30/11/14

Έρευνα: Αυτό είναι το πιο βρώμικο σημείο που αγγίζουμε καθημερινα

Έρευνα: Αυτό είναι το πιο βρώμικο σημείο που αγγίζουμε καθημερινα

WOMAN FINGER


Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι το πλέον βρώμικο σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν καθημερινά είναι τα κουμπιά του ασανσέρ. Και όχι μόνο τα κουμπιά αλλά και ο καθρέπτης του ανελκυστήρα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 120 δείγματα από ανελκυστήρες, και 96 δείγματα από λεκάνες τουαλέτας που θεωρείται από τα πιο βρώμικα σημεία. Τα ανάλυσαν και τα συνέκριναν μεταξύ τους και αυτό που είδαν ήταν πως στα ασανσέρ το 61% των μικροβίων είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ενώ στις λεκάνες τουαλέτας το ποσοστό των επικίνδυνων μικροβίων άγγιζε το 40%.


Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής μικροβιολογίας δρ Τσακ Γκέμπρα τόνισε: «με απλά λόγια στους κλωβούς του ασανσέρ βρήκαμε 100 φορές περισσότερα μικρόβια από ότι σε μια λεκάνη τουαλέτας».

«Τα περισσότερα μικρόβια επάνω στο καντράν με τα κουμπιά του ασανσέρ, υπήρχαν σε εκείνο το κουμπί που έγραφε: ΙΣΟΓΕΙΟΝ, αφού όλοι οι άνθρωποι το πατάνε γιατί καταλήγουν σε αυτό».

Οι επιστήμονες τονίζουν πως όταν πατάμε ένα κουμπί τότε αγγίζουμε τα μικρόβια τα οποία “κολλάνε” στο δάχτυλο μας και τα οποία μεταφέρουμε ή ακόμη χειρότερα εάν δεν πλένουμε τα χέρια μας, μπορεί και να τα βάλουμε μέσα στον οργανισμό μας, εάν αγγίξουμε τη μύτη, ή το στόμα μας.

«Δεν πρέπει να πατάμε τα κουμπιά με τα δάχτυλο. Καλό θα είναι να το κάνουμε με τον αγκώνα μας, ή να χρησιμοποιούμε γάντια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης και μετά φυσικά να πλένουμε τα χέρια μας» κατέληξε ο καθηγητής Γκέμπρα.
Πηγή: Invitromagazine

Ισπανία: Σοβαρά επεισόδια έξω από το Βιθέντε Καλντερόν, κλινικά νεκρός οπαδός της Λα Κορούνια

  • Ισπανία: Σοβαρά επεισόδια έξω από το Βιθέντε Καλντερόν, κλινικά νεκρός οπαδός της Λα Κορούνια


Ισπανία: Σοβαρά επεισόδια έξω από το Βιθέντε Καλντερόν, κλινικά νεκρός οπαδός της Λα Κορούνια
Αυτή την ώρα αναμετρώνται στο Βιθέντε Καλντερόν η Ατλέτικο Μαδρίτης με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, όμως ο αγώνας έχει επισκιαστεί από τα σοβαρότατα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Ένας οπαδός των φιλοξενούμεων βρίσκεται στο νοσοκομείο, όντας κλινικά νεκρός.

Από το πρωί βίαιες συμπλοκές έχουν αρχίσει έξω από το γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης ανάμεσα σε οπαδούς των “ροχιμπάνκος” και της Λα Κορούνια, οι οποίες είναι αντιμέτωπες αυτή την ώρα.

Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 13 τραυματίες, οπαδοί των δύο ομάδων με τραύματα στο κεφάλι. Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ ένας ακόμα οπαδός της Λα Κορούνια είναι κλινικά νεκρός, με πληροφορίες να λένε ότι τον έριξαν μέσα σε ποτάμι. Ο άτυχος 30χρονος φέρει πολύ βαριά τραύματα στο κεφάλι και βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, Clinico της Μαδρίτης.

Der Spiegel: «Τρίτο πακέτο διάσωσης» 10 δις για την Ελλάδα μέσω ESM

Der Spiegel: «Τρίτο πακέτο διάσωσης» 10 δις για την Ελλάδα μέσω ESM

Untitled-1
Για διάθεση τρίτου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφέροντας πως ο ESM θα κάνει χρήση του προγράμματος που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).
Στην ιστοσελίδα του Spiegel προδημοσιεύεται ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το περιοδικό ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ συμφωνήσαν σε μεγάλο βαθμό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε συνάντηση στις Βρυξέλλες ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.
Έτσι βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας, περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

Κοινή διακήρυξη υπέγραψαν Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας (ανανεωμένο)

 ???????????

