real estate germany

Όπως τονίζει ο κος Zimmermann, στέλεχος εταιρείας διαχείρισης τέτοιων ακινήτων,αυτή η μορφή επένδυσης είναι επιθετική και ταυτόχρονα συντηρητική και γίνεται με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετιας. Πέρα από την απόδοση ενοικίου (6-9%) είναι και η υπεραξία που νομοτελειακά θα προστεθεί στα ακίνητα.

Η νομοθεσία της Γερμανίας στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ευνοϊκή, μιας και δεν πληρώνει κάποιος ούτε ένα ευρώ φόρο υπεραξίας για το σίγουρο κέρδος που θα προκύψει από την πώληση τους τότε. Επίσης, υπάρχει αφορολόγητο μέχρι τις 18.000 ευρώ ετησίως για καθαρό κέρδος στους ιδιώτες.
Επιπλέον, στη Γερμανία δεν υπάρχει αντίστοιχος… ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, ενώ και οι δημοτικοί φόροι είναι πολύ μικροί!!!

Παρατηρήσεις
  •  Οι αποδόσεις από 6-10% το χρόνο από τα ενοίκια
  • Το αφορολόγητο ως το καθαρό κέρδος των 15-18.000 ευρώ.
  • Η υπεραξία στην αρχική αγορά της τάξεως του 15-25%
  • Η ετήσια υπεραξία χρόνο με τον χρόνο την κάνουν μοναδική επένδυση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me