7/2/15

Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ - ΑΝ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Συζήτηση για τον νέο ρόλο του ΤΧΣ


Ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα ασκεί πλέον τα δικαιώματά του στις ελληνικές τράπεζες, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε χθες με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, με αντικείμενο τον νέο ρόλο του Ταμείου που θα ασκεί πλέον τα δικαιώματά του
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε χθες με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, με αντικείμενο τον νέο ρόλο του Ταμείου που θα ασκεί πλέον τα δικαιώματά του στις ελληνικές τράπεζες
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΧΣ αναφέρεται πως «στη συνάντηση συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του Ταμείου και ο θεσμικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο μέλλον, καθώς και θέματα που αφορούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και την τρέχουσα αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του Ταμείου».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2014, προκύπτει ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ παρέμεινε αμετάβλητη στο 57,24% στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μετά την εξάσκηση των warrants η συμμετοχή του Ταμείου στην Alpha Bank μειώθηκε στο 66,24% (από 66,36%) και στην Τράπεζα Πειραιώς μειώθηκε σε 66,93% (από 67,30%).
Αλλαγές στον νόμο
Στη συνάντηση Δραγασάκη - Σακελλαρίου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται των αλλαγών στον νόμο για το ΤΧΣ, με στόχο να μπορεί μέσω των δικαιωμάτων ψήφου το Ταμείο να ασκεί πλήρη έλεγχο στις τράπεζες ως βασικός μέτοχος.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Σακελλαρίου ρώτησε ευθέως τον κ. Δραγασάκη αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την αντικατάστασή της: Θέλω να γνωρίζω τις προθέσεις σας, φέρεται να του είπε και η απάντηση που έλαβε ήταν: «Θα κινηθούμε θεσμικά».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «παγώνουν» οι ανακατατάξεις στο ΤΧΣ και στις τράπεζες μέχρι να κλείσουν τα μέτωπα που έχει ανοιχτά μπροστά της η κυβέρνηση και που είναι το έκτακτο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης, η Σύνοδος Κορυφής και, φυσικά, η συμφωνία-γέφυρα για το χρέος.
Οι αλλαγές στις τράπεζες -κυρίως στην Εθνική- και στο ΤΧΣ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και θα ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα.
Εφη Καραγεώργου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me