Πάπας και Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι
Με μεγαλοπρέπεια αλλά και συγκίνηση τελέστηκε στο Φανάρι η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης,παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και της συνοδείας του.
Στη λειτουργία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συμμετείχαν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Παρέστη επίσης, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από το παραθρόνιο.
Στον ναό παραβρέθηκαν, οι ‘Αρχοντες του Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ομάδες πιστών από τις χριστιανικές κοινότητες της Πόλης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μεγάλη καθολική αντιπροσωπεία, η οποία συνόδευε τον Ποντίφικα στην επίσκεψή του στην Τουρκία.
Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, που ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών στη δεκαετία του ’60. Από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες χαιρέτησαν τους πιστούς.
Αργότερα, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν συνάντηση στον Πατριαρχικό Οίκο όπου συνυπέγραψαν μία κοινή διακήρυξη για τη συνάντηση τους, διακήρυξη που θα θέτει την κατεύθυνση της πορείας που θα ακολουθήσουν οι δύο Εκκλησίες, της Ανατολής και της Δύσης.
Την πανηγυρική θεία λειτουργία, καθώς και τις τελετές που θα ακολουθήσουν, μεταδίδει σε ολόκληρο τον κόσμο η δημόσια τηλεόραση, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται στο Φανάρι για να καλύψουν την επίσκεψη του Πάπα.

Στο σκαμνί ο Εφραίμ, τζάμπα τα …πανηγύρια

  • Στο σκαμνί ο Εφραίμ, τζάμπα τα …πανηγύρια

efraim853
Τελικά δεν μπόρεσαν να σώσουν τον Εφραίμ ούτε οι προσευχές, ούτε οι πανίσχυροι επιχειρηματίες που είχαν δημιουργήσει ασπίδα προστασίας ούτε και οι φίλοι του απ’ τη Μόσχα.
Παραπέμπεται μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα τα οποία ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο.

Η δίωξη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους Αγιορείτες μοναχούς γιατί πίστευαν ότι είχαν καθαρίσει τη μπουγάδα εξαιτίας μιας απόφασης η οποία χαρακτήριζε νομότυπη την ανταλλαγή.
Πριν από λίγες μέρες ο Εφραίμ ο Αρσένιος και ο νέος “υπουργός οικονομικών” της Μονής Βατοπεδίου που ακούει στο όνομα Ευδόκιμος πανηγύριζαν στο ξενοδοχείο Κάραβελ την αθώωσή τους.

Βέβαια λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο αφού το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου τους έστειλε κανονικά στην κόλαση του κακουργιοδικείου μαζί με τους Πελέκηδες και τα άλλα αστέρια που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο κόλπο.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ + ΕΥΑΘ ... 9μηνα

30.11.2014 07:05 | Επιχειρήσεις
Το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του oμίλου διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο των 3,5 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας την ισχυρή θέση του Ομίλου

30.11.2014 07:15 | Επιχειρήσεις
Κέρδη 12,5 εκατ. στο 9μηνο (πέρυσι: 9,5 εκατ.) και ebitda 19,2 εκατ. ευρώ από εκατ. ευρώ 14,7 εκατ. ευρώ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ… σε ώτα μη ακουόντων άραγε;;


http://mikrometoxos.gr/wp-content/uploads/2014/11/epitropi-kfagoras-kalanta.jpeg 
Γνωστός χρηματιστής, πελάτες του οποίου είναι τοποθετημένοι στην Inform Λύκος αναρωτήθηκε τι θα γίνει στη θεωρητική περίπτωση που ο βασικός μέτοχος εξαγοράσει τελικά τη δραστηριότητα των καρτών από την εισηγμένη εταιρεία προς 40 εκατ. ευρώ… (όπως πιθανότατα θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου) και λίγους μήνες μετά, ή έστω ύστερα από δύο χρόνια […]
 


 

Το ελληνικό μανάβικο της Αστόρια που έχει ξετρελάνει γιαγιάδες και... hipsters!

PROTOTHEMA

Stories

Νέα Υόρκη

Το ελληνικό μανάβικο της Αστόρια που έχει ξετρελάνει γιαγιάδες και... hipsters!

Το ελληνικό μανάβικο της Αστόρια που έχει ξετρελάνει γιαγιάδες και... hipsters!

Ονομάζεται Brothers United, δηλαδή Ενωμένα Αδέρφια, και είναι το πιο μοδάτο μανάβικο της Νέας Υόρκης - Τις κλασικές κίτρινες σακούλες του κρατάνε hipsters και γιαγιάδες

Η Αστόρια, η ελληνική γειτονιά της Νέας Υόρκης, είναι εδώ και δεκαετίες ο παράδεισος του μεσογειακού φαγητού. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι Νεοϋορκέζοι, είναι πιο σύνηθες να βρίσκει κανείς σουβλάκια, παρά οποιοδήποτε άλλο φαστ φουντ σε κάθε τετράγωνο της γειτονιάς.

Ανάμεσα στα εστιατόρια, ξεχωρίζει το οπωροπωλείο United Brothers, που λειτουργεί εδώ και ακριβώς 40 χρόνια.

Το 1969, οι Tom, Jerry και George Kourkoumelis έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας. Από την Κεφαλονιά, βρέθηκαν στο Μανχάταν μαζί με δύο άλλους φίλους τους, τα αδέρφια Σπύρο και Δαμιανό Ματαφιά. Στη Νέα Υόρκη, η πεντάδα συναντήθηκε και έψαχνε για καλά μανάβικα. Όλα τα προιόντα που βρήκαν, τους έκαναν να νοσταλγούν το σπίτι.

Έτσι, το 1974, ίδρυσαν το μαγαζί United Brothers Fruit Marke στην περιοχή Washington Heights του Μανχάταν. Λόγω μεγάλης εγκληματικότητας στην περιοχή, μετακόμισαν στην Αστόρια μετά από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με κάτοικους της περιοχής και θαμώνες του καταστήματος, υπάρχουν πελάτες που έρχονται από το Σόχο, τη Νολίτα και άλλες περιοχές του Μανχάταν εδώ και δεκαετίες για να βρούνε τα πιο νόστιμα φρούτα της πόλης και τα πιο μυρωδάτα λαχανικά.

Καθημερινά, πάνω από 3.000 άνθρωποι ψωνίζουν σε αυτό το τεράστιο κατάστημα των 200 τετραγωνικών, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όλες οι Ελληνίδες γιαγιάδες της Αστόρια το προτμούν και είναι το αγαπημένο μαγαζί όλων των hipsters της πόλης. Πλέον, το μαγαζί έχει και ένα μικρό πάγκο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκους χυμούς.

Από τους πέντε πρώτους ιδιοκτήτες μόνο ο νεώτερος δεν έχει βγει στη σύνταξη και δεν έχει μετακομίσει στην Φλόριντα. Ο 61χρονος Τομ Κουρκουμέλης δουλεύει δέκα ώρες στο μαγαζί εκτός από όταν πηγαίνει διακοπές στην Κεφαλονιά. Στο κατάστημα πλέον δουλεύουν και συγγενείς των πέντε “αδερφών”, προωθώντας την ελληνική νοστιμιά στα πέρατα της γης.






ΑΠΙΘΑΝΟ: Μπορεί να του πήρε 14 χρόνια αλλά δείτε τί μοναδικό έφτιαξε στον κήπο του!

ΑΠΙΘΑΝΟ: Μπορεί να του πήρε 14 χρόνια αλλά δείτε τί μοναδικό έφτιαξε στον κήπο του! [photos]


Ζει μόνιμα στη Γαλλία και αποφάσισε να κάνει το Παρίσι σε μια... μικρογραφία.

Ο Ζεράρ Μπριόν για 14 χρόνια έφτιαχνε όλη την κατασκευή η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερα από 40 χαρακτηριστικά μνημεία του Παρισιού όπως το μουσείο του Λούβρου και ο πύργος του Άϊφελ, όλες τις διάσημες πλατείες τις πόλης και πολλά εξωτικά φυτά. Όλα απεικονισμένα με απίστευτες λεπτομέρειες...
























Το πείραμα που θα σας κάνει να δακρύσετε


ΒΙΝΤΕΟ-Το πείραμα που θα σας κάνει να δακρύσετε

ΒΙΝΤΕΟ-Το πείραμα που θα σας κάνει να δακρύσετε

Πρώτη καταχώρηση: 29/11/2014 - 17:25
Τελευταία δημοσίευση: 06:07Διεθνή

ΒΙΝΤΕΟ-Το πείραμα που θα σας κάνει να δακρύσετε

Συγκλονιστική ήταν ή αντίδραση ενός αστέγου ο οποίος προσέφερε απλόχερα ένα κομμάτι από την πίτσα που του είχαν δωρίσει σε περαστικό που υπέφερε από πείνα. Μια παρέα νέων από τις ΗΠΑ πραγματοποίησε ένα πείραμα προκειμένου να τεστάρει την γενναιοδωρία των ανθρώπων. Από το πείραμα φάνηκε πως ο μόνος που προσέφερε φαγητό σε έναν από τους νέους που προσποιούταν ότι πεινάει ήταν ένας άστεγος.
  • Δείτε το βίντεο: http://www.enikos.gr/international/280924,BINTEO-To_peirama_poy_8a_sas_kanei_na_da.html
 

Αυτή είναι η νέα όμορφη διαφήμιση για την Κρήτη που σαρώνει το διαδίκτυο!


 
Αυτή είναι η νέα όμορφη διαφήμιση για την Κρήτη που σαρώνει το διαδίκτυο. Δείτε το υπέροχο video. "Crete the island inside you"


https://www.facebook.com/video.php?v=10152576496543915&set=vb.115835823914&type=2&theater

 
Φωτογραφία του χρήστη Εμμανουέλα Χερ.



Χ ρ ό ν ι α π ο λ λ ά!!





Απόστολος Ανδρέας


  Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή.

Απόστολος Ανδρέας

Ανδρέας ο Πρωτόκλητος
Επίσκοπος Βυζαντίου, Απόστολος, Άγιος
Ο ΑνδρέαςΑνδρεύς ή Ανδρείας) ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου[1]. Φέρει ελληνικό όνομα και καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας[2]. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάς ή Ιωάννης[3] και Ιωάννα.

Με τον αδελφό του, Σίμωνα Πέτρο, μετερχόταν το επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη της Τιβεριάδος. Η Καινή Διαθήκη ουσιαστικά σιωπά για το πρόσωπό του ενώ οι σχετικές παραδόσεις και θρύλοι πολλαπλασιάζονται από τον 3ο αιώνα και ιδιαίτερα κατά τον 8ο και 9ο αιώνα.

Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος». Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών.
Μετά την Πεντηκοστή και το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, με τον αδερφό του Πέτρο και άλλους μαθητές βρέθηκαν στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου και εκεί έδρασε ανάμεσα στους Εθνικούς και Ιουδαίους, έχοντας ως ορμητήριο μια νησίδα κοντά στη Σινώπη.

Από τη Σινώπη ο Ανδρέας μαζί με το Ματθία και άλλους μαθητές πήγαν στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου ίδρυσαν Εκκλησία. Αφού περιήλθε τις περιοχές του Πόντου, της Ιβηρίας και την Παρθία γύρισε στα Ιεροσόλυμα μάλλον το 34 μ.Χ. για να γιορτάσει το Πάσχα με τους λοιπούς μαθητές.

Στη δεύτερη πορεία του, μέσω της Αντιοχείας, πήγε στην Έφεσο, τη Λαοδίκεια της Φρυγίας, την Οδυσσούπολη της Μυσίας, στη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή της Βιθυνίας, τη Νικομήδεια, τη Χαλκηδόνα, την Άμαστρη, για να καταλήξει και πάλι στη Σινώπη. Αργότερα επισκέφτηκε τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα, τους Αλανούς, τους Ζηκχούς, τους Βοσπορινούς και τους Χερσονήτες για να επιστρέψει στη Σινώπη.

Στη συνέχεια πέρασε από το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο με τελικό σταθμό την Πάτρα. Με ορμητήριο την Πάτρα ο Ανδρέας κήρυττε σε όλη την Αχαΐα την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λεσβίος και ο διάδοχος του Αιγεάτης. Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς.

Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο, πιθανώς την εποχή του διωγμού του Νέρωνα. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

Στα μέσα του 4ου αιώνα, με ενέργειες του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε το Άγιο Λείψανο στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την Πόλη, το Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ιταλία. Ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα από τον Πάπα Παύλο και μετά από ενέργειες των Πατρινών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μπροστά και δεξιά του Ναού, κοντά στο Άγιο Βήμα, βρίσκεται ο μαρμάρινος Τάφος του Αποστόλου. Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν Πανελλήνιο και Πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.

O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ” αυτή την πηγή σταυρώθηκε.

Η παράδοση για χρήση χιαστού σταυρού κατά την θανάτωση του απόστολου Ανδρέα προέρχεται από τη Δύση και ανάγεται στο 10 με 12ο αιώνα. Η παράδοση που αναφέρει ότι σταυρώθηκε στην Πάτρα θεωρείται από κάποιους Δυτικούς "μεταγενέστερη και αναξιόπιστη"[4] ενώ απο τους ίδιους κύκλους πιστεύεται ότι η παράδοση που θεωρεί ότι απόστολος Ανδρέας θεμελίωσε την εκκλησία του Βυζαντίου αποτελεί μεταγενέστερη επινόηση[5].

Η σκωτική παράδοση θεωρεί τον Ανδρέα προστάτη άγιό της από το 750 και θέλει το λείψανό του να μετακομίστηκε στη Σκωτία. Η σημαία των Πικτών και Σκώτων έφερε τον χιαστό Σταυρό, σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία συμπεριελήφθη στην Αγγλική σημαία. Υπάρχει επίσης αρχαία ρωσική παράδοση για την εισαγωγή του χριστιανισμού στην Ρωσία από τον Απόστολο Ανδρέα, καθώς θρυλείται ότι έφτασε κηρύττοντας μέχρι το Κίεβο.

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

29/11/14

«Φορτίο-μαμούθ» με 90 εκατ. λαθραία τσιγάρα σε πλοίο στα Μέγαρα

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 7 ΟΥΚΡΑΝΟΙ- 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΕΣ ΔΑΣΜΟΙ

«Φορτίο-μαμούθ» με 90 εκατ. λαθραία τσιγάρα σε πλοίο στα Μέγαρα

Ποσότητα «μαμούθ» λαθραίων τσιγάρων, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια τεμάχια και σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος που έχει εντοπιστεί από το Λιμενικό, βρέθηκε τις πρωϊνές ώρες, σε οχηματαγωγό πλοίο, στη θαλάσσια περιοχή Πάχης, Μεγάρων.

«Φορτίο-μαμούθ» με 90 εκατ. λαθραία τσιγάρα σε πλοίο στα Μέγαρα
Το πλοίο που ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ» και κατασχέθηκε, μετέφερε εννέα φορτηγά οχήματα με ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 90.000.000 τεμάχια.
Η επιχείρηση του Λιμενικού πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αγία Τριάδα και κατασχέθηκε επίσης ενα φορτηγό αυτοκίνητο στην ξηρά, ενω συνελήφθησαν επτά Ουκρανοί μέλη του πληρώματος.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του λιμενικού σώματος, η εγκληματική ομάδα που εκμεταλλευόταν το συγκεκριμένο πλοίο προέβαινε σε συνεχείς μετονομασίες του, γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα δυσχερή τον εντοπισμό του .
Η καταμέτρηση των λαθραίων τσιγάρων θα διενεργηθεί από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ύψος των διαφυγόντων δασμών, ανέρχεται σε περίπου 30.000.000 ευρώ.
Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω ενέργειες.
«Φορτίο-μαμούθ» με 90 εκατ. λαθραία τσιγάρα σε πλοίο στα Μέγαρα
O Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Αθανασόπουλο Αθανάσιο, μέσω του οποίου εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στα στελέχη που συμμετείχαν σε μία ακόμη πολύ σημαντική επιτυχία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
«Φορτίο-μαμούθ» με 90 εκατ. λαθραία τσιγάρα σε πλοίο στα Μέγαρα
"Θέλω να μεταφέρετε τα θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους της Πολιτείας και του ελληνικού λαού προς τα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Χάρις στην αυτοθυσία τους, την προσήλωση στο καθήκον και το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού που επέδειξαν, οδηγηθήκαμε σε μία ακόμη μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος απέναντι στις οργανωμένες μορφές εγκλήματος.
Το Λιμενικό, αλλά και όλα τα Σώματα Ασφαλείας, αποτελούν σήμερα τους εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής της χώρας" , ανέφερε χαρακτηριστικά.

28/11/14

Στο εδώλιο 14 για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ

Σε δίκη παραπέμπονται, οριστικά, τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, με το υπ' αριθμ. 1221/2014 βούλευμα του Αρείου Πάγου.

Στο εδώλιο 14 για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

Αναλυτικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Μποροδήμος κατά του βουλεύματος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα 14 άτομα.
Ο κ. Μποροδήμος υποστήριζε ότι το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα. Της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλης Κουτσός) του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.
Κατόπιν αυτών ισχύει το 2000/2013 βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης. Επίσης, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη. Παράλληλα, έχουν παραπεμφθεί ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στα εν λόγω 14 άτομα αποδίδει κατά περίπτωση κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστωνίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά το επίμαχο βούλευμα του 2013 οι ενέργειες και οι πράξεις των 14 έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου.

ΟΠΑΠ: Διώχνουν τον Μελισσανίδη για να γλιτώσουν από τον... ΣΥΡΙΖΑ

ΟΠΑΠ: Διώχνουν τον Μελισσανίδη για να γλιτώσουν από τον... ΣΥΡΙΖΑ

Οι ξένοι μεγαλομέτοχοι τον θεωρούν πλέον "βάρος", ενόψει κυβερνητικής αλλαγής. Μάχες βήμα-βήμα για τον έλεγχο της εταιρίας
ΟΠΑΠ: Διώχνουν τον Μελισσανίδη για να γλιτώσουν από τον...  ΣΥΡΙΖΑ
Σκηνικό μετοχικών και επιχειρηματικών ανατροπών οικοδομείται στον ΟΠΑΠ ώστε να μπορέσουν οι ξένοι μεγαλομέτοχοι να διατηρήσουν το management του οργανισμού και σε ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτικού status quo στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γίρι Σμετς που κατέχει 66% της μητρικής Emma Delta, έχει –σύμφωνα με πληροφορίες- διαμορφώσει plan B, το οποίο δεν περιλαμβάνει τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους κάνουν λόγο για "πόλεμο μετόχων" στους κόλπους του ΟΠΑΠ, με τους Τσέχους να προσπαθούν να περιορίσουν τον ρόλο και την επιρροή της οικογένειας Μελισσανίδη, η οποία εκπροσωπείται στη διοίκηση της εταιρίας από τον Γιώργο Μελισσανίδη.
  •  http://www.sofokleousin.gr/archives/201054.html
Οι «μάχες» διεξάγονται προς το παρόν μέσω διοικητικών ενεργειών που αποβλέπουν στον έλεγχο του μηχανισμού της εταιρίας, με ανακατανομές αρμοδιοτήτων, προωθήσεις στελεχών κλπ. Οπως λένε οι άνθρωποι που μίλησαν στο sofokleousin.gr, υπάρχει ήδη  έντονη δυσφορία από πλευράς Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος χρησιμοποιεί τις κυβερνητικές διασυνδέσεις του ως μέσο πίεσης προς τους Τσέχους συνεταίρους του.

Σχετικά δημοσιεύματα έχει διαψεύσει στο παρελθόν ο Γίρι Σμετς, με επίσημη ανακοίνωση της Emma Delta. Ωστόσο, για τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΟΠΑΠ το "εμφυλιοπολεμικό" κλίμα είναι εμφανείς σε πολλά επίπεδα.

Πληροφορίες αναφέρουν –μεταξύ άλλων- ότι ο Γίρι Σμετς διαφοροποιείται από τη γραμμή και τη στάση Μελισσανίδη  απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι πρέπει να μέινει μακριά από πολιτικές-κομματικές αντιπαραθέσεις, προκειμένου να διασφαλίσει  τα επενδυτικά του συμφέροντα. Η στρατηγική του βασίζεται στις εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών συμβούλων, που λένε ότι ότι ενδεχόμενη κυβερνητική  αλλαγή θα αποτελέσει θρυαλλίδα για την ανατροπή και των μετοχικών και επιχειρηματικών συσχετισμών στον ΟΠΑΠ.
Από αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο προσπαθεί να προστατευθεί - και είναι έτοιμος να "θυσιάσει" ή να απομακρύνει τον συνεταίρο του.

Ο Δημ. Μελισσανίδης, αν και φαίνεται ότι έχει επιτύχει συμφωνία με την αντιπολίτευση για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν είναι από τους επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν "αποδοχή" από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιαυτό οι ξένοι εταίροι τον θεωρούν τώρα ως "βάρος" που πρέπει να ξεφορτωθούν.
  • Ποιά είναι η Emma Delta
Το επενδυτικό fund Εmma Delta είναι ένα ιδιωτικό διεθνές συλλογικό επενδυτικό σχήμα που ιδρύθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου. Ελέγχοντες μέτοχοι της Emma Delta είναι ο Jiri Smejc και ο Γεώργιος Μελισανίδης.
  • Επενδυτές της Εmma Delta είνα οι:
- MEF Holdings Limited (επενδυτικών συμφερόντων Jiri Smejc)
-  Holdings Co (επενδυτικών συμφερόντων Δημητρίου και Γεωργίου Μελισανίδη και μειοψηφική συμμετοχή του ομίλου Gtech).
- Rubidium Holdings (συμφερόντων του  ομίλου KKCG που ελέγχεται από τον Τσέχο Karel Komarek).
- Vitalpeak Ltd (συμφερόντων του ομίλου ICT που ελέγχεται από τον Ρωσο μεγιστάνα Alexander Nesis, μεγαλομέτοχο της Τρ. Πειραιώς  ).
- Helixor Ltd (συμφερόντων του ομίλου J&T)
- Helvason Litd (επενδυτικών συμφερόντων  Χρήστου Κοπελούζου).

Tα 9μηνα 9 εισηγμένων - Με λίγα λόγια...

ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ: Συνεχίζεται η καθίζηση των τελικών γραμμών στις λογιστικές καταστάσεις της, με αποτέλεσμα ο δανεισμός (καθαρός) να προβληματίζει ιδιαίτερα αντιπροσωπεύοντας ποσό που καλύπτει 2,6 φορές τα ίδια κεφάλαιά της. Σημειωτέον ότι τα πάγια ιδιοχρησιμοποιούμενα αποτιμώνται σε 145 εκατ., τα Αποθέματα έχουν ανέβει στα 75,9 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις στα 60,9 εκατ. ευρώ. 



ΥΑΛΚΟ: Αρνητική η καθαρή θέση της στα 12,7 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμό της στα 43,1 εκατ. ευρώ. Οπότε δεν χρειάζεται να πάμε παρακάτω... Με τις αμοιβές σχεδόν στο 0,5 εκατ. ευρώ...

ΚΑΝΑΚΗΣ: Φαινόμενο διαρκείας η εταιρείας, από τις πολύ καλές του Χ.Α. που διατηρεί μηδενικό τοιν δανεισμό της, αυξάνει τα ίδια κεφάλαιά της και δεν αφήνει παραπονεμένους τους μετόχους της αφού κάθε χρονιά φροντίζει γι αυτούς με την μερισματική πολιτική που ακολουθεί... Νέα άνοδος σε κέρδη, πωλήσεις, ebitda , καθαρή θέση κλπ...

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Δεν μπορεί να περάσει στα κέρδη, ζημίες και πάλι αλλά αποτιμάται σημαντικά χαμηλότερα των ιδίων κεφαλαίων της και είναι πολύ νοικοκυρεμένη εταιρεία (αμοιβές 99.460 ευρώ)... ''Τσούζει'' ο δανεισμός των 9 εκατ. ευρώ που είναι διπλάσιος των πωλήσεών της, αλλά μπορεί και τον εξυπηρετεί καθότι διαθέτει λίπος...

SPACE Hellas: Στο 1 εκατ. ευρώ οι αμοιβές της, στο 0,12 εκατ. ευρώ τα κέρδη της(!)... Στα 18,5 ο καθαρός δανεισμός της, με τα ίδια στα 13,1 εκατ. ευρώ. Με ebitda 3,04 εκατ. ευρώ (+5%), υψηλές οι απαιτήσεις της στα 14,3 εκατ.

ΓΕΚΕ(Ρresident): Αύξηση κύκλου ερασιών , αλλά ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ (δεν μας συνηθίζει, μάλλον είναι η 1η φορά)... Ενισχυμένα ebitda στα 2,28 εκατ. ευρώ και ταμείο 4,34 εκατ., με μηδενικό δανεισμό... Κφση 48 εκατ. ευρώ και ίδια κφ 50,6 εκατ., να σημειωθούν οι χαμηλές αμοιβές που δεν ξεπέρασαν τα 40 χιλ. ευρώ(!)...

CENTRIC: Σταθερή κερδοφορία στα 2,14 εκατ. ευρώ (+5%), άνοδος Ebitda από 3,17 σε 3,81 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 760,2 εκατ. (από... 441,2 εκατ.),  δανεισμός κάτω του μηδενός ( ταμείο 4 εκατ. και δάνεια ούτε καν 1,5 εκατ. ευρώ) και θετικές ροές από Λ.Δρ. στα 4, 2 από 2,53 εκατ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 49,7 εκατ. και κφση 22 εκατ. ευρώ.


ΜΕΒΑΚΟ - απάντηση: Αποτιμάται σε 11,13 εκατ. ευρώ (τιμή 1,0600 ευρώ ανά μτχ), με την καθαρή θέση - ίδια κεφάλαια να έχει μειωθεί σε 30,6 εκατ. ευρώ από τα 31,2 εκατ. ευρώ στις 31.12.2013. Ζημίες 0,6 εκατ. στο 6μηνο από +63 χιλ. ευρώ πέρυσι. Με τις πωλήσεις σε 13,5 εκατ. από 18,9 εκατ. και ebitda θετικά στα 0,38 εκατ. ευρώ από τα 1,75 εκατ. του 2013. Με δανεισμό 7,7 εκατ. ευρώ, με τον ΔΔΜ στο 1,11 και P/BV στο 0,19. Με ταμείο 1,8 εκατ. ευρώ και αρνητικές ροές από Λ.Δ. 0,27 εκατ. ευρώ από +1,14 εκατ. στο 2013...

!PROFILE: Η εξωστρέφεια με βασικούς άξονες τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής στήριξαν τα οικονομικά μεγέθη της Profile, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση...

Με τα καθαρά κέρδη να σημειώνουν σημαντική άνοδο 79% στις 504 χιλ ευρώ το 9μηνο σε σχέση με τις 282 χιλ ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Αύξηση σημείωσε και ο κύκλος εργασιών και διαμορφώθηκε στα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ.
!ΠΡΟΦ: Θετικές οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στις 884 χιλ. ευρώ (από 221 χιλ.), ο τραπεζικός δανεισμός  στα 3,4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα... 3,86 εκατ. ευρώ. Με ebitda 1,9 εκατ. ευρώ και κφση 6 εκατ. ευρώ...  


Aegean Airlines: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια... 28 Νοεμβρίου 2014 Aegean Airlines: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια...

Aegean Airlines: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια...

  28 Νοεμβρίου 2014 
Aegean Airlines: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια...
Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Aegean Airlines, δεν ικανοποίησαν την αγορά, καθώς κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις, γεγονός που δημιούργησε τα πρώτα σύννεφα, με δεδομένο μάλιστα το ότι ο ανταγωνισμός διαρκώς εντείνεται και στην εσωτερική αγορά. Στο 9μηνο, πάντως, τζίρος και κέρδη, αυξήθηκαν, όπως και οι συνολικές υποχρεώσεις.

Οι πιέσεις που δέχεται η Aegean, από την Ryanair κυρίως και άλλες μικρότερες εταιρείες, είναι μεν οι πρώτες και δεν έχουν μεγάλες συνέπειες επί του παρόντος, αποτελούν όμως τροχοπέδη στην περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών της, τα οποία υπέστησαν ήδη τις αρχικές αρνητικές επιπτώσεις.
Η εισηγμένη αεροπορική εταιρεία εμφάνισε στο 3ο τρίμηνο, τζίρο 329,38 εκατ. ευρώ και κέρδη 52,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Finance ανέμενε 350,3 εκατ. και 57,1 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Επίσης, δεν άρεσε το γεγονός ότι οι ελεύθερες ταμειακές στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εφέτος, μειώθηκαν σε 30,9 εκατ. ευρώ, έναντι 88,4 εκατ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, στο εννεάμηνο πάντα, διαμορφώθηκαν σε 227,3 εκατ., από 221,4 εκατ. ευρώ, αλλά - προσοχή - οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε 390,5 εκατ., από 287,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013.

Παρά ταύτα, η εταιρεία, δεν παύει να δείχνει και μία δυναμική υγείας, καθώς αύξησε σημαντικά τον τζίρο της στα 736 εκατ., από 532 εκατ. πέρυσι, εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό και το άνοιγμα με νέα δρομολόγια. Αλλά και τα κέρδη της, αυξήθηκαν στο 9μηνο σε 78,6 εκατ., από 59,8 εκατ. ευρώ.

Χαλκόρ: Κάποιοι κάνουν πάρτι, ενώ η εταιρεία προβληματίζει...


Χαλκόρ: Κάποιοι κάνουν πάρτι, ενώ η εταιρεία προβληματίζει...

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 08:28
Χαλκόρ: Κάποιοι κάνουν πάρτι, ενώ η εταιρεία προβληματίζει...
Η εικόνα που παρουσίασε στο εννεάμηνο η Χαλκόρ, μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ομίλου Βιοχάλκο, προβληματίζει έντονα την αγορά και τους πιστωτές της. Την ίδια ώρα, το πληγωμένο βιομηχανικό μεγαθήριο, αμείβει πλουσιοπάροχα τα στελέχη του!
Καλημέρα σας, φίλες και φίλοι!
Τελειώνει και ο Νοέμβριος, γιορτές έρχονται, βροχερός ο καιρός και χαμηλές οι θερμοκρασίες, αλλά για κάποιους... βρέχει εύκολο χρήμα, συνεπώς η θερμοκρασία, της τσέπης τους, παραμένει υψηλή. Το γιατί, θα το κατανοήσετε, διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.
Αν η εταιρεία Χαλκόρ, ο βιομηχανικός αυτός βραχίονας του ομίλου της οικογένειας Στασινόπουλου, είχε μία ομαλότερη και κερδοφόρα πορεία, ίσως να δικαιολογούσε κάποιος τις υπερβολικά μεγάλες αμοιβές των κορυφαίων διοικητικών στελεχών της. Η εικόνα, όμως, στο 9μηνο, ήταν σχεδόν εφιαλτική...
Και εξηγούμαι:
*** Τα ίδια κεφάλαια, από 51,4 εκατ., μειώθηκαν σε 25,6 εκατ. ευρώ
*** Ο καθαρός δανεισμός, αυξήθηκε σε 603,4 εκατ., από 560 εκατ. ευρώ στο περυσινό 9μηνο. Δηλαδή, είναι 23,5 φορές τα ίδια!!! Αυτή είναι μόχλευση, προς... κατάρρευση.
*** Οι συνολικές υποχρεώσεις, αυξήθηκαν σε 815 εκατ., από 735 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013.
*** Τζίρος 821 εκατ. και ζημίες 26,2 εκατ. ευρώ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014
*** Αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 89 εκατ. εφέτος, από αρνητικές 38,5 εκατ. πέρυσι
Με αυτή την κάκιστη εικόνα, λοιπόν, οι αμοιβές που ενέγραψε η Χαλκόρ στον ισολογισμό της, για μέλη του Δ.Σ. και διοικητικά στελέχη, ανήλθαν «μόλις» σε 3 εκατ. ευρώ!!!
(Υ.Γ.: Κατά τα λοιπά, τους φταίει το... εργατικό κόστος! Για το οποίο, προχθές το βράδυ η γνωστή κυρία Μιράντα Ξαφά, σε εκδήλωση της Eurobank για την πορεία και την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών επιχειρήσεων, ρώτησε τον παριστάμενο Νότη Μηταράκη, γιατί... αντιστέκεται τόσο «σθεναρά» η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της τρόικας, για περαιτέρω μείωσή τους. Για να εισπράξει την απάντηση -προς τιμήν, εν προκειμένω,  του κ. Μηταράκη- ότι ήδη αρκετά έχουν μειωθεί οι αποδοχές των εργαζομένων και δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα σήμερα).

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

Εύσημα της UBS στη διοίκηση του ΟΠΑΠ - Ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση η μετοχή

28/11/2014 - 10:10
Πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης και ισχυρής κερδοφορίας τα νέα προϊόντα του ΟΠΑΠ 
Σε buy αναβάθμισε τη μετοχή του ΟΠΑΠ η UBS θέτοντας τιμή στόχο τα 11,4 ευρώ,  κατά τη σημερινή ανάλυση της η οποία επακολούθησε του conference call των αποτελεσμάτων του 9μήνου του 2014 με τους επενδυτές.

Στο έκθεση της η UBS υπογραμμίζει ότι ο ΟΠΑΠ έχει πλέον πολύ ισχυρή διοικητική ομάδα και οι προοπτικές της εταιρίας αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση.


Η  πολύ ισχυρή  διοίκηση του οργανισμού συνεχώς ανανεώνει τα υπάρχοντα παιχνίδια και λανσάρει νέα προϊόντα όπως το scratch και τα VLTs, που σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS αποτελούν πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης και ισχυρής κερδοφορίας.


Ο ΟΠΑΠ διαθέτει, πέραν των άλλων, ισχυρό ταμειακό απόθεμα και έχει υψηλή μερισματική πολιτική.  

About Me